Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов:

Ще направя всичко, за да върне следствието заслужения си авторитет

Ще направя всичко, за да върне следствието заслужения си авторитет
На 6 декември 2017 г. Прокурорската колегия на ВСС избра Борислав Сарафов за директор на Националната следствена служба, снимка: БГНЕС

Г-н Сарафов, безалтернативен или предизвестен беше изборът Ви за директор на Националната следствена служба (НСлС) - все пак се състезавахте единствено със себе си?

Процедурата по номинация на директор на Националното следствие предвиждаше достатъчно дълъг срок за внасяне на кандидатури, като в нито един момент не съм считал, че ще остана единствен, камо ли безалтернативен. В кръга на шегата мога да отбележа, че най-трудно в житейски аспект, е човек да се състезава със себе си.

Каква е мотивацията Ви да приемете номинацията, а вече и сте избран за ръководител на служба, в която един следовател решава по половин дело за една година?

Законодателят беше поставил следствието в незавидна роля дълго време. Хора със стаж и опит бяха принудени да капсулират способностите си, за да се вместят в законовите изисквания. Това статукво трябва да се промени и именно затова е предизвикателство да поема ръководството на тази служба. Ще направя всичко според възможностите си, за да върне следствието заслужения си авторитет. Свидетели сме на достатъчно тежки престъпления през последните години, които вече попадат в обхвата на дейност на НСлС. Надявам се, че в нашата компетентност ще попаднат и делата за корупция по високите етажи на властта. Смятам, че прокуратурата и следствието имат ресурса и компетентността да разследват подобен вид престъпления. И мисля, че ерата с "половин дело за година" приключи.

Мнозина виждат мястото на следствието в историята, в музея, Вие се амбицирате да опровергаете тези, които Ви пращат там. Кое Ви дава увереност, че ще се справите?

Сам човек не може да направи нищо. Екипът, хората – следователите, са тези, които ще опровергаят това схващане. Моята роля е да ги организирам и мотивирам така, че да го направят. 

Не искате да гледат на Вас като на "спасителя" на следствието, но сам казвате, че на следователите се гледа като на "скъпо платени безработни", да не се опитвате да спасите именно това статукво?

Не. Аз не отивам при хора, които се нуждаят от спасение, а от дела, от работа, от оценка и признание за усилията. Именно това е моята амбиция – да осигуря необходимата организация и натоварване с дела.

Кои дела задължително трябва да се възлагат за разследване от следователите в НСлС?

Според мен, в НСлС трябва да се разглеждат дела за корупция, пране на пари, киберпрестъпления, данъчни престъпления, тероризъм. Следователите трябва да имат компетентността да проследяват пътя на парите, за да могат да попречат на тяхното реинвестиране. Извършителите на престъпления да бъдат санкционирани не само чрез налагането на справедливи наказания, но и чрез отнемане на финансите и имуществото им. За целта ще бъдат разгледани и актуализирани съществуващите методики за разследване спрямо новата нормативна уредба и спрямо предизвикателствата на съвременния свят, както и в контекста на международните партньорства. Смятам, че следователите могат да бъдат развивани, когато работят и по международни разследвания в рамките на Евроджъст, след това и по дела от компетентността на Европейската прокуратура. 

В изслушването си пред Прокурорската колегия споделихте очакване, че проверките, които бъдещата антикорупционна агенция ще извършва и при които се установят данни за престъпление, да се изпращат в Националното следствие. Това ли е начинът за възраждане на следствието?

Да, това е един от начините. Следователите са висококвалифицирани кадри с потенциал. Те са мотивирани да работят и да се доказват. Убеден съм, че с нашата обща работа ще възродим следствието. 

В концепцията си заявихте и намерение за преструктуриране на работата на трите специализирани отдела – "Стопански", "Криминален" и "Национална сигурност и общоопасни престъпления". В какво се изразява желанието Ви точно за тази реформа?

В НСлС специализираните отдели са три – "Стопански", "Криминален" и "Национална сигурност и общоопасни престъпления". В първия има 36 щатни бройки, а в останалите два - по 20. Предстои диалог със следователите дали оптималният вариант е за разкриване на нови отдели или преструктуриране на досегашните. Няма да налагам своето мнение, преди да вляза в диалог с колегите си.

И друга промяна, която предлагате – въвеждане на екипния принцип на работа. Досега не е ли работено в екип?

