Ще се пребори ли прокуратурата за доживотен затвор без право на замяна за атентаторите от Сарафово?

Ще се пребори ли прокуратурата за доживотен затвор без право на замяна за атентаторите от Сарафово?
Взривеният от атентаторите автобус, снимка:БГНЕС/архив

Най-тежкото наказание в българския закон доживотен затвор без право на замяна иска Специализираната прокуратура за двамата терористи от летище "Сарафово", съобщава в-к "24 часа". 

Пледоариите по делото за кървавия терористичен акт от 18 юли 2012 г. минаха в Специализирания наказателен съд.

В своята пледоария прокурор Евгения Щъркелова посочи многобройните свидетелски показания, че именно Мелиад Фара, Хасан ел Хадж Хасан, Мохамед ел Хюсейни са атентаторите, като Хюсейни е мъжът с дългата коса, който носи взрива и сам се взривява.

Подсъдимите за атентата Хасан ел Хасан и Мелиад Фара все още се издирват от интерпол.

Подсъдимите за атентата Хасан ел Хасан и Мелиад Фара все още се издирват от интерпол. СНИМКА: Архив

При атентата загинаха петима израелски туристи, шофьорът на автобуса, които е трябвало да превози чужденците до хотели в Слънчев бряг, и самият Хюсейни, а близо 40 туристи и български екскурзовод бяха ранени.

Прокурор Щъркелова посочи, че терористичният акт е осъщствен на 3 етапа. Първият е, че активният летен сезон е благоприятствал подготовката, установено е, че атентаторите ползват един и също маршрут - влизат през "Дунав мост" и пак напускат от там. 

Вторият етап е самата подготовка, като те не се познават предварително, но имат моментни срещи. Третият етап е самият взрив.

Установено е, че Хюсейни се е опитал да постави раницата си в автобус №2, който е трябвало да вози израелските туристи, но му е било попречено. Той се е намирал на около 80 см от превозното средство. Установено е също близостта на тримата с военното формирование на "Хизбула". Те поддържали активни контакти с членове на организацията. В нея членували и техни роднини.

Припомняме, че двамата подсъдими Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан все още се издирват чрез "Интерпол". За момента тяхното местонахождение не е установено. Те са с ливански произход, като Мелиад Фара е с австралийски паспорт, а Хасан ел Хадж Хасан е с канадски паспорт. 

В емоционална пледоария израелският адвокат на пострадалите Яков Рант настоя съдебният състав да обяви, че обвиняема за терористичния акт е и организацията "Хизбула".  Според него клиентите му ще бъдат много натъжени, още повече че утре започва израелската Нова година, ако "Хизбула" не бъде обявена в съдебния акт.  Според него тя трябва да бъде включена още в обвинителния акт. Според служебните адвокати на двамата задочно подсъдими няма преки улики, които да насочват към тяхното участие в атентата. Всички били само косвени. Затова те настояха двамата да бъдат оправдани. 

5-членен състав на Специализирания съд ще обяви присъдата срещу двамата атентатори на летище Сарафово в понеделник в 10:30 ч. 

Дезертьорите във ВСС и една пословична безотговорност

Предишна новина

ООН: Има престъпления срещу човечеството във Венецуела

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  123 | нерегистриран
  0
  0

  Ако това са авторите на престъплението, какво да е наказанието?
  Пробацшъка ли?
  Глупаво заглавие

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.