Шулц настоя за Съединени европейски щати до 2025 г., който не иска - вън от ЕС


Лидерът на германската Социалдемократическа партия Мартин Шулц призова за по-тясна интеграция в Европейския съюз с цел да се постигне идеята за Съединени европейски щати до 2025 г., предаде "Ройтерс". Страна член, която не приема новите условия, включително изрични стандарти за защита на гражданското общество, трябва да напусне ЕС, добави той. "Европа е нашата животозастраховка", цитира думите му агенция ДПА.

С амбициозен план за реформиране на Европейския съюз и еврозоната той се отправя към преговори за евентуално подновяване на коалиционното правителство с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Около 600 делегати трябва да гласуват мандат за коалиционни преговори с Християн-демократическия съюз.

Шулц заяви по време на партиен конгрес, че иска ЕС да договори нов "конституционен договор". Той трябва да създаде федерална Европа, която да може да действа заедно в области като вътрешна и външна сигурност, данъчни и валутни въпроси, бежанци и международно развитие. "Този конституционен договор трябва да бъде представен във всички държави членки и тези, които не са съгласни, автоматично трябва да отпаднат от ЕС", настоя Шулц.

По думите му европейските ценности са системно подкопавани в Полша и Европа не може да направи нищо по въпроса. Според него Унгария също все повече се отдалечава от блока, включително чрез големите сделки с Китай.

Подкрепа за коалиция

Лидерът на социалдемократите призова партийните членове да дадат зелена светлина за разговорите с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, за да намерят начин за излизане от политическата криза.

"Не трябва да управляваме на всяка цена. Но не трябва да и да отказваме да управляваме при всякакви обстоятелства", подчерта Шулц.

По думите му социалдемократите трябва да започнат проучвателни разговори с консервативния блок непредубедено, да видят какви политики може да прокара партията и да оставят всички опции за управление на масата на преговори. "Съдържанието е важно, а не формата", подчерта Шулц. Държавата ни трябва да стане по-силна и затова е необходима Социалдемократическата партия, допълни той.

Край на икономиите

По думите на Шулц е необходимо да се инвестира в бюджет на еврозоната, вместо вниманието да се фокусира върху икономиите, каквато политика следваше досега Меркел. "Нашият континент не може да си позволи да има още четири години германска политика в Европа в стила на Волфганг Шойбле", настоя Шулц, имайки предвид бившия финансов министър на страната, който стана известен с исканията си за икономии.

Заемайки страната на френския президент Еманюел Макрон и най-новите предложения на Европейската комисия, социалистът добави, че "се нуждаем от европейски финансов министър, който да прекрати състезанието кой ще предложи по-ниски данъци и как да се избегне плащането на данъци, трябва ни европейска рамка за минимална заплата, която да прекрати дъмпинга при заплащането".

За енергетиката и защитата на околната среда Шулц каза, че Германия трябва да намери начин да прекрати добива на лигнитни въглища, но без от това да пострадат определени райони и хората да си изгубят работата. "Истината е, че искаме да постигне климатичните цели и ще работим за спиране на производството на енергия от лигнитни въглища. Но това няма да става за сметка на сигурността на енергоснабдяването и определено не за сметка н аработниците. Да, това ще изисква милиарди евро инвестиции в електропреносна мрежа и субсидиране на тези райони".

Амбициите на Шулц се ограничават от факта, че на изборите през септември партията му събра едва 20.5% от гасовене - най-слабият резултат в следвоенната история на Германия. Сега той твърди, че "не успяхме да отговорим на въпроса какви позиции защитава социалдемокрацията през XXI век и че изгубихме ясния си профил". За мнозина наши симпатизанти, добави Шулц, ГСДП престана да бъде техният представител в елита на страната.

"Ако тази реч беше ппроизнесена през лятото, щяхме да спечелим 7-8 процента повече", коментира след това Ролф Мюлер, партиен член от провинция Тюрингия. Шулц беше критикуван след лошите резултати, че по време на кампанията не е бил достатъчно ясен по ключови въпроси за състоянието и бъдещето на ЕС.

Патриотите спъват ГЕРБ по ключов текст от антикорупционния закон

Предишна новина

От една година четирима българи са в кубински затвор без присъди

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  x | нерегистриран
  1
  0

  СОЦИАЛИСТ ПЪК ПРОЗОРЛИВ И УМЕН... КЪДЕ Е ТОЙ,КЪДЕ СА НАШИТЕ...КАТО УЧРЕДИМ СЕЩ ЩЕ ИСКАМЕ ПРОМЯНА В УСТАВА НА ООН И СЕЩ ДА СА ПОСТОЯНЕН ЧЛЕН НА СС- ФРАНЦИЯ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ ОТНОШЕНИЕ ПО ВЪПРОСА,НО "САКАМЕ ОТГОВОРЪТ ДА Е "ДА"...

 2. 1
  | нерегистриран
  3
  0

  Туй дето го правят социалиста Шулц и "бившата" комунистка Меркел няма да е СЕЩ, ами ще е ЕССР.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.