Екипността не е ad hoc упражнение. Екипността следва да е константен принцип на базата на обща цел. Въпросът Ви е свързан с предишния - за преструктуриране на специализираните звена. Не твърдя, че досега не е работено в екип, а че въпросът за екипността ще бъде поставен на различна плоскост и ще бъде приоритет. 

Професионалната Ви кариера неизменно е свързана с "шумни дела", кое е разследването, което бихте искали да е пример за работата на следователите?

В работата ми като следовател – делото "Опицвет". 

Следствието е мястото, което със сигурност има какво да каже по отношение на приватизацията. В този смисъл, в случай, че падне давността за т.нар. "приватизационни" престъпления, готови ли сте в кратки срокове да "изтупате прашните дела" от Прехода?

Ние и сега сме готови, ако това ще помогне да се възстанови чувството за справедливост у българските граждани. 

Като заместник-главен прокурор следите със сигурност дебатите около последните промени в НПК. Как ще опровергаете критиците, които дори поискаха обявяването им за противоконституционни?

Нека да изчакаме решението на Конституционния съд. Има сблъсък на юридически логики, нека да оставим на върховния арбитър да отсъди. Аз самият съм силно пристрастен по отношение на специализираните прокуратури, за създаването на които имам решаващо участие. Към момента специализираните съдебни институции укрепнаха и вече дават видими за обществото резултати.

А ако поправките в НПК не доведат до така очакваното ускоряване на процеса, ако се получи обратен ефект и дори се блокират съдебни дела?

Категорично не смятам, че това е възможно. Самият факт, че ще има само едно заседание – разпоредителното, в което ще се взима решение дали тръгва процесът, е предпоставка за ускоряване на хода на делата, а не за забавянето им.

Обявихте, че ще сте диалогичен ръководител на Следствието, но не малка част от упреците към Вас са свързани със стила Ви на работа, имаше два случая на обидени служители – следовател и служителка на борбата с организираната престъпност.

В единия случай се е произнесъл съдът, така че смятам въпроса за приключен, а другият беше решен диалогично и извънсъдебно. Диалогът понякога ескалира, когато се работи "на терен", а аз никога не съм бил и няма да бъда "кабинетен" разследващ. Винаги обаче става въпрос за принципна основа на професионална тематика и за необходимостта някой да свърши работата си така, както обществото очаква от него.

Ще се видите ли със следовател Страхил Каменички? Какво ще му кажете? Той участвал ли е до край в разследването на инцидента в Хитрино?

Аз нямам проблем да работя с професионалисти, когато са такива. 

Двамата машинисти на влака - те ли са виновните за случилото се преди година?

Резултатите от разследването сочат именно това, респ., това сме предоставили на съда.

Какви са плановете Ви за декември 2019-та година? Питам Ви, защото преди пет години по-това време участвахте в процедурата по избор на главен прокурор. 

Плановете ми са да представя положителните резултати от работата на НСлС на новия главен прокурор, който ще бъде избран от ВСС тогава.

Борислав Сарафов е завършил ВИПОНД-МВР. Има над 22 години общ юридически стаж, от който 21 години в органите на съдебната власт като следовател и прокурор. Професионалната му кариера започва като стажант – съдия в Софийски градски съд. През 1996 г. става следовател в Софийска окръжна следствена служба. От 2001 г. работи в прокуратурата, като започва от позицията на заместник-районен прокурор на Сливница, а след това е прокурор в Софийска окръжна прокуратура. През 2006 г. става прокурор във Върховна административна прокуратура. От 2007 г. е прокурор във Върховната касационна прокуратура, отдел "Противодействие на организираната престъпност". През 2011 г. става ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, а от началото на 2013 г. е заместник на главния прокурор. На 06 декември 2017 г. е избран от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за директор на Националната следствена служба. 

Прокопиев закрил офшорки в Кипър на пожар

Предишна новина

15 години Консултантска къща "Велинов и партньори"

