Шест месеца условно за бивш началник на общинска служба в Берковица

Шест месеца условно за бивш началник на общинска служба в Берковица

Състав на Софийски апелативен съд е потвърдил осъдителна присъда спрямо Юлия Пиперкова, бивш началник на общинска служба "Земеделие и гори" – гр. Берковица, за извършена безстопанственост, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство срещу подсъдимата е било образувано през 2013 г. от Специализирано звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура за извършеното от нея длъжностно престъпление. Три години по-късно тя е била осъдена от Окръжен съд – Монтана за извършена от нея непредпазлива безстопанственост. На свой ред присъдата е била протестирана от Окръжна прокуратура – Монтана в частта, касаеща формата на вината, с искане подсъдимата да бъде призната за виновна за умишлено извършено от нея престъпно деяние.

През 2003 г. Пиперкова била назначена на длъжност "началник" в Общинска служба "Земеделие и гори" – гр. Берковица. В периода 12.06.2004 г. – 28.07.2004 г. тя не положила достатъчно грижи за възложената й работа и от това бездействие последвали значителни щети за Министерството на земеделието и горите – Държавно лесничейство Берковица и Община Берковица.

Въпреки, че била длъжна, подсъдимата не осъществила представителството на Общинската служба пред съда по образувано гражданско дело, касаещо възстановяване на земи на учреденото през 2001 г. Българско училищно настоятелство – Берковица. Въпросната организация претендирала да й бъде признато право на собственост на земеделски имоти, принадлежали по нотариален акт от 1924 г. на настоятелство, развивало своята просветна дейност в началото на 20-ти век и впоследствие закрито.

Регистрираното през 2001 г. сдружение не било правоприемник на съществувалото до 1951 г. "Българско училищно настоятелство" – гр. Берковица. В новосъздадената организация Пиперкова била член на Управителния съвет.

В качеството си на началник в Общинска служба "Земеделие и гори" – гр. Берковица подсъдимата не само не потърсила квалифицирана юридическа помощ и не уведомила Областната дирекция "Земеделие и гори" за случая, въпреки че заявените за възстановяване земи били значителни, но и не обжалвала пред компетентния съд постановеното неблагоприятно за държавния орган съдебно решение.

В резултат на това стопанисваните от Общината и Министерството земеделски земи – гори и пасища в местностите "Здравченица", "Локвите", "Кориите", "Щърковица", "Метериза" и "Бали ефенди", чиято обща пазарна оценка възлиза на 4 640 000 лева, били възстановени на новоучреденото през 2001 г. Българско училищно настоятелство – Берковица. Именно престъпното бездействие на подсъдимата е довело до облагодетелстване на сдружението, в което тя е била член на Управителния съвет.

С присъдата на Софийския апелативен съд. Пиперкова е била призната за виновна за умишлено извършена от нея безстопанственост – по чл. 219, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, за което й е било наложено наказание от шест месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок.

Избират ръководител на Апелативната специализирана прокуратура на 19 септември

Предишна новина

Истанбулската конвенция продължава да разделя обществото

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Мунчо | нерегистриран
  5
  0

  За 5 милиона е ЖЕСТОКО.

 2. 2
  | нерегистриран
  9
  0

  Далавера за 4 милиона-мижаво наказание. Да кажем-никакво. Както казва друга с условна присъда "ОПРАВДАХА МЕ УСЛОВНО".

  Сравнете-в затворите е пълно с ц-и-г-а-н-и за откраднати терефени за по 500 лв-За кокошкарски изпълнения-прошка няма

 3. 1
  гражданин на Берковица | нерегистриран
  18
  0

  За Пиперкова горе-долу и пак е нищо като краен резултат, макар че като юрист имам забележки към правната квалификация на деянието, все е нещо, че има осъдителна присъда, но какво да кажем за физическото, морално и правно нищо Е. Филипова, зовящо се съдия, което постанови това срамно решение на БРС, с което възстановиха 5 800 дка!!! (даже на дедо Кобург бяха само 4 500 дка) на едни мошеници и тарикати. Тази, с извинение, "съдия" и до ден днешен си правораздава на воля след като цяла кохорта висши и низши магистрати (Хр.Манчев, М. Филипова, Д.Кузманова) направиха и невъзможното да я отърват от затвора, както за това престъпление, така и за поне още две яки издънки... Изводът е, че тази схема с "възстановяването" на горите е била спусната от високо политическо място и после същите покровители са задействали механизма да измъкнат изпълнителите....а Пиперкова като най-ниското ниво опра пешкира и то с една нищо и никаква условна присъда... затова гражданите нямат никакво доверие в съдебната система....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.