СГС спря дело на чужди инвеститори срещу една от придобивките на Пеевски


Софийският градски съд (СГС) спря в сряда дело, заведено от британски инвеститор "Ист Болкън Пропъртис" и неговото българско дружество "Глориент инвестмънт" срещу търговската верига "Техномаркет", овладяна в началото на годината от депутата от ДПС Делян Пеевски чрез "НСН Инвестмънт".

Става въпрос за сложен казус, заплетен в общо 27 дела, с които от "Глориент" искат опразване на 14 обекта, в които се помещава веригата за електротехника – 13 магазина и един логистичен офис. Както и дължимият на дружеството за тях наем в размер на над 2 млн. евро, който расте всеки месец. Спорът е за магазини в София, Враца, Монтана, Плевен, Благоевград, Русе, продадени през 2006 г. от "Техномаркет" на "Глориент".

Именно един от тези процеси бе спрян от съдия Жаклин Комитова в сряда по искане на "Техномаркет". Причината е контраиск от адвокатите на ответника срещу чуждите инвеститори, с който се претендира, че договорът за наем на складов комплекс в Пловдив е нищожен.

Съдия Комитова се аргументира, че ако не спре производството в София и то продължи успоредно с това в Пловдивския окръжен съд, това може да доведе до противоречия и в крайна сметка да навреди на някоя от двете страни в спора.

Казусът започва след придобиването на "Техномаркет" от "НСН Инвестмънт" на Пеевски, когато веригата изведнъж спира да плаща наема за помещенията на "Глориент", но и отказва да ги напусне. През май дружеството прекратява договорите за наем, но с нотариална покана дава дълъг срок за опразване на магазините до края на 2016 г. Следва отговор, отново чрез нотариална покана, че това няма да се случи. След това започва съдебната сага.

Стратегията на "Техномаркет" е да атакува договорите за продажба и наем на въпросните складове и бази като нищожни. Адвокатите на веригата изтъкват като аргументи неизгодна цена, претърпени вреди и други. От "Глориент" пък отговарят, че цените са били пазарни, в пъти над данъчните оценки, а договорите са подписани от упълномощени от собственика представители, описва хронологията сайтът "Де факто".

Любопитен факт е, че първият заведен иск по казуса от "Техномаркет" е за имот в Сандански, като делото е разпределено в Благоевградския окръжен съд на Петър Узунов, брат на представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов.

Развитието на този случай провокира сериозни притеснения сред западните инвеститори в България, като те решават да информират английския, френския, холандския и американския посланици. Преди седмици пък представители на 5 западни търговски камари са изпратили отворено писмо до президента, Министерския съвет, Народното събрание, вицепремиерите Томислав Дончев, Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, в което изразяват притеснения за "върховенството на закона" у нас, научи Mediapool.

По неофициална информация съдържанието на писмото обаче все още не е огласено публично, тъй като авторите му искат да изчакат президентските избори, за да не се възприема ангажирането им с казуса, като политически ход.

За интереса на чуждите инвеститори от изхода на делата между "Глориент" и "Техномаркет" недвусмислено говори и фактът, че търговското аташе в британското посолство в София Тим Бусоре лично присъства на заседанието на СГС в сряда. Той обаче отказа коментар пред медиите.

По-сурови наказания в Сърбия за незаконно преминаване на границата и трафик на мигранти

Предишна новина

Прокурорските свидетели за КТБ обясняват как е фалирала банката

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.