Следваща новина

Коментари

31 Коментара

 1. 33
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #26 от " | нерегистриран":
  До 25-ти: Разбира се, че не става въпрос за корупция. Това е показно за подчиняване на магистрати - който е послушен ще прави бърза кариера, а който си мисли, че е независим, ще мре в мизерия и при това оплют като корумпиран. Освен примерите, които посочвате, се сещам и за основната съдийка по това дело от окръжния съд, която прескочи апелативния и кацна направо във върховния съд веднага след делото. А колкото до посочените вестникарски факти - те направо крещят за бездарна постановка. Цял производствен цех за наркотици, в който полицията неочаквано нахлува и неочаквано намира складирани наркотици за тридесет милиона, се обслужва от един-единствен работник, който е намерил много пари, с които е намерил и доставил цялото оборудване на цеха, инсталирал е това оборудване, изпробвал го е, след което отново е намерил много пари, с които е намерил и доставил суровини, химикали, реактивни и пр. материали, след което е произвел стотици килограми наркотици и всичко това съвсем сам. При това съвсем тайно от полицията, която дори не е подозирала тази дейност, защото иначе би трябвало да изпълни законовото си задължение да предотврати и пресече тази престъпна дейност. Не можем да заподозрем полицията в съучастие, нали? И тъй като цялата дейност по работата на цеха не може да бъде извършена от сам човек, остава единствено извода за некадърно разследване. Това е и разследването, с което се гордее въпросният следовател. Който вече е началник на всички следователи. И обещава чудеса. Ако са като това негово дело, сигурно ще четем по медиите за 60-цифрени подкупи на съдии, които всъщност умират напълно маргинализирани в мизерия. Е, със сигурност ще четем и интервюта като горното, но това ще са "правилните" магистрати.

  Мислех, че пишете поради завист за издигането на този човек за Началник на следователите. Извинявам се! Като го гледах и слушах по медиите си мисля, че ще надмине разследването по "Опицвет". Е, ще има и магистрати, които ще направят кариера. Както и други, които ще оператор пешкира.

 2. 31
  GOD | нерегистриран
  18
  0

  И този е от кукличките на г-н КОЙ! Повече няма какво да се каже.

 3. 30
  GOD | нерегистриран
  16
  0

  И този е от кукличките на г-н КОЙ! Повече няма какво да се каже.

 4. 28
  | нерегистриран
  14
  -5

  Надявам се е ясно, че "разследващите полицаи", които пишат тук нито са полицаи, нито разследват, а са от бойкако-тролското НПО. От написаното от тях не е трудно да се разбере, че тези хора изобщо си нямат понятие от разследване, влизане в съдебна зала и др. под. Тъй че няма какво да им се връзвате.

 5. 27
  *************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 26
  | нерегистриран
  4
  0

  До 25-ти: Разбира се, че не става въпрос за корупция. Това е показно за подчиняване на магистрати - който е послушен ще прави бърза кариера, а който си мисли, че е независим, ще мре в мизерия и при това оплют като корумпиран. Освен примерите, които посочвате, се сещам и за основната съдийка по това дело от окръжния съд, която прескочи апелативния и кацна направо във върховния съд веднага след делото. А колкото до посочените вестникарски факти - те направо крещят за бездарна постановка. Цял производствен цех за наркотици, в който полицията неочаквано нахлува и неочаквано намира складирани наркотици за тридесет милиона, се обслужва от един-единствен работник, който е намерил много пари, с които е намерил и доставил цялото оборудване на цеха, инсталирал е това оборудване, изпробвал го е, след което отново е намерил много пари, с които е намерил и доставил суровини, химикали, реактивни и пр. материали, след което е произвел стотици килограми наркотици и всичко това съвсем сам. При това съвсем тайно от полицията, която дори не е подозирала тази дейност, защото иначе би трябвало да изпълни законовото си задължение да предотврати и пресече тази престъпна дейност. Не можем да заподозрем полицията в съучастие, нали? И тъй като цялата дейност по работата на цеха не може да бъде извършена от сам човек, остава единствено извода за некадърно разследване. Това е и разследването, с което се гордее въпросният следовател. Който вече е началник на всички следователи. И обещава чудеса. Ако са като това негово дело, сигурно ще четем по медиите за 60-цифрени подкупи на съдии, които всъщност умират напълно маргинализирани в мизерия. Е, със сигурност ще четем и интервюта като горното, но това ще са "правилните" магистрати.

 7. 25
  . | нерегистриран
  6
  -2
  До коментар #24 от "анонимен, | нерегистриран":
  ДА ПРИПОМНИМ ФАКТИТЕ,ИЗВОДИТЕ СА ЯСНИ, че нищо ново и без коментар-  6О-цифрен подкуп за съдии по делото "Опицвет"  Във вторник - 20 ноември, в Софийския апелативен съд ще бъдат представени данни от специални разузнавателни средства за опит за подкупване на съдия.  Това ще стане в рамките на поредното заседание по делото за случая "Опицвет".  Магистрат е заявил, че то със сигурност ще се гледа при отворени врати поради данни, че има опити за подкупване на съдии с шестцифрена сума, се казва в писмо, получено на редакционния ни имейл.  На самото дело се очаква да бъдат представени сведения, събрани със специални разузнавателни средства за това кой точно и по какъв начин се е опитал да даде солидния подкуп.  Истинската сензация във вторник обаче се очаква от страна на един от подсъдимите - химика Валери Тодоров Величков.

