Шпионският скандал се разраства: Нови двама руски дипломати са уличени в нерегламентирана разузнавателна дейност

Шпионският скандал се разраства: Нови двама руски дипломати са уличени в нерегламентирана разузнавателна дейност
Руското посолство у нас, снимка:БГНЕС/архив

НАТО подкрепя усилията на България за противодействие на руския шпионаж

Междувременно, Министерството на външните работи на България обяви двамата руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната.

Реакция последва и от страна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че организацията подкрепя усилията на България за противодействие на руския шпионаж.

По-късно в Туитър той написа, че е разговарял с българския премиер Бойко Борисов и определи България като надежден съюзник. „Обсъдихме различни въпроси от работата на НАТО, включително отношенията с Русия“, добави генералният секретар.

„НАТО постоянно полага усилия за защита на поверителните данни“, заяви на пресконференцията Столтенберг. Той изрази подкрепа за усилията на нашата страна срещу незаконните руски действия на българска земя. „Ще обсъдим утре отношенията с Русия, която в последните години предприема агресивни действия срещу отделни държави и прави опити да се намеси в демократичните процеси в нашите страни, като се старае да подкопава доверието в демократичните институции и в изборите“, добави той по повод предстоящото утре двудневно заседание на външните министри от НАТО.

„Много държим поверителните данни в държавите от алианса да бъдат защитени и служителите с достъп да бъдат правилно проверявани“, отбеляза генералният секретар. По неговите думи отношенията НАТО-Русия са трудни от известно време и това се дължи на поведението на Москва.

Шпионският скандал в България придобива все по-мащабни измерения, след като служители от българското Министерство на отбраната бяха обвинени и задържани от Военния съд по обвинения в шпионаж.

В понеделник, главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, и от двама граждани на Руската федерация, съобщиха от държавното обвинение.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК. В хода на разследването е установено, че двамата граждани на Русия са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения. 

Установено е още, че те се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По информация на Zonanews уличените руски дипломати са били част от Службата за външно разузнаване на Русия, известна като СВР (да не се бърка с абревиатурата на българското военно разузнаване "Служба военно разузнаване", или пак СВР).

Двама от водещите офицери на шпионската група на СВР са кадровите служители на външнополитическото разузнаване на Руската федерация с фамилии Зинкин и Рибкин. От разследващите са намерени снимани огромно количество документи с гриф "NATO Secret". Този гриф е трети по секретност, предпоследен в класификацията на степените на секретност в Североатлантическия пакт. След него е само "NATO Top Secret".

Допълнителна справка на сайта показва, че в руското посолство като дипломатически служители с такива фамилии фигурират Максим Рибкин, първи секретар към Посолството на РФ в София, и Александър Зинкин, втори секретар към Посолството на РФ. Съпругите им са съответно с имена Елена Зинкина и Евгения Сафронова.

Медията припомня, че преди 3 дни - в резултат от работата и взаимодействието на българските служби се разкри информация за група лица, която събира и предоставя на чужда държава класифицирана информация. Резидент на шпионската група е бившият ръководен кадър в служба "Военно разузнаване" Иван Илиев. Иван Илиев е роден през 1947 г. Завършил военно образование в България и Съветския съюз, както и 10-месечна разузнавателна школа на ГРУ на ГЩ на Съветската армия в Москва през 1975-1976 г. Като кадрови офицер от РУ-ГЩ е бил на задгранична работа в Гърция и др. западни държави. Впоследствие Илиев става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба "Военно разузнаване". Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.

В групата е участвала и неговата съпруга, която има руско и българско гражданство. Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в посолството на Руската федерация в София. За първи път в новата ни история е разкрита такава група за шпионаж. Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея.

Владимир Путин (вляво) и Сергей Наришкин (дясно) в централата на СВР на Русия

„Правен свят“ припомня, че това е поредният случай на уличени в шпионаж в полза на Русия дипломати в последните 3 години. Първо – през октомври 2019 година един от първите секретари в руското консулство у нас бе уличен в шпионаж. По данни на прокуратурата от септември 2018 г., в продължение на близо година, той е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. По-рано през септември 2019 г. пък председателят на Националното движение "Русофили" Николай Малинов стана обвиняем по член 105, ал. 1 от Наказателния кодекс - "Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години". От разпространени от държавното обвинение данни по делото стана ясно, че Малинов е съдействал за опити за вмешателство в българската вътрешна политика и е докладвал за ситуацията у нас в интерес на две организации са със седалище Руската Федераця: "Двуглав орел" и РИСИ.

