Ще пренаписват правилата за избор на разследващ главния прокурор

Ще пренаписват правилата за избор на разследващ главния прокурор
снимка:БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да върне в Правната комисия към органа правилата за избор на новата фигура – прокурор, разследващ главния прокурор.

Въпросът бе включен за обсъждане в дневния ред на кадровиците за сряда, но се оказа, че голяма част от тях имат редакционни бележки по текстовете. Сред детайлите, които членовете на Прокурорската колегия смятат, че трябва да бъдат изгладени, е например времетраенето на изслушването на кандидатите, като кадровиците предлагат да няма определени ограничения за това. Спорна се яви и думата „концепция“, която кандидатите, според правилата, следва да депозират официално във ВСС. Според Прокурорската колегия терминът не е точен в случая с новия „разследващ прокурор“ и предложиха Правната комисия да си избере друга дума, като „виждания“ или „възгледи“. Така, по време на заседанието на Правна комисия в понеделник въпросът наново ще бъде обсъден и евентуално внесен в Пленума.

Припомняме, че миналия вторник стана ясно, че Конституционният съд (КС) е допуснал за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на разпоредбите в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които бе създадена фигурата на т.нар. „разследващ главния прокурор“. Проектът на управляващите за създаването на въпросната фигура бе критикуван от всички експерти, магистрати, адвокати, юристи и дори от самата прокуратура. На практика измененията в НПК не получиха одобрението на нито една от юридическите гилдии, а точно обратното – бяха оценени като „ненужни“ и „безсмислени“, особено на фона на това, че в нито една от държавите-членки на Европейския съюз няма създадена подобна практика. Измененията в НПК бяха върнати за преразглеждане от президента Румен Радев, а след като Народното събрание ги прие повторно, той сезира КС с искане за обявяването им за противоконституционни.

С допускането на делото за разглеждане по същество от КС обаче сега кадровиците имат реална възможност да спрат провеждането на процедурата по избор до произнасянето на конституционните съдии. Очаква се да стане ясно дали те ще сторят това идната седмица.

Още по темата

Правни възможности за въвеждане на задължителна ваксинация срещу COVID-19

Предишна новина

Правителството прие нова антикорупционна стратегия и пътна карта към нея

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.