Шефката на банковия надзор в БНБ е изтеглила парите си от КТБ ден преди затварянето й


Нели Кордовска, изпълняващата длъжността подуправител на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор", е изтеглила спестяванията си от Корпоративна търговска банка (КТБ) ден преди банката да бъде поставена под специален надзор и затворена за 6 месеца. Информацията за това публикува в блога си "Финансови смислици" журналистът Мирослав Иванов. Там е поместено и бордерото за изтеглената сума - 64 195 евро, а датата на него е 19 юни 2014 г.

На 20 юни БНБ обяви, че поставя КТБ под специален надзор. Два дни преди Кордовска да изтегли парите си, централната банка публикува съобщение, в което успокои, че банковата система, включително и КТБ, "е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално".

В деня, в който е изтеглила средствата си от КТБ, Кордовска вече е изпълнявала длъжността подуправител на БНБ, ръководещ "Банков надзор". Титулярът Цветан Гунев е отстранен от длъжност, се припомня в публикацията. Това поражда съмнения за използване на вътрешна информация и конфликт на интереси.

От публикувания документ се вижда, че изтеглената сума е в рамките на гарантираните по закон вложения от 100 000 евро и Кродовска можеше да я получи и след отнемането на лиценза на КТБ. В деня, в който Кордовска е получила средствата, и други вложители панически се опитваха да спасят парите си от КТБ. За разлика от високопоставения служител на БНБ обаче, над 250 000 граждани и фирми не успяха да вземат гарантираните си пари и се наложи да чакат 6 месеца, докато лицензът на банката бъде отнет, а средствата бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

От БНБ все още не са отговорили на въпросите на Mediapool относно информацията за изтеглените от Кордовска средства от КТБ

Миналата седмица стана ясно, че по сигнал именно на Кордовска прокуратурата е разпоредила проверка във в. "Капитал". Поводът е материал за КТБ, публикуван от изданието след затварянето на КТБ, в който според Кордовска се разкрива банкова тайна.

Изборът за председател на Върховния касационен съд сведе съдебната реформа до "имиджов проблем"

Предишна новина

Емил Радев, евродепутат: Време е ЕК да премахне механизма за сътрудничество и проверка

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ;k | нерегистриран
    1
    0

    Дали г-жата няма и други операции със Станислав Лютов /напр.цесии с КТБ осчетоводени,по които са заличени обезпеченията на фирми на Цветан Василев и сие/

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.