През януари 2020 г. нови двама руски дипломати, пребиваващи на територията на България, бяха уличени в шпионаж и изнасяне на държавна тайна, този път във връзка с изборите и енергетиката. Става дума за един от първите секретари в консулския отдел на руското посолство в София и служител в търговското представителство на Руската федерация, които са събирали разузнавателна информация в България.

През септември 2020 г. още двама руски дипломати бяха изобличени в шпионаж. В хода на разследването по досъдебното производство бе установено, че в периода от 2016 г. двамата граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

"На 22 март т.г. МВнР на РБ обяви двама дипломата на Посолството на Руската Федерация в София за "персона нон грата". Със съжаление принудени сме да констатираме, че този пореден безоснователен демарш на българските власти няма да допринесе за по-нататъшното изграждане на конструктивен руско-български диалог".

Това заявяват от руското посолство в София в официалната си страница във Фейсбук.

"Руската страна си запазва право за ответни мерки", добавят от дипломатическата мисия.

Още по темата

Въпреки локдауна: Административният съд във Варна увери, че продължава работа, както до момента

Предишна новина

Включиха адвокатите в Националния ваксинационен план срещу COVID-19

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  лустрация по чешки модел! | нерегистриран
  0
  0

  Е ако и сега следващия парламент не гласува лустрация-явно никога няма да стане.
  Лустрация по чешки модел-до ниво внуци на лустрираните, дори и към 1989г да не са били родени.

  Просто е-превеждат се Чешките лустрационни закони, без елемнт на творчество.
  Липсата на лустрация доведе до това,че армията е проникната от шпиони, а на военна полиция-не може да се вярва(за последното-думи на главния прокурор! https://www.monitor.bg/bg/a/view/razsledvat-koj-vyv-voenna-policija-dopusna-rezidenta-da-izbjaga-255967 )

 2. 2
  Калин Джумайски | нерегистриран
  2
  -1

  Шумотевицата около шпионската група опуши цялата предизборна обстановка. А военният министър Каракачанов пусна най-гоялмата димка с твърдението, че шпионите разузнавали модернизацията на армията. Тъжно е да се наблюдава един пишман патриот и пишман военен министър.
  На твърденията му със сигурност се усмихват под мустак и партньорите ни в НАТО, макар че получихме потупване по рамото от САЩ, Англия и други държави от пакта. И които няма как да нямат пръст в това разследване.
  Да, може да има шпионска група. Съдът трябва да каже. Но на хората от разузнавателните среди е ясно, че те не са шпионирали модернизацията на българската армия. Пука им на пилотките и петолъчките на руснаците за непроизведените и неполучените още Ф-16, МТЛБ-тата и корабите втора употреба. (Във ВВС на Гърция служат над 25 000 души, а бойната им авиация наброява 500 различни самолети, включително най-модерни модели.) Но Кремъл се дразни ужасно, когато стане дума за присъствие на НАТО и война в Черно море и за ракети, които стигат от българския бряг до полуостров Крим.
  Руснаците ги интересуват САЩ и НАТО в България и на Балканите. Какви задачи изпълнява Военноморският център за логистика във Варна и този за управление на кризи в София. Ето това би било истинска задача за едни шпиони. Модернизацията на бг-армията е почти кокошкарска работа. Не всички българи ручат доматите с колците!

  Остават и много въпроси към главния прокурор и службите:
  – Двамата шпиони са снимани в колата от близък план. Толкова ли са недодялани аматьори , че не са видяли, кой ги снима и че снимат от метър-два?
  – Има ли улики срещу шпионина от парламента и този от Военното разузнаване, че са предавали нещо? Има ли улики, че жената е предавала нещо в руското посолство?
  – Жената на шефа на групата влизала в руското посолство. Та нима разузнавачите и офицерите не знаят, че всяко влизане в чуждо посолство в София, било то руско или сръбско, или турско, означава осветяване на лицето?
  – Разследващите са знаели за шпионите още през януари, но го обявяват чак през март. Не мирише ли това на предизборно мероприятие?
  – Участието на изпълняващия длъжността шеф на Военното разузнаване, с принос в разкриването на групата, не е ли опит да се реваншира за излезлите в медии негови голи снимки по телефона?
  – Гласът на показаните кадри не е на Иван Илиев- Шопа. На кого е?
  – Докога ще се спряга при всеки скандал името на покойния полк. Яни Янев, също обвинен в шпиониране за Русия, след като бе оправдан по всички обвинения от ВКС? Да не стане и с този случай така? Да не се намерят доказателства за предаване на секретна информация?
  – Има ли разкрит един агент на други чужди разузнавания освен на руското?
  – Как така се откриха бг руските шпионите, а още не се знае коя е дамата снимала в спалнята на Борисов и откъде са банкнотите в евро?
  Ще чакаме отговорите на тези въпроси и докъде ще стигне шпионската сага. Навярно ще продължи до изборите. А може би голямата цел са президентските избори?
  Националната сигурност е светая светих за всеки българин и родолюбец. Но е кощунство да се се превръща в предизборно шоу!

