СГС определи организаторите на Луковмарш като родолюбци, прославящи българщината

СГС определи организаторите на Луковмарш като родолюбци, прославящи българщината
Приложеният снимков материал е от иззетите от дома на члена на УС на „БНС-Еделвайс“ оръжия, боеприпаси и нацистка литература

Софийският градски съд (СГС) определи организатора на шествието „Луковмарш“ - БНС – „Еделвайс“, което от няколко години има забрана за провеждането му заради съмнения в антисемитска пропаганда, като „сдружение с акцент върху родолюбието и запазване на българщината, популяризирани мирно, чрез личен пример за интелектуално, духовно и от друга страна – физическо развитие“.

Парадоксално или не, но решението на СГС идва точно в деня, в който Европейската комисия изпрати официално уведомление до България, че не е транспонирала изцяло в националното си законодателство европейските регламенти за борба с расизма и ксенофобията, а това трябва да бъде сторено. Траспонирането е част от рамково решение от 2008 г., чиято цел е да гарантира, че сериозните прояви на расизъм и ксенофобия трябва да бъдат наказвани чрез налагане на ефективни, съразмерни и възпиращи наказания в целия Европейски съюз. Според ЕК, законодателната рамки в България не гарантират, че расистките и ксенофобските мотиви се вземат предвид от националните съдилища като утежняващ фактор за извършеното престъпление. По този начин няма гаранции, че породените от омраза престъпления са адекватно преследвани.

Генерал Луков е спорна личност в българската история. Той е смятан за патриот от едни и за антисемит и човек, силно повлиян от нацизма - от други. Шествието за смъртта на Луков се провежда от 2003 година. Събитието винаги е съпровождано от остри обществени реакции, смятано за пропаганда на расизъм и неонацистки идеи. На 11 февруари 2020 г. Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в СГС искова молба за прекратяване регистрацията на БНС-Еделвайс. Искането е във връзка с разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност на дейността на сдружението. В рамките на извършената проверка, СГП е събрала голям обем доказателства, които констатират следното: Дейността и целите на "БНС-Еделвайс" се различават от декларираните такива в устава на сдружението с нестопанска цел. В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на чл. 44, ал.2 от Конституцията на Република България, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие. В хода на проверката са установени множество публични изказвания от страна на ДАНС на членове на ръководството и активисти на "БНС-Еделвайс", декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други. СГП е констатирала още, че в противоречие на разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), "БНС-Еделвайс" е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията, са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на "Луковмарш" и са се представяли за "коменданти".

В рамките на водено от СГП досъдебно производство по установяване причините за смъртта на Е.К., член на управителния съвет на "БНС-Еделвайс", на 28.01.2020 г. са извършени действия по претърсване и изземване от дома на лицето. Открити и иззети са множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата "Моята борба" на Адолф Хитлер. Установено е, че Е.К. не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията.

Сега обаче съдия Венета Цветкова от СГС отхвърля иска на прокуратурата за заличаването на организацията. „Доказано е само публично изразено лично мнение на цитираните в справката на ДАНС лица, но липсват доказателства за това, че изявленията представляват позиция, заявена от името на сдружението или подкрепена от него. На следващо място, визираните действия не изпълват и съдържанието на понятията за разпалване на вражда, тъй като не се установи да са отправени като призив или внушение към определена група хора или обществото като цяло, при това с изразен стремеж за противопоставяне и предизвикване на омраза на расов признак. Тоест, твърденията на ищеца в тази връзка са недоказани“, пише в решението си съдията.

Според съдия Цветкова освен това, съдържащите се на страницата на сдружението квалификации и словосъчетания като „цигански орди“ и др. не се отличават като насаждащи омраза или ненавист реплики. „Затова, макар използваните от учредителя и председател на сдружението от регистрирането му- А.- в телевизионен ефир квалификации относно малцинствени групи в действителност да имат неприемлиев за демократично общество и несъвместим със заявената програма на сдружението характер, същите не могат да се определят като действие, насочено към разпалване на етническа вражда. Още повече, предвид представените доказателства, се касае до инцидентна проява на председателя. Поради това и при липсата на други доказателства, ищецът не установи в процеса елементите от фактическия състав на хипотезата по чл. 44, ал. 2, предл. шест от Конституцията като основание за прекратяване на сдружението в условията на чл. 13, ал.1, т. 3 ЗЮЛНЦ“, смята магистратът, като обобщава, че според нея публични изказвания или изразено мнение на симпатизанти или членове на сдружението, които не са направени от името на сдружението и които не могат да бъдат идентифицирани по категоричен начин с него, не могат да попаднат в обхвата на действията, за които прокуратурата търси санкцията на закона.

Съдията извежда и извода, че категорични доказателства от гледна точка на историческата наука за участието на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) под водачеството на Христо Луков, в чиято чест се води и „Луковмарш“, в прояви с антисемитски или нацистки характер няма, като данните са „противоречиви и общи, като за такава дейност най-вече информацията се съдържа в полицейски сводки и доклади“.

