СГС присъди рекордно обезщетение от 300 000 лева на Петър Сантиров заради делото за подкуп

СГС присъди рекордно обезщетение от 300 000 лева на Петър Сантиров заради делото за подкуп

Софийският градски съд (СГС) постанови прокуратурата да плати рекордно обезщетение от 300 000 лева на съдия Петър Сантиров, научи "Правен свят". Обезщетението е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов.

Сантиров заведе делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) миналата година и искът му беше за 500 000 лева. Отделно, той води дело и срещу бившия следовател Петьо Петров, който пък беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Сантиров иска от Петров 100 000 лева, но делото още не е приключило на първа инстанция, като СГС предложи на двамата да се спогодят.

В началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. В решението на ВКС се казваше, че делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров.

Освен рекордното обезщетение за неимуществени вреди, прокуратурата е осъдена да плати на Сантиров и почти 40 000 лева за имуществени вреди. Те са разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период. Държавното обвинение трябва да плати и над 7700 лева на Сантиров за адвокатско възнаграждение.

За да определи толкова високо обезщетение, съдия Невена Чеуз от СГС е взела предвид тежкото здравословно състояние на Сантиров. Експертиза по делото е доказала, че именно в периода, в който срещу него е водено наказателното дело, той е заболял тежко и вече е с намалена трудоспособност. Отделно от това, свидетели са описали ужасяващи обстоятелства около престоя му в ареста, който е бил над два месеца. Сантиров е бил принуден да търпи заплахи от хора, които лично той е определил да бъдат в ареста, а в един период е бил заплашван и от обвиняемите тогава от групата за отвличания "Наглите"

"В тази връзка съдът кредитира показанията на свидетелите Б., Т. и А., които по аналогичен и безпротиворечив начин, в логическа последователност, установяват условията, при които е пребивал ищецът в този арест – в килия в непосредствена близост до други арестанти, чиито мерки за неотклонение сам ищецът е определил и принуден да бъде свидетел на непрестанни заплахи за физическото си състояние и обиди към личността си, страх за личната си безопасност и усещане за накърнено достойнство – "задържаните, които са на неговия етаж непрекъснато отправят заплахи към самия него.... беше настаняван отделно от останалите конвоирани лица.... беше много подтиснат и много разтревожен, в пълния смисъл на думата смачкан" /показания на свидетеля Б./, "той беше един убит човек... чувал съм как го обиждат... през цялото време си мислех, че този човек ще си сложи край на живота.... беше унизен до безобразие български съдия" /показания на свидетеля Т./, "едните заплахи бяха от  "Наглите".... ставаше нощно време, беше стресиран.... от две съседни килии го заплашваха, че ако се срещнат на каре щели да се разправят по грубия начин" /показания на свидетеля А./", пише в решението на СГС. То обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Дело по ЗОДОВ срещу прокуратурата заради незаконното обвинение в корупция води и бившият военен министър Николай Цонев. В началото на годината на първа инстанция градският съд му присъди обезщетение от 50 000 лева за претърпени неимуществени вреди и още 8400 лева за имуществени. Заради бруталния арест на финансиста Тенчо Попов пък България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да му плати обезщетение от 14 000 евро.

Още по темата

Почина Кристиан Таков

Предишна новина

Депутат от БСП е обвинен за купуване на гласове

Следваща новина

Коментари

46 Коментара

 1. 46
  Народа | нерегистриран
  2
  0

  Обещетенията по ЗОДОВ съдии ги присъждат според човека.Ако е техен човек,присъждат народните пари както сега 300 х.лв неимуществени вреди,още 40 х.лв имуществени вреди,още 10% лихва на всичките тези пари за изминалото време и направете сметката.Не че човека като оправдан няма право,има но защо за същото обвинение и съд,също оправдани,някои 10/десет/ години влачени по съдилища-митничари,МВР служители и др.обикновени граж0дани,на които им е увредено здравето от незаконното обвинение,изгонени от службите си и т.н.,същият български СГС и САС присъждат 20 пъти по-малки обещетения!!!Това не е справедливост,няма такава в българските съдилища.Преди време също беше присъдена голяма сума на прокурорка.Не вярвам,че в тази държава,ще има справедливост,докато народа търпи това,защото парите са народни,не са на съдиите.Да четат по-често Библията някои от служителите на Темида,защото Бог е този който наказва последен.„Горко на ония, които създават несправедливи закони и пишат жестоки решения, за да отстранят сиромасите от правосъдие и ограбят правата на слабите...."ПРОРОК ИСАЙЯ 10/1-2.

 2. 45
  Прокурорката | нерегистриран
  5
  0

  Издьнихме се с това дело.Много яко.Сега ще се правим на ни лук яли,ни лук мирисали

