Шест британски партии искат наказание на генералния прокурор

Шест британски партии искат наказание на генералния прокурор
Генералният прокурор Джефри Кокс, снимка: БГНЕС

Великобритания може да прекрати едностранно Брекзит

 

Великобритания може да прекрати едностранно процедурата по Брекзит. Това съобщи генералният адвокат на Съда на ЕС Кампос Санчес-Бордона.

 

Според него съдът трябва да вземе решение, че член 50 позволява едностранно оттегляне на уведомлението за намерение за напускане на ЕС, се казва в изявление на съда. Мненията на генералния адвокат нямат задължителна сила, но съдът обикновено се съобразява с тях при вземането на крайно решение.

Британският парламент стана свидетел на безпрецедентно събитие, след като шест партии поискаха от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу да стартира процедура за дисциплинарно наказание на генералния прокурор Джефри Кокс, съветник на правителството по правни въпроси, за неуважение към парламента.

Това стана след като Джефри Кокс не предостави на депутатите пълния текст на неговия правен съвет за Брекзит към правителството, за което бяха гласували по-рано депутатите.

Правителството не е задължено по закон да предоставя на депутатите правния анализ, но с оглед на особената ситуация около Брекзит то се съгласи Джефри Кокс да се яви в парламента, съобщи "БНР".

Кокс призна пред депутатите, че спорният "предпазен механизъм" за ирландската граница, за който мнозина се опасяват, че ще остави страната постоянно под разпоредбите на ЕС, е премерен риск и разумен компромис и призова депутатите да подкрепят сделката на премиера.

Макар и генералният прокурор да звучеше убедително, обосновавайки се по правния аспект на проблемите, това не бе достатъчно за депутатите, много от които заявиха, че не са искали правна консултация, а да видят пълния текст и тогава да направят техните изводи преди гласуването на сделката на 11 декември.

Миналата седмица в парламента депутатите гласуваха с голямо мнозинство именно за предоставяне на пълния текст. Така че сега на това основание те внесоха за разглеждане процедура за неуважение към парламента от страна на правителството и в конкретния случай от Джефри Кокс.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу трябва да излезе с решение в най-скоро време.

Мадлен Гебрева оглави Военен съд-София

Предишна новина

Лозан Панов повторно избяга от въпросите на Съдийската колегия

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 1
  | нерегистриран
  4
  -8

  Явно е последвал лошия пример на наш Лозан! С тази разлика, че наш Лозан е над закона и който и държавен орган да го вика, той ходи само ако иска.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.