Шестима от ВСС на среща с ЕК за върховенството на закона

Шестима от ВСС на среща с ЕК за върховенството на закона
снимка:БГНЕС

Шестима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще вземат участие в среща с представители на Европейската комисия във връзка с предстоящия доклад за върховенството на закона. Срещата е планувана за 16 март, а по време на нея кадровиците ще трябва да отговорят на осем въпроса, зададени от Комисията.

След кратък дебат по темата в Пленума на ВСС, бе решено тази година с представителите на ЕК да се срещат общо шестима членове на кадровия орган, които да отговарят за конкретни теми.

Това са Красимир Шекерджиев, който ще даде повече подробности за избрания от ВСС модел за реформа на съдебната карта, Вероника Имова, която ще запознае европейските гости с детайли около работата на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), представляващият ВСС Боян Магдалинчев – който ще отговаря за реакциите на Съвета срещу накърняване на независимостта на магистратите, Огнян Дамянов ще представи позицията на Съвета относно отчетността на ръководството на прокуратурата и въпроса за новата фигура на „специален разследващ прокурор“. В дискусията ще вземат участие и Даниела Марчева, която ще представи подробности по въпроса за допълнителните трудови възнаграждения на магистратите, както и Гергана Мутафова – като ръководител на проекта за ЕИСС.

Очаква се вторият пореден доклад за върховенството на закона в страните-членки на ЕС да излезе през лятото на тази година, а не на есен, както беше през 2020 г.

Още по темата

Нов натиск над суверенитета на България заради Истанбулската конвенция

Предишна новина

Съдия Иво Хинов: Решението за българската ЕЗА е отстъпление от цялостната политика на СЕС в сферата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.