Шофьорът, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов, отива на съд

Шофьорът, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов, отива на съд
25-годишния Петър Здравков остава за постоянно в ареста

По-малко от 2 месеца след фаталния инцидент, при който неправоспособният шофьор Петър Здравков уби на пътя балетиста Мартин Чикалов докато пресича с колелото си бул. "Приморски" във Варна, обвиняемият стана подсъдим. С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна той е предаден на съд за това, че с висока скорост е причинил смъртта на балетиста от варненската опера и избягал от местопроизшествието. Междувременно състав на Варненския апелативен съд потвърди определението на първата съдебна инстанция, която взе мярка за неотклонение "задържане под стража" на 25-годишния Петър, съобщиха от държавното обвинение.  

От обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна по тежкия пътен инцидент, завършил с комбинирана черепно-мозъчна травма, довела до  смъртта на Мартин, става ясно, че неправоспособният Петър е шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час в оживен район по бул. "Приморски" на 10 септември вечерта, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Подсъдимият никога не е притежавал шофьорска книжка и за това е бил санкциониран. Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да носи очила както за близко,така и за далечно разстояние. 

След пътно-транспортното произшествие Петър напуска мястото и се укрива от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си на 10 септември, където е бил адресно регистриран, и е обявен за общодържавно издирване. Едва на следващия ден след разговор с адвокат той се явил в ОД на МВР. Междувременно подал заявление за регистрация на друг адрес, на който живеел негов приятел, у когото оставал понякога да нощува. Живеещите там не познават подсъдимия Петър. Съседите от адреса на родителите му го описват като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен.

Кокаин и канабис е открила съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на Петър Здравков. Наличието на метаболит на тетрахидроканабинол и на бензоилекгонин в кръвните му проби доказват вредната употреба на забранените от закона високорискови вещества. В хода на разследването за извършено престъпление по член 343, ал. 3, буква "б" от НК подсъдимият се е възползвал от правото си да не дава показания.

Предстои делото срещу 25-годишния Петър Здравков да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако вината му бъде призната от съда, наказанието за извършеното престъпление е лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Още по темата

Съдийската КАК блокира, не може да взима решения с квалифицирано мнозинство

Предишна новина

Разбиха престъпна група, източила милиони левове от финансови измами в интернет

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  112 | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Обвиняемият да подаде молба делото му да се изпрати по компетентност в Трънския съд. Там ще се окаже, че велосипедиста се е блъснал в колата му. След като бъде оправдан преписката да се прати на харманлиския КАТ да наложи посмъртно глоба на велосипедиста, че се блъска в колите на хората.

  Сигурен ли си, че успяваш да нацелиш границата между сарказма и цинизма?

 2. 1
  | нерегистриран
  1
  -2

  Обвиняемият да подаде молба делото му да се изпрати по компетентност в Трънския съд. Там ще се окаже, че велосипедиста се е блъснал в колата му. След като бъде оправдан преписката да се прати на харманлиския КАТ да наложи посмъртно глоба на велосипедиста, че се блъска в колите на хората.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.