Разкритията, свързани с един от обвиняемите по аферата “Боклукгейт”- бизнесменът Пламен Бобоков – направени в края на миналата седмица от прокуратурата извадиха наяве имената на двама държавни мъже, които са представители на различни институции у нас. Оказа се, че русенският прокурор Николай Николов и секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов са били в пряка кореспонденция и са поддържали далеч надвишаващи чисто приятелските отношения с бизнесмена Пламен Бобоков, който понастоящем вече е и обвиняем.

Сюжетите в публикуваните разговори са в две направления. Тези с прокурор Николов касаят уреждането му от страна на бизнесмена на поста окръжен прокурор на Русе, а кореспонденцията с Пламен Узунов се отнася до снабдяването преждевременно на Бобоков със съдебното решение на Върховния административен съд (ВАС) по делото за танкера “Бадр”, за чиято собственост спореха няколко страни, сред които Либия и българска частна фирма. Именно последното буди и най-много въпроси както относно интегритета на върховните съдии, участвали в състава решил делото, но и за паяжината от контакти между личности на високи държавни позиции с корпоративните интереси на конкретни бизнесмени.

Публикуваните от прокуратурата чатове между тримата разкриха очевидни данни за търговия с влияние от страна на прокурор Николов и бившия служебен вътрешен министър Узунов, но и нещо повече – разговорите между секретаря по правни въпроси и антикорупция в администрацията на държавния глава Румен Радев и бизнесмена Пламен Бобоков може да се разглежда като своеобразна представителна извадка за корупцията и зависимостите в съдебната система, предвид факта, че неподписано съдебно решение е успяло да излезе от ВАС и да попадне в ръцете на хора с меко казано нечисти интереси към него.

Интересен детайл в историята с решението по казуса “Бадр” е, че то бива изпратено от Пламен Узунов на Пламен Бобоков неподписано от нито един от съдиите в състава. Проверка на “Правен свят” показа, че това са Калина Арнаудова, Даниела Мавродиева, която заема и втората по значимост ръководна позиция в една от съдийските съсловни организации, а именно – изпълнителен секретар на Съюза на съдиите в България (ССБ), както и Ваня Анчева – докладчик по делото, член на същата организация и председател на Седмо отделение във ВАС.

Към момента не е ясно по какъв механизъм решението на съда, което се оказва в ущърб на българските интереси, е изтекло от съда, но едно е сигурно – за да фигурира в общата информационна система на съда то трябва да е било подписано от минимум двама от членовете на състава, след което да бъде заведено там. Решението обаче е изпратено от Узунов на Бобоков 6 дни преди публичното му оповестяване на сайта на ВАС.

Последното означава, че най-вероятният механизъм то да попадне в ръцете на бизнесмена е бил през някой от тримата членове на състава, които всъщност към онзи момент са били единствените, които са разполагали с него на компютрите си. Нереалистично звучи да се предположи, че някой от съдебните служители в съда би поел подобен риск и фактически да открадне решението от бюрото на някой от тримата магистрати, поради което и именно върху тях падат най-сериозните подозрения.

Остава отворен и въпросът какъв е бил интересът на Пламен Бобоков, за когото е добре известно, че развива бизнес с либийската страна, да придобие решението за кораба “Бадр” при това в толкова спешен порядък – на 27 декември 2018 година, тоест още в първия работен ден на месеца, след Коледните празници. Единственото очевидно е, че периодът, в който той се е сдобил с решението, съвпада с разразилата се по онова време в определени сайтове и издания медийна кампания в подкрепа на тезата, че танкерът не принадлежи на българската фирма, а е собственост на Либия, както и че частният съдебен изпълнител, който е описал танкера, е превишил правомощията си. Теза, която по-късно изцяло е споделена от цитирания по-горе състав на ВАС и която е в пряко противоречие с постановеното едва 5 месеца по-рано решение на Административен съд-Бургас, признаващо собствеността на “Бадр” на българската страна.

На фона на описаните обстоятелства незабавната реакция на всички отговорни институции и организации е от особено значение за изясняването на ситуацията и за прочистването на системата от поредната “гнила ябълка”. Разбира се, изцяло в правомощията на прокуратурата е да се самосезира и да провери дали в случая с изтичането на решението на ВАС не се касае за извършено престъпление от някой от тримата върховни съдии, но със сигурност е крайно наложително първият, който да реагира и да назначи вътрешна проверка по случая да бъде председателят на съда Георги Чолаков.

Несъмнено проверка и реакция се очакват и от ръководството на ССБ, чийто представители са съдиите Даниела Мавродиева и Ваня Анчева, каквито досега организацията винаги е имала в подбрани казуси с подобен сюжет. Не на последно място и в правомощията на председателстващия Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Лозан Панов също влиза възможността да сезира колегите си и Инспектората на съдебната власт по случая, за да бъде потърсена евентуална дисциплинарна отговорност, ако се докаже вина у някой от съдиите от ВАС.

