Шофьорът от Чепинско шосе не е заличавал следи, след като е прегазил пешеходец

Шофьорът от Чепинско шосе не е заличавал следи, след като е прегазил пешеходец

Милен Михайлов е съдията от Софийския градски съд (СГС), който в неделя е наложил мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лв. на шофьора, който миналата седмица прегази пешеходец на "Чепинско шосе" и напусна местопроизшествието. Два дни по-късно извършителят на пътно-транспортно произшествието бе установен и задържан, а прокуратурата поиска постоянен арест.

За отказа на съда да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на 24-годишния Ст.М. съобщиха от държавното обвинение в понеделник, с уточнението, че ще обжалват пред Софийския апелативен съд. Според държавното обвинение основният мотив на съда е бил, че "шофьорът-беглец" нямало опасност да се укрие.

"От материалите по делото се установява, че обвиняемият е склонен към драстично незачитане на законоустановените правила за движение по пътищата. Той е превишил максимално допустимата скорост на движение и не е съобразил възможността за инцидент - произшествието се е случило в тъмната част на денонощието. Събраните до този момент доказателства категорично сочат, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие. Той не е спрял, за да окаже помощ на пострадалия и е положил сериозни усилия да попречи и на други лица да окажат помощ.

Установено е, че обвиняемият Ст. М. е направил опити да прикрие местонахождението на трупа на пострадалия и да заличи всички следи, указващи неговото присъствие на мястото на инцидента.

Според СГП, така установените по делото обстоятелства показват, че опасността обвиняемият да се укрие е реална, а не хипотетична, тъй като всичките му действия след извършването на инкриминираното деяние са били в тази насока", посочиха от Софийската градска прокуратура в информация до медиите.

По този повод "Правен свят" потърси мнението и на Софийския градски съд. Оттам уточниха, че решението на съдия Милен Михайлов е взето като е съобразено чистото съдебно минало на 24-годишния обвиняем, липса на данни за налагането на глоби и/или налагане на други административни наказания. Според съда, нямало опасност лицето да извърши друго престъпление. 24-годишният мъж имал трудов договор от 2012 г., а през декември м.г. е станал баща.

От материалите по делото съдия Михайлов е приел, че нямало опасност лицето да се укрие и защото то само се е предало на органите на МВР. Не е правен опит за ремонт на катастрофиралия автомобил. Ст.М. е развил следната версия пред разследващите: докато се движел по "Чепинско шосе" с висока скорост, той е усетил, че блъска нещо, но не разбрал какво. Без да спре, се прибрал вкъщи, като автомобилът е бил със счупено предно стъкло. Едва на другия ден обвиняемият разбрал от новините, че е открито тяло на мъж в същия район, през който е преминал. В състояние на уплаха, 24-годишният мъж е потърсил за съвет баща си. Двамата отишли да се консултират по въпроса и със свой познат, който е бивш полицай. Служителят на МВР им препоръчал незабавно да сигнализират в полицията, което и направили.

СГС все пак е приел, че Ст.М. е карал с несъобразена скорост, драстично нарушаваща законоустановените правила за движение по пътищата. По първоначална информация, 24-годишният мъж е карал с 150 км/ч.

По делото са назначени четири експертизи, включително и техническа, която да установи с точност скоростта на движение на автомобила при сблъсъка, уточниха още за "Правен свят" от СГС.

Борба с корупцията?! Всичко е лъжа и шантаж*

Предишна новина

Части от правосъдната реформа са неприемливи

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  4
  -3

  Само на мен ли ми се струва, че обвиняемият е внесъл гаранция в по-голям размер, ама по-голямата част я е внесъл по една друга сметка?

 2. 2
  Докога ? | нерегистриран
  7
  -9

  Прокуратурата ще се държи като някогашния главен секретар на МВР и ще реве срещу всека съдебен акт на съда, който не й се харесва. Човекът се научи да е по-сдържан и вече не прави простотиите от началото на века. Но очевидно някои колеги в червени тоги няма как да компенсират липсващата им професионална (и не само)класа. Просто е: протестирайте пред горния съд, а не се опитвайте да правите шоу на медиите !

 3. 1
  | нерегистриран
  8
  -7

  Трябва да си призьор в класирането на наградите "Дарвин" ,за да повярваш на подобно нелепо обяснение-движил се , блъснал нещо, не разбрал какво , но не спрял и се прибрал в къщи със счупено предно стъкло!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.