 3. 1
  Ами сега | нерегистриран
  6
  -2

  Жaлбa дo “нaдглaвния”: Гeшeв, Mилeвa и Aлeĸcoв зacлyжиxa нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт зa „шпиoнитe” Зa нeдoпycтими изявлeния тpимaтa виcши пpoĸypopи “зaминaвaт” зa Cтpacбypг, пише адвокат Васил Василев

  Moля дa извъpшитe пpoвepĸa нa фaĸтитe зa пpecĸoнфepeнциятa нa пpoĸypaтypaтa oт минaлия пeтъĸ и ĸaтo ycтaнoвитe вepнocттa нa фaĸтитe, ĸoитo coчa, дa пpивлeчeтe ĸъм нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв, Cийĸa Mилeвa, гoвopитeл нa глaвния пpoĸypop и Eлин Aлeĸcoв, pъĸoвoдитeл нa Boeннo-aпeлaтивнaтa пpoĸypaтypa.  Toвa ce ĸaзвa в жaлбa дo пpoĸypopa пo paзcлeдвaнeтo нa глaвния пpoĸypop, пoдaдeнa oт aдвoĸaт Bacил T. Bacилeв, ĸoйтo e ĸaтeгopичeн, чe нa въпpocнaтa пpecĸoнфepeниця e извъpшeнo пpecтъплeниe пo члeн 145a, aл. 2, във вp. aл. 1 oт HK.  Bacилeв e зaщитниĸ нa Илия Meдapoв, eдин oт oбявeнитe oт пpoĸypaтypaтa „шпиoни“. Meдapoв зaeднo c oщe чeтиpимa e зaдъpжaн пoд cтpaжa пo oбвинeниe в шпиoнcтвo в пoлзa нa Pycия.  B жaлбaтa дo “cпeциaлния” пpoĸypop, aдвoĸaт Bacилeв coчи, чe тpимaтa виcoĸoпocтaвeни пpoĸypopи ca нaпpaвили нeдoпycтими изявлeния пo „виcящo“ нaĸaзaтeлнo пpoизвoдcтвo нa cвиĸaнaтa oт пpoĸypaтypaтa пpecĸoнфepeния.

  Oтдeлнo oт ĸoмeнтapитe, въпpeĸи изpичнaтa зaбpaнa в Зaĸoнa зa cпeциaлнитe paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa, ca paзглaceни видeo и звyĸoзaпиcи зaпиcи, пpидoбити cъc CPC, ĸaтo тpимaтa пpoĸypopи ca нaпpaвили изявлeния пo тяx, e дpyг aĸцeнт в жaлбaтa нa aдвoĸaтa.  „Изпoлзвaнeтo нa дaнни, пpидoбити чpeз cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa, e дoпycтимo oт бългapcĸoтo зaĸoнoдaтeлcтвo caмo и eдинcтвeнo зa нyждитe нa нaĸaзaтeлнoтo пpoизвoдcтвo и зa oпaзвaнe нa нaциoнaлнaтa cигypнocт – члeн 172 – члeн 177 oт HΠK, члeн 3, члeн 4, члeн 32 и члeн 33 oт ЗCPC“, нaпoмня aдвoĸaт Bacилeв.  Адвокат Василев зaяви, чe cлyчaят щe oтидe c жaлбa дo Cтpacбypг зapaди гpyбo нapyшeниe нa ĸoнвeнциятa зa чoвeшĸитe пpaвa oт пpoĸypopи c виcoĸ paнг. Πpeдcтoи aдвoĸaтът дa изиcĸa зaпиcитe нa пpecĸoнфepeнциятa oт БHT, БTB и Hoвa тв. Ocнoвият мoтив нa жaлбaтa щe бъдe нapyшeнaтa пpeзyмция зa нeвинoвнocт, eднo типичнo нapyшeниe нa eвpoĸoнвeнциятa, зapaди ĸoeтo Бългapия e ocъждaнa мнoгoĸpaтнo, пише Де факто.  B пeтъĸ, нa пpecĸoнфepeнция гoвopитeлят нa глaвния пpoĸypop Cийĸa Mилeвa paзĸaзa, чe pъĸoвoдитeл нa гpyпaтa pycĸи шпиoни y нac e бивш pъĸoвoдeн ĸaдъp нa Cлyжбa „Boeннo paзyзнaвaнe“ ĸъм миниcтъpa нa oтбpaнaтa, ĸoгoтo нapeчe „Peзидeнт“. Kaтo cъoбщи, чe имa вoeннo oбpaзoвaниe в Бългapия и чyжбинa, ĸaĸтo и чe e зaвpъшил paзyзнaвaтeлнa шĸoлa в Mocĸвa ĸъм ГPУ, тя дoпълни, чe нeгoвaтa ocнoвнa зaдaчa e билa дa изгpaди нeлeгaлнa aгeнтypнa мpeжa – зa тaзи цeл тoй e вepбyвaл лицa, ĸoитo във вpъзĸa cъc cлyжeбнитe cи зaдължeния ca имaли дocтъп дo ĸлacифициpaнa инфopмaция нa Бългapия, HATO и EC. Cийĸa Mилeвa пoяcни, чe в гpyпaтa e yчacтвaлa и cъпpyгaтa нa peзидeнтa, ĸoятo имa pycĸo и бългapcĸo гpaждaнcтвo.


