СГС спря второ от поредицата дела срещу фирма на Делян Пеевски


Софийският градски съд (СГС) спря в четвъртък второ от поредицата дела, заведени от британския инвеститор "Ист Болкън Пропъртис" и неговото българско дружество "Глориент инвестмънт" срещу търговската верига "Техномаркет" на Делян Пеевски.

Веригата за продажба на бяла и черна техника бе придобита в началото на годината от депутата от ДПС Делян Пеевски чрез компанията "НСН Инвестмънт". Впоследствие се завърза правен казус, който доведе до завеждане на общо 27 дела от чуждите инвеститори срещу фирмата на Пеевски.

"Глориент" искат опразване на 14 обекта, в които се помещава "Техномаркет" – 13 магазина и един логистичен офис. Те претендират за плащане на наем в размер на над 2 млн. евро, който се увеличава всеки месец по силата на действащите договори за наем. Спорът е за магазини в София, Враца, Монтана, Плевен, Благоевград, Русе, продадени през 2006 г. от "Техномаркет" на "Глориент".

Сега съдия Мария Райкинска трябваше да реши как да процедира по искането на западните инвеститори за опразване на складовата им база в софийското село Сеславци. Съдийката обясни, че е мислила доста време и накрая е решила да спре делото с изваждането на "Техномаркет" от склада. Тя коментира, че делото може да започне след като се реши изначалния спор върху собствеността върху обектите, който се води в Софийския градски съд.

Адвокатите на "Глориент" възразиха, че е повече от очевидно, че "Техномаркет" не си плаща наема за складовата база и трябва да я напусне. Според тях изпълнението на договора за наем няма нищо общо със спора за собствеността, но съдия Райкинска не уважи възраженията им

Преди седмица Софийският градски съд спря делото по искане на западните инвеститори за опразване на складовата база на "Техномаркет" в Пловдив. Причината бе, че адвокатите на Пеевски бяха подали контраиск в Пловдивския окръжен съд. Така се достига до ситуация два окръжни съда да решават едно и също нещо. Софийският градски съд реши да се оттегли от този случай за сметка на пловдивския съд, защото складовите бази се намират там.

Съдебният спор започва след придобиването на "Техномаркет" от Пеевски. Веригата изведнъж спира да си плаща наема за помещенията на "Глориент", но отказва и да ги напусне.

През май дружеството прекратява договорите за наем, но с нотариална покана дава дълъг срок за опразване на магазините до края на 2016 г. През това време трябва да тече наем. Следва отговор от "Техномаркет", че това няма да се случи. След това са заведени серия от дела.

"Техномаркет" атакува директно договорите за продажба и наем на въпросните складове, твърдейки че са нищожни. Адвокатите на веригата изтъкват като аргументи неизгодна цена, претърпени вреди и други. От "Глориент" казват, че цените са били пазарни, в пъти над данъчните оценки и са били подписани от "Техномаркет".

Любопитен факт е, че първият заведен иск по казуса от "Техномаркет" е за имот в Сандански, като делото е разпределено в Благоевградския окръжен съд на Петър Узунов, брат на представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов.

Развитието на този случай провокира сериозни притеснения сред западните инвеститори в България, като те решават да информират английския, френския, холандския и американския посланик.

Преди седмици пък представители на 5 западни търговски камари са изпратили отворено писмо до президента, Министерския съвет, Народното събрание, вицепремиерите Томислав Дончев, Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, в което изразяват притеснения за "върховенството на закона" у нас, научи Mediapool.

По неофициална информация съдържанието на писмото обаче все още не е огласено публично, тъй като авторите му искат да изчакат президентските избори, за да не се възприема ангажирането им с казуса, като политически ход.

За интереса на чуждите инвеститори от изхода на делата между "Глориент" и "Техномаркет" недвусмислено говори и фактът, че търговското аташе в британското посолство в София Тим Бусоре лично присъства на заседанието на СГС преди седмица.

В Народното събрание загърбиха референдума

Предишна новина

Каквото каже Главния

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.