 3. 44
  жена | нерегистриран
  7
  -1

  Обезщетение за убито дете, ГИ в нак.процес, чл.116, по 100 хил.лв за родител...Губи се мярата или такава няма, за това изригва чат-пат народната любов.Такова обезщетение в съд.практика на жив човек, по простосмъртни дела, окончателно, се присъжда, когато живеенето му занапред е сринато из основи, ама не от депресия и протрахиран :) посттравматичен стрес, а когато физическото му оцеляване е под въпрос, и човекът не е вече същия, защото му няма половината череп, защото ще се учи да ходи с променлив успех, щото няма членоразделна реч ...Този резултат, заслужаващ приветствие иначе , ще се оправи на 50 процента до касация, вкл.касация :)по 290, доза непредсказуемост -100-150 хил.лв.Обосновани са значителни неимущестевни вреди, в интерес на истината, в самото решение...Не е проблемът в размера на това обезщетение,в конкретния този ищец,дали ни харесва, дали е дрънкал глупости в транскрибирани разговори, ако щете и в конкретното това основание да му се наложи плащане на ответника/ами не може да обосноваваш обвинение с неправомерни способи, да хвърляш бомби за мир се получава и ще си плащаш като поп /. Проблемът е, че системно има основания за плащане, че те са били предвидими и избежни, както и в размера на останалите, немагистратските, обезщетения, т.е. в сравнението.Има ли равна мяра. Така че е добре да се присъждат адекватни обезщетения,в решението няма нищо лошо, другото означава мислене тип "на Пешо да му е зле".Само че да се присъждат и на Пешо, и на Хасан..Иначе се получава ..как се казваше ..дефицит, недоимък на справедливост, или поне лъха на това...Размисли и страсти:)

 4. 43
  Всичко е СМЕХ в техната си система | нерегистриран
  5
  -4
  До коментар #42 от "Голям смех | нерегистриран":
  Хе-хе. Ако тоя на снимката не беше с тога, а някакъв обикновен човечец, ако ще и 1 година да е бил в ареста, нямаше да му се присъдят повече от 10-15 хиляди лева. Аре почвайте да слагате минусите, магистратчета-комплексарчета.

  За кучета може, но за петли не може!

 5. 42
  Голям смех | нерегистриран
  13
  -10

  Хе-хе. Ако тоя на снимката не беше с тога, а някакъв обикновен човечец, ако ще и 1 година да е бил в ареста, нямаше да му се присъдят повече от 10-15 хиляди лева. Аре почвайте да слагате минусите, магистратчета-комплексарчета.

 6. 41
  Стига с тоя "гарван" бе асистенте неуспял! Знаем те къде даскалуваш мижитурко такава | нерегистриран
  13
  -3
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Гарван гарвану око не вади!

  Нашия съд за убит човек не дава по толкова, ама като съдия на съдия - може!  10 пъти по-малко е дал ЕС в сравнение с нашия! Каква висока оценка на страданията на "колегата"!

  "Заради бруталния арест на финансиста Тенчо Попов пък България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да му плати обезщетение от 14 000 евро."

 7. 40
  666 | нерегистриран
  9
  -1

  Нищо няма да плати прокуратурата.Ще плати българският данъкоплатец,както плати затова,че от Страсбург ги накараха да платят,както плати за Белене,за пръстовите отпечатъци в здравната система,за ненужната система за издаване на документи на българите в чужбина,която не работи и още за много други.Затова няма пари за пенсии, но това не касае прокуратурата там заплатите се плащат редовно.

 8. 39
  *************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 38
  Обективен | нерегистриран
  6
  -5

  Обезщетението е доста завишено и според мен няма да издържи пред горните инстанции.  Дори и при тежки случаи рядко се присъждат повече от 20 000 лева , дори и година да е лежал в ареста .  Прокуратурата не отговаря за лоши условия в ареста според задължителната практика на ВКС

 10. 37
  | нерегистриран
  8
  -12

  Решението ще бъде отменено. Какви са тези глупости - 300 000 лв.? Абе те за умрял по застрахователните дела не присъждат обезщетения по 300 000 лв. госпожоооооо!!!! Щом е жив и здрав и ходи пак на работа, да му дават 10 000-20 000 лв. и да се приключва.

 11. 36
  Cato | нерегистриран
  1
  -1

  33,за този дискурс няма да ти търся метафора. А отговорът на въпроса ти е: защото матрялът, сиреч електоратът, по-малък или по-голям, е същият. ени чипът.Разносвачите на кИфтета - също. Затова дедо Симо се изтърва че трябва се смени чипът.Item,delenda Kartago.

 12. 35
  Манафе, ти ли ги пишеш тези неща? | нерегистриран
  9
  -5
  До коментар #34 от " | нерегистриран":
  Препоръчвам на всеки, който не е чел публикуваните части от СРС-та по делото, да ги прегледа. Пък после да си състави една ху-у-у-баво вътрешно убеждение относно невинността на Сантиров. Не че Еврото е стока, но за Сантиров има предостатъчно...

 13. 34
  | нерегистриран
  14
  -9

  Препоръчвам на всеки, който не е чел публикуваните части от СРС-та по делото, да ги прегледа. Пък после да си състави една ху-у-у-баво вътрешно убеждение относно невинността на Сантиров. Не че Еврото е стока, но за Сантиров има предостатъчно...

 14. 33
  Ти си Гола вода | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #23 от "Cato | нерегистриран":
  Е това е гласността, всичко се знае, макар и с проблемна чуваемост. За Тенчо П. 14000 евро в Страсбург, за Петър С. 150000 евро, а за Аско Пасков най-много 40 000 евро у нас. Мяра според мяра! И, Poena cullei-6,при мандатност и изборност веднага се повдигат въпросите: кой номинира, защо той, кого номинира, защо него, кое е електоралното тяло, яде ли то кифтета и други благини, като как отпосле удостоеният ще се отплаща и пр. въпроси, известни в нашия социум. Така че, по-спокойно и по-далновидно с идеите...

  Защо отъждествяваш евентуални избори за магистрати с тези за депутати!? Избори и технологии много.

 15. 32
  честен магистрат | нерегистриран
  6
  -4

  Поредното доказателство, че "честен магистрат" е равно на "глупав магистрат"!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.