  Спроред адвокат, пожелал анонимност, Величков е решил да прехвърли изцяло вината по случая на партньора си Кристиян Младенов.  Причина за това е фактът, че за разлика от предишни съдебни състави по делото сегашният се е оказал неподкупен и за първи път се очакват изключително сурови присъди.  Припомняме, наркоделото продължава вече почти 10 години.  На 18 декември 1997 г. антимафиотите на Национална служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП) разбиват нелегален цех за производство на наркотици в село Опицвет.

  Намерени и иззети са рекодните 330 кг готов амфетамин и 666 кг бензил-метил-кетон /БМК/ на обща стойност около 30 000 000 лева.  На мястото е арестуван химикът Валери Величков, а на 4 февруари 1998 г. на унгарско-австийската граница е арестуван и партньорът му Кристиян Младенов, който е финансирал наркопроизводството.  Първоинстанционният Софийски окръжен съд в състав с председател Ружа Керанова признава за виновни двамата подсъдими по най-тежката разпоредба на чл. 354 „а" от НК за производство и държане на наркотично вещество в големи размери, предназначено за продажба.

  Текстът предвижда от 3 до 15 години затвор. Кристиян Младенов получава 7 години затвор и глоба от 5 хил. лв. Валери Величков като извършител - 6 години и 2 хил. лв. глоба.  Втората инстанция - Софийски апелативен съд потвърждава решението.  Последната инстанция обаче - Върховният късационен съд, изцяло пререшава делото.  Кристиян Младенов е оправдан напълно, а Валери Величков се разминава само с едногодишна условна присъда.

  Изненадата е във факта, се казва още в писмото, че вместо да върне делото за ново разследване, каквато е обичайната му практика, ВКС преквалифицира обвиненията и се произнася по същество.  Върховните съдии приемат, че от материалите по делото не можело да се стигне до извода, "че са налице доказателства, сочещи сигурно и недвусмислено, че произведеното наркотично вещество е било предназначено за продажба или друго отчуждаване".  На 18 декември 2001 г. Трето наказателно отделение на Върховния касационен съд в състав: Маргарита Тихчева - председател, и Огнян Ризов и Христо Странджански - членове, решават, че произведените в химическата лаборатория 666 кг бензил-метил-кетон не са предназначени за търговия, тъй като по време на обиска и следствието не са открити доказателства за това.  На практика съдът приема, че става въпрос за експериментаторска дейност, която по необходимост е включвала и изпробването на технологията, от което и са се получили големите количества наркотично вещество.  Съдиите приемат и твърдението, че двамата обвиняеми не са знаели за наркотичните свойства на полученото от тях вещество - абсурдно виждане при условие, че Младенов е осъден на 1 година с изпитателен срок през 1995 год. именно за производство на амфетамин.

  Така Величков получава една година с три години изпитателен срок (условна присъда), а Кристиян Младенов е оправдан.  По-късно върховната съдийка Маргарита Тихчева, прочула се с оправдателната присъда по наркоаферата "Опицвет", е пенсионирана, след като Висшият съдебен съвет единодушно гласува за това.  Председателят на ВКС Иван Григоров наказва с 10% намаление на заплатите за 6 месеца съдиите Огнян Ризов и Христо Странджански - другите от състава на ВКС, постановил скандалната присъда.  Под силния натиск на офиса на ООН в България и американското посолство делото е върнато за преразглеждане от тогавашния главен прокурор Никола Филчев.  В последно време обаче отново се правят опити за натиск върху магистрати да издадат леки присъди.  Според запознати и този път става въпрос за предложения за шестцифрен подкуп.

  За да се избегне нов провал по делото във вторник ще присъстват представители на ООН и на посолството на САЩ.

