Шестима кандидати за наш съдия в Съда в Страсбург

Шестима кандидати за наш съдия в Съда в Страсбург

Шестима са на този етап кандидатите за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това са съдиите Николай Енчев (СГС) и Илияна Балтова (ОС-Бургас), адвокатите Георги Керелов и и Георги Леков, доц.д-р Катерина Йочева от Нов български университет и Ангел Анастасов.

Адвокат Керелов и доц. Катерина Йочева участваха преди четири години в конкурса за избор на наш съдия в Общия съд на ЕС в Люксембург. Тогава председател на изборната комисия бе съдия Павлина Панова. Керелов отпадна, защото не се яви на изпита по френски език, а Катерина Йочева пък не успя да получи поне 5.50 на изпита по френски, каквито бяха изискванията, за да бъде допусната до втория тур - събеседване. И двамата обжалваха конкурса пред Върховния административен съд, но неуспешно. Един от аргументите им бе срещу изключителното изискване за владеене на френски език, въведено с правилата за избор.

Николай Енчев е съдия от Софийския градски съд. От 1 януари 2013 г. той е командирован от Висшия съдебен съвет за срок от две години в Брюксел, където е национален експерт в Генералната дирекция "Правосъдие" на Европейската комисия. През 2007 г. той бе един от 15-те кандидати за наш съдия в Съда в Страсбург. Тогава конкурсната комисия излъчи Здравка Калайджиева, Павлина Панова и Румен Ненков в челната тройка, която бе изпратена на Съвета на Европа. 

Съдия Илияна Балтова е от Гражданската колегия на ОС-Бургас. През 2012 г., при избора на членове на Висшия съдебен съвет от съдийската квота, тя бе предложена и одобрена от колегите си за член на комисията по избора. Миналата година ВСС отказа да я командирова като национален експерт в Евроджъст, защото като такъв е трябвало да бъде адресат по въпроси за функционирането и практиката на ЕСПЧ, но профилът изисквал това да бъде наказателен съдия, а не граждански, какъвто е тя.

Срокът за подаване на заявление за участие в конкурса за български съдия в Съда в Страсбург изтича в 17 часа на 29 септември. Заявленията се подават в деловодството на Министерството на правосъдието.

Изпитите са насрочени за 7 и 8 октомври, като през първия ден ще се проведе езиков изпит, а през втория – събеседване.

До обявяването на конкурса се стигна, след като сегашният ни съдия в ЕСПЧ Здравка Калайджиева заяви, че напуска длъжността от 1 март 2015 г.

Още по темата

Да обереш затвора *

Предишна новина

На 30 години затвор бе осъден Емил Азов за убийството на бременната му приятелка

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  6
  -6

  До коментар [#2] от "Минувач":  Тази карикатура!?

 2. 3
  | нерегистриран
  9
  -3

  До този момент кандидатурите са ужасно слаби и по-верояно е никой да не иаберат ако конкурса е обективен...

 3. 2
  Минувач | нерегистриран
  4
  -11

  Аз ще стискам палци за Николай Енчев.

 4. 1
  рок - ади | нерегистриран
  1
  -4

  Добро инфо за кандидатите, но... защо нищо-конкретно за мотивите на напускащата?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.