Ще борим подкупите от главата на рибата


Цинично ще е промените в конституцията да станат разменна монета

Ще се случи ли реформата в Темида? Кой ще е на мушката на бюрото за корупция по високите етажи? И заедно ли ще играят реформаторите на кметския вот? "Стандарт" попита вицепремиера Меглена Кунева.

- Г-жо Кунева, обещахте много реформи, три са в ход, доволни ли сте от резултатите?
- Винаги може още. Чувството на самодоволство ми е чуждо, има много неща, които трябва да се променят, така че няма как да кажа, че сме свършили всичко. Разбира се, доволна съм, че вървим по програмата на кабинета и поставяме основите на реформи, които с години бяха забавени. Няма как резултатите да се видят за няколко месеца. Но съм оптимист, защото някои макроикономически показатели започнаха да се подобряват - има ръст на БВП, вдигнаха се инвестициите, износа - това на практика означава стабилност и връщане на доверието от страна на бизнеса.
- Съдебната реформа е сред най-важните, има ли разногласие с ГЕРБ, защо не внесохте веднага общ проект?
- В съдебната реформа нямаме никакво разногласие, вярвам, че чувството за спешност накара ГЕРБ да излязат със свой законопроект. Но в крайна сметка в петък беше представен един много по-задълбочен проект на правосъдното министерство за Закона за съдебната власт, който покрива и много по-голям спектър от теми, като атестацията на съдиите, електронното правосъдие, промени за прокуратурата. Сигурна съм, че той ще получи подкрепата на МС и, надявам се, и на парламента.
- Не се ли ограничава съдебната реформа до разделяне на ВСС на две? Специалисти критикуват, че промени в прокуратурата липсват?
- Разделянето на ВСС на две е голяма промяна, която пряко засяга и прокурорите. Тоест идеята, че прокуратурата не се реформира със същата скорост не е вярна, защото тя е част от общия състав на магистратите. Второ, за първи път главният прокурор излезе с ясен ангажимент за отслабване централизацията на прокуратурата, това е записано и в проекта за Закона за съдебната власт. Говори се, че главният прокурор е извън отчетност, несменяем, но това е невярно, той може да се сменя на същите основания по същите условия, както и председателите на върховните съдилища, или т. нар. Трима големи в съдебната система. Това отново е залегнало и в проекта на Христо Иванов, според който министърът на правосъдието и вече трима членове от прокурорската колегия на ВСС да имат право да поискат отзоваването им от ВСС.
- Но РБ искаше главният прокурор да може да се отзовава по искане на депутатите?
- За това имаме специално решение на Конституционния съд (КС), че такава промяна е възможна само в рамките на Велико народно събрание, каквото тази година няма да има. За мен е важно да отбележим, че в предлаганите текстове за промени в конституцията заляга принципът на отчетността на главния прокурор пред Народното събрание. Това също беше искане на РБ. Вижте, случи се огромна промяна в атмосферата през последната година. Много голяма част от нещата, които сега се предлагат и обсъждат, дори разделянето на ВСС, да не говорим за децентрализацията на прокуратурата, преди година изглеждаха напълно невъзможни. Сега изпълнителна, законодателна и съдебна власт са единни в разбирането, че реформа трябва да има, в това каква да е нейната посока също. Вероятно не можем да се съгласим по всички елементи, но не бива да взривяваме съгласието за реформа, а внимателно и умерено да надграждаме на това, върху което вече сме се обединили.
- Какъв ще е изходът от заседанията на временната комисия за промени в конституцията, ще се приемат ли предложенията, след като има толкова голямо съпротивление от страна на опозицията?
- Напоследък много хора казват - защо не се включат повече неща в промените на конституцията. Трябва да се намери балансът между възможното и желаното, защото иначе ще се отложат всички промени. Мисля, че не е фатално, ако след време направим повече поправки или изработим дори нова конституция. Фатално ще е обаче, ако сега спрем набраната инерция. Стратегията за съдебна реформа, по която се правят и промените в конституцията, беше подкрепена от 161 депутати. Надявам се, че никой от тях няма да се изложи и да отстъпи от това, за което вече е гласувал. Много се притеснявам конституцията да не се превърне в разменна монета и тези 161 души да кажат, че ще подкрепят промените, ако срещу това се приеме нещо тяхно. Това би било цинично.
- Патриотите вече поставиха 7 условия пред коалицията, симптоматичен ли е този факт за дестабилизация на управляващото мнозинство?
- Разгледах техните предложения, хубаво е, че ги казаха публично. Според мен това е залог, че ще има диалог и няма да се изненадваме един друг. Смятам, че по повечето от тях можем да дадем конкретни отговори. Не мисля, че има политическа сила, която да е против справянето с битовата престъпност.
- Но решаването на битовата престъпност не минава ли през проблема с ромските малцинства?