  60-цифрен подкуп за съдии по "Опицвет" ???? Вие надминахте водещи политици, за да им се сложите, май? Не ви ли е грях пред смъртта на двама от тези съдии, умрели в мизерия и поболяли се от тая помия срещу тях? А за един от съдиите по "Опицвет" знам, че точно в разгара на кампанията срещу тези корумпирани съдии погреба баща си със заем. Стига с тия простотии опицветанови. Но иначе не е корупция една прокурорка по това дело да стане министър и вицепрезидент, друга една съдийка по това дело да стане конституционен съдия, а сега и тоя се хвали с това провалено дело и ... само заместник на главния. А Главен кога?

 8. 24
  анонимен, | нерегистриран
  3
  -2

  ДА ПРИПОМНИМ ФАКТИТЕ,ИЗВОДИТЕ СА ЯСНИ, че нищо ново и без коментар-  6О-цифрен подкуп за съдии по делото "Опицвет"  Във вторник - 20 ноември, в Софийския апелативен съд ще бъдат представени данни от специални разузнавателни средства за опит за подкупване на съдия.  Това ще стане в рамките на поредното заседание по делото за случая "Опицвет".  Магистрат е заявил, че то със сигурност ще се гледа при отворени врати поради данни, че има опити за подкупване на съдии с шестцифрена сума, се казва в писмо, получено на редакционния ни имейл.  На самото дело се очаква да бъдат представени сведения, събрани със специални разузнавателни средства за това кой точно и по какъв начин се е опитал да даде солидния подкуп.  Истинската сензация във вторник обаче се очаква от страна на един от подсъдимите - химика Валери Тодоров Величков.

  Спроред адвокат, пожелал анонимност, Величков е решил да прехвърли изцяло вината по случая на партньора си Кристиян Младенов.  Причина за това е фактът, че за разлика от предишни съдебни състави по делото сегашният се е оказал неподкупен и за първи път се очакват изключително сурови присъди.  Припомняме, наркоделото продължава вече почти 10 години.  На 18 декември 1997 г. антимафиотите на Национална служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП) разбиват нелегален цех за производство на наркотици в село Опицвет.

  Намерени и иззети са рекодните 330 кг готов амфетамин и 666 кг бензил-метил-кетон /БМК/ на обща стойност около 30 000 000 лева.  На мястото е арестуван химикът Валери Величков, а на 4 февруари 1998 г. на унгарско-австийската граница е арестуван и партньорът му Кристиян Младенов, който е финансирал наркопроизводството.  Първоинстанционният Софийски окръжен съд в състав с председател Ружа Керанова признава за виновни двамата подсъдими по най-тежката разпоредба на чл. 354 „а" от НК за производство и държане на наркотично вещество в големи размери, предназначено за продажба.

  Текстът предвижда от 3 до 15 години затвор. Кристиян Младенов получава 7 години затвор и глоба от 5 хил. лв. Валери Величков като извършител - 6 години и 2 хил. лв. глоба.  Втората инстанция - Софийски апелативен съд потвърждава решението.  Последната инстанция обаче - Върховният късационен съд, изцяло пререшава делото.  Кристиян Младенов е оправдан напълно, а Валери Величков се разминава само с едногодишна условна присъда.

  Изненадата е във факта, се казва още в писмото, че вместо да върне делото за ново разследване, каквато е обичайната му практика, ВКС преквалифицира обвиненията и се произнася по същество.  Върховните съдии приемат, че от материалите по делото не можело да се стигне до извода, "че са налице доказателства, сочещи сигурно и недвусмислено, че произведеното наркотично вещество е било предназначено за продажба или друго отчуждаване".  На 18 декември 2001 г. Трето наказателно отделение на Върховния касационен съд в състав: Маргарита Тихчева - председател, и Огнян Ризов и Христо Странджански - членове, решават, че произведените в химическата лаборатория 666 кг бензил-метил-кетон не са предназначени за търговия, тъй като по време на обиска и следствието не са открити доказателства за това.  На практика съдът приема, че става въпрос за експериментаторска дейност, която по необходимост е включвала и изпробването на технологията, от което и са се получили големите количества наркотично вещество.  Съдиите приемат и твърдението, че двамата обвиняеми не са знаели за наркотичните свойства на полученото от тях вещество - абсурдно виждане при условие, че Младенов е осъден на 1 година с изпитателен срок през 1995 год. именно за производство на амфетамин.

