Сидеров щеше да бъде арестуван в Англия, Белгия, Испания, Франция или Холандия*

Сидеров щеше да бъде арестуван в Англия, Белгия, Испания, Франция или Холандия*

Депутатите в най-бедната страна на Европейския съюз, България, изглеждат най-защитени от наказателно преследванe в Европа.

В сравнение с тях колегите им от другите държави-членки се радват на много по-ограничени привилегии в това отношение.

Полицията във Великобритания, Белгия, Испания, Франция, Холандия не би имала никакъв проблем да арестува Волен Сидеров, ако беше член на някой от техните парламенти и беше направил това, което направи пред прословутия "клек-шоп" на ул. "Раковски" в София.

Да видим докъде законът брани народните избраници в девет други страни на ЕС, където много българи отиват да живеят и работят.

Примерите са подредени по азбучен ред. За изчерпателен преглед и юридическа прецизност вижте тук.

Белгия

Конституцията позволява да бъде заведено дело срещу член на парламента въз основа на престъпни деяния извън гласуванията и изразените мнения в изпълнение на неговия или нейния парламентарен мандат. Полицията може да арестува депутат, без да иска разрешение от парламента, ако го залови на местопрестъплението**, или ако парламентът не е в сесия. Във втория случай депутатите могат да поискат освобождаване на колегата си, когато бъдат свикани на сесия. По време на сесия разрешение за наказателно преследване срещу член на парламента дава неговият председател. Обикновено това става по искане на прокуратурата.

Великобритания

Членовете на камарите на общините и на лордовете се радват на свобода от арест, но тази привилегия е отменена преди 200 години, що се отнася до криминалните делa. От нея е останало само задължението на местния полицейски началник да докладва на предстоятелите на двете камари. На практика единственият имунитет, от който британските депутати се ползват днес индивидуално, е тяхната свобода на словото и на действието по време на парламентарните заседания. Членовете на Камарата на депутатите могат да бъдат арестувани в самата нейна сграда, ако бъдат заподозрени в престъпление.

Дания

Имунитетът пази депутатите само срещу публично наказателно преследване и задържане и само когато не са хванати на местопрестъплението. Имунитетът, що се отнася до изявленията на депутатите, покрива само тези от тях, които са направени в сградата на парламента, както и извън нея, но са пряко свързани с дейността им като законодатели.

Германия

Имунитет имат само членовете на Бундестага. Членовете на Бундесрата (Федералния съвет), които са назначени от правителствата на провинциите, нямат имунитет. За изказванията си, членовете на Бундестага са защитени от наказателно преследване само за това, което са изрекли или написали в сградата на парламента или в неговите издания. За всичко друго трябва разрешение от Бундестага, за да бъдат преследвани наказателно и/или арестувани. То обаче не е необходимо, ако депутатът бъде заловен в процес на извършване на незаконно деяние или на следващия ден.

Гърция

Свободата от наказателна отговорност се отнася само до изразените от депутатите мнения и гласуванията им в изпълнение на техните задължения. Те обаче са наказателно отговорни за обидни или клеветнически твърдения, изказани публично извън работата им в парламента, например на срещи с избиратели. И гръцката конституция позволява членовете на парламента да бъдат разследвани, арестувани и обвинявани, ако са заловени в процеса на извършване на "очевидно престъпление".

Ирландия

Конституцията брани членовете на парламента от всяко ограничение на тяхната свобода на словото и на действието. Тя обаче предвижда изключения за сериозни престъпления и нарушения на обществения ред. Имунитетът не се простира върху деянията, извършени извън задълженията на парламентариста, освен ако той не може убедително да ги свърже с него.

Испания

Депутатите и сенаторите не могат да бъдат задържани, освен когато са заловени на местопрестъплението. За да бъдат обвинени, трябва разрешение от съответната камара на парламента.

Франция

Същото предвижда френският основен закон. Според нея обаче, когато не упражнява мандата си, членът на парламента е напълно наказателно отговорен за своите дела и думи както всеки друг гражданин.

Холандия

Депутатът се ползва с имунитет за всичко, което извършва в изпълнение на парламентарния си мандат. Тези действия, които не могат да бъдат свързани с него са изключени. Имунитетът, осигурен от конституцията, не включва ограничения за условията, изисквани, за да бъдат предприети правни действия спрямо член на парламента. От 1848 година не е необходимо разрешение от парламента, за да започне наказателно преследване срещу негов член, който е злоупотребил с мандата си. Закон от 1994 година дава на депутатите същия статут както на обикновените граждани, що се отнася до процедурите и изпълнението на присъда за престъпление от общ характер. За престъпления, които членовете на парламента са извършили във връзка с изпълнението на своите мандати е компетентен Върховният съд.


*Материалът е препечатан от сайта Клуб Z

**Латинският правен израз за "на местопрестъплението" или "в процес на извършване на престъпление", който е използван във всички примери е in flagrante delicto. Съдия преценява дали това условие е налице.

МВР реже чиновници, вече няма да дава 20 заплати при пенсия

Предишна новина

Готвят се корекции на текстове в АПК за размера на таксите при касация

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 17
  в Заключение | нерегистриран
  2
  -1

  Тъпа и най-вече поръчкова статия. В стил "Геме Димитров".

