Швейцария не би екстрадирала Сноудън в САЩ


Швейцария няма да екстрадира бившия служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън в Съединените щати, ако той дойде в страната в рамките на парламентарно разследване или като свидетел по наказателно дело.

Това съобщи в неделя местната агенция АТС, която е получила достъп до съответните документи на Главната прокуратура на страната.

Като се позова на координатора на главната прокуратура Франческо Малтауро, агенцията информира, че службата на главния прокурор е извършила "поредица от проверки", свързани с "различните дейности, които чужденци са извършвали в Швейцария". Това се отнася пряко до Сноудън, който през 2007-2009 г. работи в Постоянното представителство на САЩ към ООН и други международни организации в Женева като технически специалист и отговаря за сигурността на информацията.

Според полученото заключение, Швейцария няма за екстрадира гражданин на Съединените щати, ако "действията, за които настояват за екстрадирането му, са определени като политическо престъпление, или ако искането има белезите на политически мотивирано". Според агенцията обвинението в държавна измяна или предателство, ще се разглежда като политическо престъпление от Берн. Екстрадирането ще бъде отказано също, ако лицето е заплашено от смъртна присъда в страната, искаща екстрадиция, пише ИТАР-ТАСС.

Обвинен в САЩ в шпионаж и кражби на държавни документи, след като разкри огромния мащаб на електронното наблюдение над целия свят от Вашингтон, Сноудън пристигна в Москва през Хонконг с намерението да замине за Латинска Америка. Бившият съветник на АНС, чийто паспорт беше отнет от американските власти, в крайна сметка остана в Русия, след като получи убежище. Той има право да се придвижва свободно и да напусне Русия, ако желае. /БГНЕС

Заради побой над журналисти са арестувани петима в Перник

Предишна новина

Племенник на Поли Пантев плаши със сексвидео отвлечена, за да мълчи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.