Въпреки множеството въпросителни и съмненията около случая с изтеклото решение от съда, сигурното е едно – мълчанието само ще задълбочи кризата и ще легитимира подобни действия, отваряйки широко вратите на храма на Темида за поредните злоупотреби с власт и порочни практики.

Още по темата

Членът на ВСС Даниела Машева напуска и се връща във ВКП

Предишна новина

Найденов: Ако нещо се случи с мен, всички свидетели срещу Божков ще се уплашат

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #10 от "ДА БЪЛГАРИЯ + ССБ = БКП | нерегистриран":
  Обяснете ми как така внуците на величията в БКП днес са най-сините демократи от ДеБъ?! Каква демокрация, като едно време в ГДР (Германска Демократична Република)!? Лилаво ДаБЪлгария е БКП!

  Повечето хора не вярват, че съществуват, но всичко в тях пасва перфектно на хиляди исторически факти и на настоящата действителност. Как да не се забавлява човек и да не направи паралел със соросоидите и всички спонсорирани от подобни добри хора организации в политиката ни? Enjoy : “Ние сме в основата на всички терористични акции. При нас служат лица с всякакви възгледи, с всякакви становища- възстановители на монархии, демагози, анархисти, социалисти, комунисти, социалдемократи и всякакъв вид утопични мечтатели. Ние сме ги впрегнали всички, като всеки от тях със собствената си задача се стреми да преобърне, да обърка всякаква установена държавна или религиозна форма на ред. Чрез тези действия всички държави са подложени на трусове и хаос. Те са готови на всякакъв компромис, за да получат мир и спокойствие. Но ние няма да им дадем мир, докато открито не признаят нашето международно Свръхуправление, и то с подчинение, гарантирано от изготвените от нас документи, съдържащи задължителни за изпълнение решения.“ – Из Протокол номер 9 на Тайните протоколи на ционските мъдреци

 2. 11
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #10 от "ДА БЪЛГАРИЯ + ССБ = БКП | нерегистриран":
  Обяснете ми как така внуците на величията в БКП днес са най-сините демократи от ДеБъ?! Каква демокрация, като едно време в ГДР (Германска Демократична Република)!? Лилаво ДаБЪлгария е БКП!

  БКП и елита му се е продал на ционистите и ей на- проект след проект 30 години за крадене и затриване на нацията ни по протоколите :) с обслужващи мутри :) няма смисъл да се бършат с комунистите. Те отдавна да умрели.

 3. 10
  ДА БЪЛГАРИЯ + ССБ = БКП | нерегистриран
  6
  0

  Обяснете ми как така внуците на величията в БКП днес са най-сините демократи от ДеБъ?! Каква демокрация, като едно време в ГДР (Германска Демократична Република)!? Лилаво ДаБЪлгария е БКП!

 4. 9
  Къде? | нерегистриран
  8
  -2

  Къде са останалите коментари? Ще направи ли Пеефски проверка защо се трият коментари в нямащия нищо общо с него сайт

 5. 8
  | нерегистриран
  8
  -6

  По препоръка на полската съдийска организация, Френската организация на независимите транссексуални съдии и Норвежката организация на свободните съдии ССБ ще изрази станивище- декларация, че споменаването на имената на членовете на състава вече е нарушило всичките им права и законни интереси - включително и това да предават националните интереси на България.
  Престанете да пишете такива неща дееее... то не остана нито едно право ненарушено на горките ССБейове... ей... много прости са всички, които не разбират какво е това да си съдия и до каква степен можеш да си правиш каквото си искаш ...

 6. 7
  | нерегистриран
  12
  -8

  Най- важното право на ССБейци е да взимат отношение по всички политически въпроси в държавата и същевременно да не си решават собствените дела в срок. Явно сега вече имат и право да съгласуват решенията си преди постановяването им с всички имащи интерес. Добри хора Ви казвам ха ха ха...

 7. 6
  | нерегистриран
  12
  -6
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  Кажете ми, не разбирам какво е това да си съдия и до каква степен можеш да си правиш каквото си поискаш?

  Има два вида съдии: членове на ССБ и други. Тези които са членове могат да се включат в обяснението за правата си. Темата е много интересна ха ха ха ... Аз съм тъп и не мога да изразя всичко това, на което тези велики и добри хора имат право.

 8. 5
  | нерегистриран
  19
  -7

  Кажете ми, не разбирам какво е това да си съдия и до каква степен можеш да си правиш каквото си поискаш?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.