 2. 16
  Смях в съдебната зала | нерегистриран
  2
  0

  А Борисов, Цветанов и Плевнелиев, барабар с Цацаров вече може би - щяха да бъдат разсреляни по военновременния закон - ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ СУВЕРЕНА!  НО СЛЕД КАТО НАЧЕЛО НА ДАНС Е ЛОКОМОТИВЕН МАШИНИСТ, ТАКАВА ОПАСНОСТ ВЕЧЕ НЯМА!

 3. 15
  антология | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #12 от "аналогия | нерегистриран":
  А в кои от гореизброените държави Бойко Борисов може да е премиер?!...  Премиер не знам,но може да е министър предател,както каза американският посланик на 13.10.2015г

 4. 14
  ДивПеевски | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #12 от "аналогия | нерегистриран":
  А в кои от гореизброените държави Бойко Борисов може да е премиер?!...

  Да подчертая, че не ме интересуват политическите ти трептения, особено, когато имах предвид професионална непригодност/некадърност/ и зависимости, няма да се учудя и да са сексуални, освен финансови.Друже, знамето си го развявай от балкона и по-тихо, че смърди на опетнено.Дано не си магистрат.

 5. 13
  фуги | нерегистриран
  0
  -2

  Полицията, като не си върши работата, ще доведе до там, че Волен, ще бъде ошамарен, той това и цели, да си сплоти електората. Не си спомням точно по какъв повод, български дипломат беше задържан в Германия, но полицията там го арестува, независимо че има имунитет и то на дипломат.

 6. 12
  аналогия | нерегистриран
  6
  -3

  А в кои от гореизброените държави Бойко Борисов може да е премиер?!...

 7. 11
  ДивПеевски | нерегистриран
  6
  -1

  В коя от цитираните страни щяха да останат на длъжностите си Гл.секретар и Гл.прокурор?

 8. 10
  delenda carthago est | нерегистриран
  4
  -1

  давай Сидере в същия дух с мишките ! не че ти не си мишка , но поне да става смях !

 9. 9
  | нерегистриран
  2
  -5

  NE SAMO SIDEROV OBACHE E ZA SAD ,.MNOGO DRUGI GI POKRIVAT ,OSOBENO MAGISTRATi,politici i oligarsi ,za narkobaronite tuk e raqt na planetata !

 10. 8
  Възмутен | нерегистриран
  5
  -5

  Полицаите бяха смешни. Не смееха да го докоснат, а па да не говорим да му закопчаят белезници. Каква е тая страхлива полиция, каква е тая държава! Смях!

 11. 7
  Watchdog | нерегистриран
  12
  -5

  От написаното не става ясно какво точно е 'направил' Сидеров пред въпросното магазинче. От видео материалите, излъчени по телевизиите липсват кадри, които да разкриват някакво непристойно поведение от негова страна.

  За сметка на това, прави впечатление присъствието на твърде голям брой патрулки и цяла армия униформени шебеци, които прикриват с телата си лицето на магазинчето от към улицата. Защо ?

 12. 6
  Мечо Пух | нерегистриран
  11
  -2

  Я направо смъртна присъда за Сидеров - такива като него ги бесят в Северна Корея и Саудитска Арабия!

 13. 5
  атака на контраатака | нерегистриран
  9
  -3
  До коментар #4 от "Контраатака | нерегистриран":
  Лицето от Ямбол използва слабостите на българската правоохранителна и полицейска система.Има и подкрепата на Москва,там са неговите меценати и той си развява коня,както си иска.Отдавна трябваше да е осъден,но има проблем относно резултата от съдебно-психиатричната експертиза.В зависимост от този резултат,пътят е или бул."Ген.Столетов",или с.Карлуково,Ловешко.Между другото,не ви ли прави впечатление,че напоследък това лице не пътува в чужбина-твърде вероятно е да има забрана за държави от свободния свят.За САЩ да не говорим,ако някога стъпи на американска земя то ще е за кратко,колкото да го транспортират в Гуантанамо(ако дотогава не са я закрили базата).  Кой на Москва,кой на "Америка за някои от България"Видяхме им траншовете.

 14. 4
  Контраатака | нерегистриран
  5
  -5

  Лицето от Ямбол използва слабостите на българската правоохранителна и полицейска система.Има и подкрепата на Москва,там са неговите меценати и той си развява коня,както си иска.Отдавна трябваше да е осъден,но има проблем относно резултата от съдебно-психиатричната експертиза.В зависимост от този резултат,пътят е или бул."Ген.Столетов",или с.Карлуково,Ловешко.Между другото,не ви ли прави впечатление,че напоследък това лице не пътува в чужбина-твърде вероятно е да има забрана за държави от свободния свят.За САЩ да не говорим,ако някога стъпи на американска земя то ще е за кратко,колкото да го транспортират в Гуантанамо(ако дотогава не са я закрили базата).

 15. 3
  Живко Желев | нерегистриран
  13
  -1

  За магистратите не се иска разрешение от никого. Имунитетът им е функционален, при това от доста време. Добре е да се препрочита Конституцията г-н Адвокат 1.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.