Сигнали за злоупотреби с фондове ще се подават и анонимно


Институциите ще приемат и анонимни сигнали за злоупотреби с пари от еврофондове. Това предвижда наредба, с която се създава регистър за проверяваните нередности. Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на МВР.

В него е записано, че сигналите ще се пращат до ръководителите на управляващите оперативните програми, както и до началника на фонд "Земеделие". Идеята на регистъра е дирекция АФКОС в МВР да надзирава как другите държавни структури разглеждат сигналите за злоупотреби. "Сигналите за нередности могат да бъдат устни или писмени. Сигнали могат да се подават и анонимно. Служителят, приел устен сигнал, го документира и регистрира в деловодната система на съответната администрация", е записано в наредбата.

Възможността за приемане на анонимки е заложена и в антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. Именно по тази точка проектът отнесе много критики.Срокът за първоначална проверка е три месеца, като след това служителят, който се занимава с нея, трябва да даде първа писмена оценка. Според наредбата структурите извън АФКОС ще са длъжни да попълват регистъра периодично, което пък дава възможност за надзор от страна на МВР. Сигналите се пращат директно до МВР и прокуратурата, когато има съмнения, че самите ръководители на програмите вършат нередности.

Едва три измами с пари от еврофондове са били доказани у нас за периода 2007-2015 г. Това е записано е доклада на АФКОС, който бе одобрен преди дни от Министерския съвет. В същото време са постъпили сигнали за 11 706 нередности. Огромната част от тях са за Програмата за развитие на селските райони. В доклада е записано още, че за пет години у нас са осъдени 791 души, но няма данни за ефективни присъди. Около 70% от нередностите са свързани с провеждането на обществените поръчки. На второ място по брой са неоправданите разходи. 2/3 от нарушенията по земеделски фондове пък са свързани с неправилно получени суми.

Кой спъна проверката на прокуратурата

Предишна новина

Адвокатите в Благоевград започват ефективни протести за спешно приемане на промените в закона за адвокатурата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.