  Така Величков получава една година с три години изпитателен срок (условна присъда), а Кристиян Младенов е оправдан.  По-късно върховната съдийка Маргарита Тихчева, прочула се с оправдателната присъда по наркоаферата "Опицвет", е пенсионирана, след като Висшият съдебен съвет единодушно гласува за това.  Председателят на ВКС Иван Григоров наказва с 10% намаление на заплатите за 6 месеца съдиите Огнян Ризов и Христо Странджански - другите от състава на ВКС, постановил скандалната присъда.  Под силния натиск на офиса на ООН в България и американското посолство делото е върнато за преразглеждане от тогавашния главен прокурор Никола Филчев.  В последно време обаче отново се правят опити за натиск върху магистрати да издадат леки присъди.  Според запознати и този път става въпрос за предложения за шестцифрен подкуп.

  За да се избегне нов провал по делото във вторник ще присъстват представители на ООН и на посолството на САЩ.

 9. 23
  ? | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #5 от "торк | нерегистриран":
  По делото Опицвет имаще смешни присъди, дължащи се на добрата професионална работа  Делото "Опицвет" - пример за работата на следователите? Олеле - малеле!

 10. 22
  До 21 | нерегистриран
  5
  0

  Не гледам към другата нива, защото нямам време...а и доста от "орачите" в нея са ми приятели, които искрено уважавам. Ти ме провокира да реагирам емоционално със злобния си коментар 2, който все още смятам за некоректен. Иначе благодаря за пожеланията...ще се пробвам и дано ми достигне онова, за което говориш... Пожелавам и на вас под новото ръководство да се възродите и отново да спечелите уважението на обществото, което по-голямата част от вас заслужават! И айде приключваме диалога, че досадихме на аудиторията, а и има опасност вече да се сприятели... още повече, че дори ти лайкнах коментара ???????????????? Всичко добро!

 11. 21
  ....... | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #18 от "До коментар 12 | нерегистриран":
  Аз стоя, защото винаги съм гледал на разследването като на призвание и доста повече от 5 години вече се чувствам полезен за обществото с работата си....А ти!? Твоят "капацитет" е впрегнат в половин дело годишно...защо не го използваш извън зоната си на комфорт някъде другаде, а!? И между другото...ти сам отговори на въпроса защо е такова качеството на разследването... защото всички бягат? Да те послушаме и да напуснем всички, а кашоните с делата да дойдат на твойто бюро, че поне да си заслужиш заплатата....ако издържиш цял месец се ????????

  Разбрах те, стана ми ясно и призванието ти. Похвално! Защо обаче гледаш в друга нива? Там също се разследва и там има такива с твоето призвание. Обаче да стигнеш до там се иска нещо друго, което явно не ти достига-може би малко. Все пак опитай, ще има конкурси. За мен това беше пътят да стана следовател. И ако случайно станеш, което искрено ти пожелавам, тогава ще ми говориш за капацитет и комфорт.

 12. 20
  | нерегистриран
  5
  -1

  Е, стана ясно кой кой е! Развалената плоча пак тръгна с чудесните приказки за прекрасните юристите произведени от РАБФАК и милиционерското.

  Ама не се стеснявайте, давайте и по-натам - колко качествена беше храната (ако успеете да намерите такава в празния магазин), какви хубави филми имало (ако можехте да ги гледате заради режима на тока) ...

  Държава, която няма пари за съдии, но щедро харчи пари за субсидии на партиите, които издържат червени тролове. Те там е проблемът!

  А какво качество е имало обучението на юристите, щом идеята беше, че през 1980г. влизаме в комунизма и правото щяло да отмре! Или забравихте, че от повече от 30г. трябваше да сме влезли в комунизма! А може би това сегашното е реалния комунизъм - единият трябва да решава дела за двама, за да може другия да работи според възможностите си като червен трол?

 13. 19
  ххххх | нерегистриран
  6
  0

  Авторитетът отпреди 1989 г. Без съмнение.

 14. 18
  До коментар 12 | нерегистриран
  2
  -7

  Аз стоя, защото винаги съм гледал на разследването като на призвание и доста повече от 5 години вече се чувствам полезен за обществото с работата си....А ти!? Твоят "капацитет" е впрегнат в половин дело годишно...защо не го използваш извън зоната си на комфорт някъде другаде, а!? И между другото...ти сам отговори на въпроса защо е такова качеството на разследването... защото всички бягат? Да те послушаме и да напуснем всички, а кашоните с делата да дойдат на твойто бюро, че поне да си заслужиш заплатата....ако издържиш цял месец се ????????

 15. 17
  ***************************************************************************-****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.