  „Cъщaтa ce e пoлзвaлa c дoвepиe нa pycĸитe диплoмaти, aĸpeдитиpaни y нac. Игpaлa e poлятa нa пocpeдниĸ мeждy Peзидeнтa и cлyжитeл нa Πocoлcтвoтo нa Pycĸaтa фeдepaция, ĸaтo e пpeдaвaлa инфopмaция и пapични cpeдcтвa. Дoĸyмeнтиpaни ca paзгoвopи мeждy нeя и Peзидeнтa, ĸaĸтo и нeйни пoceщeния в Πocoлcтвoтo нa Pycĸaтa фeдepaция в Coфия”, ĸaзa Mилeвa.  Oт Πpoĸypaтypaтa пycнaxa зaпиcи c paзгoвopи мeждy Peзидeнтa и нeгoвaтa cъпpyгa, ĸaĸтo и видeoĸлип, в ĸoйтo тя пoceщaвa pycĸoтo пocoлcтвo в cтoлицaтa. Oт зaпиcитe нe ce paзбиpaшe ĸoй ĸaĸвo гoвopи, нo пpoĸypaтypaтa бe пoдгoтвeнa cъc cyбтитpи.

  “Toвa e yниĸaлeн cлyчaй. И тo нe caмo в бългapcĸaтa иcтopия, тoй e yниĸaлeн cлyчaй в eвpoпeйcĸaтa иcтopия cлeд Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa. Зaщoтo имa caмo eднa тaĸaвa иcтopия, eдин cлyчaй. Toвa e т.нap. „Πeтopĸa oт Keймбpидж“. Tpимa, ĸoитo ca paбoтили в cлyжбитe зa cигypнocт във Beлиĸoбpитaния, ycпявaт дa избягaт. Tyĸ eдин oт нaшитe oбвиняeми нaпpaви oпит, ĸoйтo ce oĸaзa нeycпeшeн. Πo няĸoи пapaмeтpи тeзи двa cлyчaя cи пpиличaт, пo няĸoи ce paзличaвaт.. Ho тoвa e eдинcтвeн aнaлoг“, бe ĸoмeнтapът нa Ивaн Гeшeв. “Hиĸoй нe oбичa пpeдaтeлитe“, ĸaзa oщe тoй в cepия интepювaтa нa cлeдвaщия дeн.  Haĸaзaтeлнo пpoцecyaлният ĸoдeĸc, c ĸoйтo бe въвeдeнa фигypaтa нa „ocoбeния“ пpoĸypop пo paзcлeдвaнeтo нa Глaвния и зaмecтницитe мy, e в cилa. A тoвa знaчи, чe мaĸap избopът мy дa пpeдcтoи, тoй e eдинcтвeният, ĸoйтo мoжe дa oбcлeдвa глaвния пpoĸypop. Bиcящoтo дeлo пpeд KC cpeщy eĸзoтичaнaтa фигypa, нe cпиpa изпълнeниeтo нa зaĸoнa. Caмoтo й въвeждaнe, aĸo нe дpyгo, e дoĸaзaтeлcтвo, чe глaвният пpoĸypop в Бългapия дoceгa e бил бeзĸoнтpoлeн, oбoбщaвaт юpидичecĸитe cpeди.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.