- Не мисля, че това е етнически проблем, а проблем, свързан с образованието, с умението да си намериш работа, със сигурността, която държавата трябва да наложи и да има еднакво третиране към всеки гражданин, както по отношение на незаконните постройки, така и на силната музика.
- Мисли ли правителството за интеграция на ромските малцинства?
- Разбира се, че мисли, това е огромен и натрупван с години проблем с пряко отражение на икономиката и социалната система. Мисля, че правителството тук трябва да има изключително силна и водеща роля - министърът на вътрешните работи, на образованието, на здравеопазването, на социалната политика, на регионалното развитие, целият кабинет има какво да направи по този въпрос. Аз в качеството на вицепремиер на РБ бих се включила с цялата политическа убеденост, която моите колеги ще ми дадат.
- Казахте, че сините ни граници са готови за Шенген, кога ще имате същото заключение и за зелените?
- Както сините, така и зелените граници са технически готови за Шенген. Външната граница на ЕС е добре охранявана от страна на България и Съюзът разчита на нас. Но политическите реалности изискват да правим нещата стъпка по стъпка. И моите очаквания са за това сините граници да паднат до края на годината. Това ще е изключително добре за туризма и транспорта, но и за сигурността. България не трябва да бъде поставяна като страна втора категория и би трябвало съвсем скоро да стане част от Шенген.
- Възлагате големи надежди на националното бюро за борба с корупцията, защо смятате, че ще има успех?
- Първо, защото има категорична политическа воля за успех. Корупцията е проблем, чието решаване не можем да отлагаме повече. Второ, защото този път сменяме принципите на работа и създаваме един орган, който да акумулира цялата налична информация. И трето, защото този път фокусът е "главата на рибата". Този орган няма да следи всички хора, а само най-висшите етажи на властта - народни представители, министри, общински съветници, шефове на болници, кметове, главни архитекти, ръководители на звена, които усвояват европейски средства и правят обществени поръчки.
Създаваме обособен самостоятелен орган, така както това е проработило в Румъния, Полша и Хърватия. За първи път се въвеждат и тестове за почтеност както за ръководителя на бюрото, така и за инспекторите. Ще има и външен одит на бюрото. За първи път също така се събира на едно място проверката на декларацията за имущество, на самото имущество и на декларацията за конфликт на интереси. Досега проверките бяха формални - подаваш като кмет или депутат декларация пред Сметната палата и най-многото, което се случва, е тези декларации да бъдат публикувани или да те глобят, ако не си подал. Слагаме край на това - всеки, заемащ висша публична длъжност, вече ще бъде проверяван - дали е декларирал правилно, дали е пропуснал да отбележи, че има нова кола, защо кара джип за 100 хил. лева, ако заплатата му не го позволява. За тези, които се открие несъответствие от 10 000 лв. или има сериозни сигнали, ще се правят задълбочени проверки, а при открити нарушения - на прокуратурата и комисията за отнемане на имуществото.
- На практика колко души ще бъде контингентът на проверяваните?
- Над 10 000 човека. Това изглежда много, но за сравнение досега комисията за конфликт на интереси проверява над 120 000 човека и съответно отчита дейност, фокусирайки се само върху долните нива на администрацията.
- Кой ще оглави новата агенция?
- Нямам име, но имам представа какъв трябва да е профилът на този човек. С безупречна репутация, дългогодишен стаж, опит в разследването. В законопроекта записахме, че не може да е член на ръководство на партия. Всяко съмнение за политическа свързаност трябва да бъде избегнато, а политиците трябва да забравят телефона му, ако случайно го знаят.
- Защо се завъртя името на Гергана Паси тогава?
- Представа нямам, предполагам, че това е евтина интрига, свързана с името на Соломон Паси, когото ДБГ предложи на РБ за кмет, една чисто политическа позиция. Мисля, че най-изненадана е била самата Гергана.
- Решихте ли вътрешнопартийния спор коя ще бъде номинацията за кмет на София на РБ?
- За мен това не е спор, а желание да се дадат кандидатури на хора, които са харесвани, свързани, в случая на Соломон Паси, с най-големите и най-скъпите на сърцето ми постижения за страната ни, като ЕС и НАТО. Смятам, че РБ трябва да се стреми да разширява партийната си периферия, но ще се направят социологически проучвания и ще се вземе решение. Паси е кандидатура, която значи много.
- Заедно ли ще се явят партиите в РБ на изборите?
- Отдавна сме казали, че сме за единно явяване. Но все още няма решение на Блока. Очаквам тези дни да се вземе.
- Надежда Нейнски ваше предложение ли беше за посланик в Турция или ви изненада?
- Предложението е на външния министър, но аз смятам, че е хубаво хора, които са дали много на българската дипломация, да продължат да се занимават с това. Турция е важен партньор на България.

Адвокат се жалва от чиновнически рекет

Предишна новина

Бъдещето е в машинното гласуване*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.