Ще плати ли Калпакчиев дължимата от Джок Полфрийман кръвнина за убийството?

Ще плати ли Калпакчиев дължимата от Джок Полфрийман кръвнина за убийството?
Снимка от протеста организиран от граждани срещу определението на състава на Калин Калпакчиев да освободи предсрочно убиеца Джок Полфрийман, снимка:БГНЕС/архив

Вече няма никакво значение кога австралиецът Джок Полфрийман ще напусне България. За освободения много преди да изтърпи 20-те години затвор за отнемането на човешки живот възмездието никога няма да настъпи, още по-малко покаянието. За убиеца неговото пребиваване в затвора е несправедливо, а българската съдебна система и въобще българската държава, са варварски. Всичко това можеше да е различно, ако в доубиването на студента Андрей Монов Полфрийман не бе намерил съучастници. И това далеч не са само неолибералните кръгове у нас, начело с одиозния Български хелзинкски комитет, медиите на олигарха Иво Прокопиев и организираните в мрежа от НПО-та храненици на мизантропа Джордж Сорос. За оскверняването на паметта на убития в края на 2007 г. младеж най-голяма заслуга има съдебният състав, начело с Калин Калпакчиев.

По ирония на съдбата, докато миналия четвъртък Висшият съдебен съвет приемаше отчета за работата на Върховния касационен съд за 2019-та година, негов състав напълно очаквано обяви, че преразглеждане на условното предсрочно освобождаване на Полфрийман е невъзможно. Решението, макар и юридически мотивирано, нямаше изгледи да е различно и заради безпрецедентния натиск, на който лобистите за освобождаването на австралиеца подлагат съдебната система от години. Само си представете, че върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова бяха решили друго – какъв неистов вой щеше да е настанал, какви клетви щяхме да чуем и прочетем от любителите на еднополовите бракове, джендър идеологията, легализирането на наркотиците, какви декларации щяха да бълват ГМО-политици, професионални протестъри и доносници. Това е техният живот, това е техният морал, това са техните идеали – какво значение имат жертвите на престъпления, важно е убийците, приватизаторите, грабителите да са на свобода – от Джок, през Иво, до Иван.

Основно действащо лице в перверзното погазване на изконното човешко разбиране за справедливост несъмнено е миналият в нелегалност Калин Калпакчиев. Т.нар. „съдия“ се крие от обществото от момента, в който подари преждевременната свобода на убиеца. Вместо да защити акта си, Калпакчиев облъчва съдебната система с декларации, а в публичното пространство се изявяват други от членовете на политико-икономически зависимата организация Съюз на съдиите в България, както и купищата щатни експерт-анализатори и т.нар. „журналисти“. Само че Калпакчиев скоро ще трябва да отговаря на въпроса – къде са над 400 000 лв., които Полфрийман трябва да плати на семейството на жертвата. Не друг, а именно т.нар. „съдия“ е този, който трябва да стане гарант, че ако Полфрийман напусне страната, то кръвнината ще бъде заплатена. Освен ако свързаните с освобождаването му юридически кръгове не са решили да осигурят парите чрез делата, които австралиецът води срещу България пред тежко компрометирания Европейски съд за правата на човека. Няма никакво съмнение, че Съдът на Сорос ще унизи България и ще осигури обезщетение на поредния убиец с "нарушени" права.

И ако Калин Калпакчиев не иска да отговаря на презряното от него българско общество, то е крайно време да отговаря на въпросите, които прокуратурата би следвало да му зададе по отношение на случайното разпределение на делата и в частност за начина, по който искането на Джок Полфрийман се падна точно на този съдебен състав, за когото е било 100% сигурно, че ще отсъди по позорния за справедливостта начин.

Преди два месеца прокуратурата обяви, че започва разследване на системата за случайно разпределение на делата, въведена през 2015 г., при това с активната роля именно на Калпакчиев, тогава в качеството му на член на Висшия съдебен съвет. Случайно ли е, че през 2017 г. отново Калин Калпакчиев направи всичко възможно във ВСС, за да не се стигне до одит на системата за разпределение на делата? А две години по-късно – в средата на 2019 г., делото на Полфрийман се пада точно на съдебния състав на бившия кадровик? Може и да е случайност, но разследващите са длъжни да проверят.

А ако у нас съдебната система беше независима, то за всичко това отдавна щеше да се е сезирал номиналният председателстващ Съдийската колегия на ВСС – опозореният председател на ВКС Лозан Панов. У нас обаче съдийското съсловие по недопустим и престъпен начин е обрасло в зависимости и конфликт на интереси. Казаха ни го и от Държавния департамент на САЩ, но недосегаемите не обърнаха внимание дори и на тези разкрития и обвинения. Защото Панов и Калпакчиев са скачени съдове, единият брани другия и обратно, докато двамата и свързаните с тях „магистрати“ обслужват кукловодите, които им нареждат прокарването на решения, като това за предсрочната свобода на изкормвача Джок.

Институтът за пътна безопасност се възпротиви на идеята глобите за нарушения да станат неизбежни за плащане

Предишна новина

Задържаните с подкуп полицаи злоупотребявали с имената на магистрати от София

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  | нерегистриран
  7
  -5

  Отдавна, много отдавна човешкия живот е обезценен. Какво значение има, че млад човек е убит. Какво значение има мъката на обичащите го. Дори в ерата на див социализъм, българския съд можеше да търси баланс между страните в процеса. Хищническия и брутален подход в казуса с австралиеца доказва единственото правило, на което се подчинява съда. За него съществува само една страна в процеса, тази която може да бъде забелязана от съда. Примери от богатата практика на слугинаж, колкото искате. Съжалявам ви, защото сте дорасли само до цената на тридесетте сребърника.