Накрая магистратът от СГС прави и генералния извод, че личността на Луков, както и същността на СБНЛ не са еднозначни и са многопластови в исторически аспект, като търпят развитие с годините, поради което автоматичното привързване на идеологията на сдружението „Еделвайс“ единствено с историческите анализи за извършвана от СБНЛ антисемитска дейност и при подражаване на нацисткия модел по отношение на организацията и униформите, е необосновано. „От една страна, предвид заслугите на Л. като военен експерт и приносът му за укрепване на българската армия в периода между двете войни, както и липсата, на каквито и да е доказателства за антисемитска дейност на същия или нацистка пропаганда, генералът, както сочат и свидетелите е митологизиран именно заради военните си заслуги за запазване териториалната цялост на държавата чрез осигуряване защита чрез укрепване на българската армия. От друга страна, СБНЛ също се свързват и като носители на родолюбиви идеи за единение на нацията и държавната територия. Следователно, не може автоматично да се приеме, че организираните шествия и чествания са проводник на забранени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска омраза“, обобщава съдия Цветкова.

Пълния текст на решението на съдия Венета Цветкова от СГС може да видите ТУК.

Още по темата

Пленумът на ВСС одобри историческа промяна в съдебната система

Предишна новина

И прокуратурите в Софийско ще бъдат реформирани

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Съдебната практика в ЕС е обратна | нерегистриран
  1
  0

  Колеги какво толкова ви учудва за Луковмарш. Ами я погледнете в братския нам ЕС какво става. В Рига /столица на Латвия/ на 16.03. ежегодно се провежда марш в памет на падналите латвийци част от доброволческия отряд на Waffen SS на нацистка Германия в борбата им със съветската армия. Първо това е официален национален празник в Латвия, по късно под натиск от ЕС го махат от официалните празници. През 2010г. администрацията го забранява, но Върховния съд отменя забраната като незаконна и до сега си се провежда. И това не ви е някаква лукова глава от България, а прослава на най-жестоката и брутална част от военната машина на нацистка Германия.

 2. 8
  ЕДИН ДРУГ ПАТРИОТ | нерегистриран
  6
  -4

  Генерал Луков бил спорна личност, пише в мотивите на решението на съда. Да, безспорно е бил такъв! Спор няма. Но изключително спорни са били и генералите Лудендорф и Ромел- били са безспорни военни авторитети и истински германски патриоти, но и превратаджия/първия/ и откровен нацист/втория/. Заради това и в Германия сега на никой не би му хрумнало на ума да организира факелни шествия в тяхна памет. В тази организация/а и подобни на нея/ членуват откровени фашисти и расисти, такива маргинали ходят и на тези прословути факелни шествия, виждал съм ги с очите си. Много е глупаво да се правиш, че не ги забелязваш. Те иначе с най-голямо удоволствие, ако биха имали власт, биха пратили в газови камери нарочените от тях за зловредни елементи/било то гейове, лесбийки, роми, либерали, демократи, хипари, хипстари, пънкари, джендъри, мендърри и изобщо всички които нарочат за подходящи изкупителни за собствената им малозначителност и маргиналност жертви./ Поне така е било в нацистка Германия в средата на 30 те години. В обобщение мисля, че съдията можеше и да подходи по сериозно по казуса още повече, че по делото са били налице данни за подобни прояви от страна на ръководните органи и членове на тази организация.
  п.с. тези мотиви могат и да бъдат директно копнати и от едни други мотиви- на съда по делото за т.нар. "Бирен пуч" срещу Хитлер. И до ден днешен в Германия е прието да се мисли, че ако тогава съдът е приложил цялата строгост на закона срещу малкото човече със смешни мустачки до последващите изстъпления на нацизма е можело изобщо и да не се стигне..

 3. 7
  колега, но по-точно колежка | нерегистриран
  6
  -3

  Съдия Венета Цветкова доказа мъжеството на българската жена.

 4. 6
  юрист | нерегистриран
  5
  -1

  Впечатлен съм. Действително съдия Венета Цветкова е смел и ерудиран магистрат. От мотивите й става ясно, че познава историческата действителност и изводите й за генерал Луков са верни. Аз не съм участвал и няма да участвам в Луков марш, но хризнавам, че организаторите му се ръководят от патриотични идеи и, по накакъв начин повдигат националното съзнание.

 5. 5
  | нерегистриран
  7
  -2

  "БНС – „Еделвайс“, което от няколко години има забрана за провеждането му заради съмнения в антисемитска пропаганда"
  Е това е истинска демокрация. Достатъчно е някой /в случая ЛГБТ/ да се усъмни, че щяло да има някаква антипропаганда и съмнението става доказателство. Вишински ряпа да яде.

 6. 4
  ?!? | нерегистриран
  13
  0

  Справката от ДАНС ли е била достатъчна според прокуратурата за заличаване на организацията? Тогава и резултатът е бил предизвестен.

 7. 3
  Езоп | нерегистриран
  31
  -3

  Поздравления, колега Цветкова!!! Европарите на ЛГБТ нямат влияния в Българския съд!

 8. 2
  въпроси | нерегистриран
  15
  0

  Книгата Моята борба-забранена литература ли е? И къде го пише, и защо?
  друг въпрос
  Втори въпрос-Събраните съчинения на Ленин-забранена литература ли са, при положение,че със закон комунизма е обявен за престъпен режим?


  Забранено ли е да имаш снимки на Сталин, Хитлер, Ленин?

 9. 1
  патриот | нерегистриран
  31
  0

  Браво!Достоен съдия!!!!Браво Цветкова!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.