Ще плащат до 80 000 лева за смърт на пътя?

Ще плащат до 80 000 лева за смърт на пътя?

Нова методика ще определя обезщетения при катастрофи. Методиката е разработена от консултантска фирма, наета от гаранционния фонд.
 
В новата методика се въвеждат точки, по които ще се изчисляват обезщетенията. Една точка е равна на една минимална работна заплата за съответната година. При изчислението ще се взимат от една страна имуществените, от друга неимуществените вреди. Максималното обезщетение при смърт на пътя, което ще се изплаща на близки родини, става 80 000 лева. За далечни остава 5000 лева. 
 
Председателят на Асоциацията на застрахователите Константин Велев даде примери, които показват, че с новата методика обезщетенията ще са по-високи. 
 
Според юристи новата методика ще намали значително обезщетенията на пострадалите, както и при смърт на пътя. Като пример юристът Владимир Тодоров посочи, че в момента съдът присъжда обезщетения от 120 000 лева за смърт на пътя, а сега таванът става 80 000 лева. 
 
Методиката беше представена в понеделник от Асоциацията на застрахователите. В петък е приета от Гаранционния фонд. Тя ще бъде публикувана за обществено обсъждане, а след това ще се превърне в наредба. Отговорни за това са министърът на труда и социалната политика, министърът на здравеопазването и Комисията за финансов надзор (КФН), уточнява Дарик.
 

Иван Гешев подаде във ВСС Концепция за стратегическо развитие на прокуратурата

Предишна новина

Постоянен арест за мъжа, убил приятелката си в квартал "Аспарухово"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.