 2. 14
  | нерегистриран
  3
  -5
  До коментар #13 от "Rhapsody of fire | нерегистриран":
  Настоящата статия е на изключително високо ниво, образец за пасквил, в който няма никаква правна аргументация и доводи. Все едно четеш ПИК, Уикенд, Телеграф, Блиц и т.н. псевдо сйатове и вестници, чиято единствена цел е не просто да лъжат или да изопачават истината, но и да го правят по най-примитивен, вулгарен и злостен начин. За тях право няма, а "перата" на авторите се топят единствено в жлъчката на Лирнейската хидра.

  Още по-показатално е, че излиза като редакционен материал, без индивидуален автор.
  По този начин безсъмнено доказва, че цялостната редакционна политика за подбор на нубликуваните материали на настоящия сайт е обратнопорпорционална на заглавието му.

  А според Вас това ли е правен анализ, който незлободневно въздига престижа на юридическата професия: “... следва да се разглеждат и поредицата от публични атаки срещу председателя на Върховния касационен съд, които показват настървено единодушие и синхрон между висши представители на изпълнителната, законодателната власт и административния орган на съдебната власт – Висшия съдебен съвет (ВСС).”? Тази класика, изтъкана от членове и алинеи и основаваща се на върховенството на закона е последното “неполитизирано” обръщение на ССБ, което също както всички предходни е изходено от група лица, без конкретна лична отговорност, но много обидени и огорчени от личното мнение на всички останали, щом се различава от тяхното. Този ли е Вашият стил? Не разбрах... защото не виждам съществена разлика в политизираното говорене на този сайт и политизираното говорене на опозицията, която Вашият коментар явно обслужва. Все пак Калпака е председател на ССБ.

 3. 13
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  10
  0

  Настоящата статия е на изключително високо ниво, образец за пасквил, в който няма никаква правна аргументация и доводи. Все едно четеш ПИК, Уикенд, Телеграф, Блиц и т.н. псевдо сйатове и вестници, чиято единствена цел е не просто да лъжат или да изопачават истината, но и да го правят по най-примитивен, вулгарен и злостен начин. За тях право няма, а "перата" на авторите се топят единствено в жлъчката на Лирнейската хидра.

  Още по-показатално е, че излиза като редакционен материал, без индивидуален автор.
  По този начин безсъмнено доказва, че цялостната редакционна политика за подбор на нубликуваните материали на настоящия сайт е обратнопорпорционална на заглавието му.

 4. 12
  | нерегистриран
  10
  -1

  На теория-УПО няма за предпоставка възстановяването на вредите от престъплението, нито обезпечаването им.Практически, ако беше така, по много присъди с граждански осъдителен диспозитив, изначално трябва да се изхвърля ключа.Изплащането на обезщетение има отношение към предпоставките за съдебна реабилитация, при това не е абсолютно условие- по принцип.Идеята на наказанието, в частност, на ЛС като възмездие - " да се плати" за престъплението- не се разбира буквално.
  В практически аспект означава, че обезщетение от 400 хил.лв ведно с лихвите и разноските, ще се изработва, да речем, 100 години в затвора.
  А по въпроса може ли осъден с подлежащ на принуд.изпълнение съдебен акт на обезщетение за вреди, причинени на български граждани да напусне страната,без да го плати или обезпечи, КС се е произнесъл през 2011 г по Закона за българските лични документи при конституционния контрол на чл.75 .

 5. 11
  До 10 | нерегистриран
  3
  -1

  Какво означава икономически аспект?
  Какво означава там не плащат?

 6. 10
  Emii | нерегистриран
  13
  -3
  До коментар #9 от " | нерегистриран":
  Каква гавра виждате в простичкия въпрос, кой ще плати кръвнината? Сумата е дължима!

  В правен аспект затворът не е вид обезпечение за плащане на задължението. Има други правни функции.
  И в икономически аспект не става - там не плащат сериозни суми.

 7. 9
  | нерегистриран
  7
  -14

  Каква гавра виждате в простичкия въпрос, кой ще плати кръвнината? Сумата е дължима!

 8. 8
  К. няма да плати | нерегистриран
  20
  -10

  Калпакчиев няма да плати, защото не дължи. Но всички ние ще платим доста пари на "поредния убиец с нарушени права" заради глупостта си да се водим по акъла на хора, за които правото и правосъдието са просто жанрове на пиара.

 9. 7
  Гешо Ванов | нерегистриран
  17
  -10

  Трябва да поискаме възобновяване. Каквото и да е. Дори и на протокола за разпределение на делото на тричленката, който не подлежи на възобновяване, но ще държим публиката бодра. Сотир ще помогне с правна помощ, начи....

 10. 6
  В. Д. | нерегистриран
  30
  -9

  Хора, аудиторията ви е основно от юристи, не се излагайте така... Аз лично нямам нищо против да храните Калпакчиев, ама не падайте до нивото на ПИК, моля...

 11. 5
  Пенсионер | нерегистриран
  30
  -11

  Имам чувството, че чета материал в "Работническо дело" от 50-те години на миналия век! А съм сигурен, че написалият го е раждан много години след това. Кой го оформи с такъв дух?

 12. 4
  RRR | нерегистриран
  25
  -14

  Поредните извънправни, скалъпени терзания на някой, нямащ нищо общо с правото.

 13. 3
  Къде е първият коментар? | нерегистриран
  20
  -12

  Тук се трие зловещо.

 14. 2
  Въпрос | нерегистриран
  25
  -15

  Какво общо с правото има това антрефиле? Моля, сменете името на сайта, гавра е с това, което някога са определили като добро и справедливо.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.