Сигналът срещу Иво Радев е подаден от бивш негов конкурент за поста

Сигналът срещу Иво Радев е подаден от бивш негов конкурент за поста
Георг Спартански

Повдигнатото обвинение срещу окръжния прокурор на Плевен Иво Радев е резултат от недоволство на негов бивш конкурент за поста, който след това не попаднал и в екипа му. Това е обяснил на среща с журналити в Плевен Георг Спартански, който е единият от защитниците на Радев, съобщи "Дарик". По думите му, безусловно в повдигнатото обвинение срещу Радев са намесени лични отношения на базата на това, че прокурор Снежана Георгиева, както и Иво Радев, и други прокурори са били кандидати за поста Административен ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен преди 3 г. и половина.

След избора на Иво Радев решението на ВСС е било обжалвано от двама от кандидатите, единият от които е била Снежана Георгиева, но съдът е потвърдил решението на ВСС. След това Георгиева, която до момента е била зам.-окръжен прокурор, не е попаднала в екипа на новия административен ръководител. Сигналът срещу Иво Радев е подаден лично от Снежана Георгиева, непосредствено след посочените дати в повдигнатото обвинение.

Конкретно обвинението е, че в периода между 13 и 17 юни 2014 г. в Съдебната палата, Радев е склонявал длъжностно лице от прокурорските органи Снежана Георгиева, да не поддържа в хода на съдебно производство по частно наказателно дело 444 от 2014 г. по описа на Окръжна прокуратура в Плевен, внесеното и изготвено от нея предложение за кумулиране на влезли в сила присъди по отношение на Ивайло Ячков.

Георг Спартански обясни, че Иво Радев е дал подробни и пълни обяснения по обвинението. "Според защитата и обвиняемия, в случая няма извършено престъпление. Г-н Радев е наблюдаващ прокурор и ръководител на екипа от българска страна по това дело. Това е съвместна разработка и проведено наказателно преследване срещу група лица от Плевен, които имаха обвинение за трафик на жени в Германия и за пране на пари", обясни защитникът. Той припомни, че в рамките на две години Бременската и Плевенската прокуратури са осъществили съвместни действия по това дело, след което обвиняемите - членове на ромската фамилия Беркови, са се признали за виновни и техните адвокати и прокуратурата са сключили споразумение за размера на наказанията "лишаване от свобода". Присъдите са влезли в сила като тази на Ивайло Ячков е ефективна и той в момента е в затвора.

"Готови сме да участваме според преценката на разследващите във всички бъдещи действия по разследването", каза Спартански като изрази надежда за едно безпристрастно приключване на производството срещу Иво Радев.

Защитата няма да обжалва мярката за неотклонение - парична гаранция в размер на 3000 лв. По отношение на административния ръководител на прокуратурата в Плевен ще бъде внесено искане за отстраняването му от поста, до завършване на разследването срещу него.

Още по темата

Шофьорите, причинили катастрофа с пострадал, остават без книжки

Предишна новина

Новият политически сезон тръгва с разговори за конституционни промени

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  | нерегистриран
  1
  -3

  Някой трябва да разберат ,че за се противопоставиш трябва смелост ,която някак не прилича на останалите или другите просто се отказват от конкурса и след това от опоненти и изненадващо стават добри съдружници.Е поне ви прилича лицемерието , да сте живи и здрави ,ама иначе сте достойни нали.

 2. 10
  ! | нерегистриран
  5
  -4

  Радев и троловете му внезапно замълчаха.

  А то било, защото снощи момчето връщало пари. Който има да взима да побърза, защото ще отсъства за дълго време и връзката с него ще бъде невъзможна.

 3. 9
  dL | нерегистриран
  2
  -3

  Лилипут,aко искaш почерпкa покaни Блaжевa внякое от зaведениятa нa Рaдев ,но aко може и охрaнa и от Плевен Секюрити ицигaнския оркестър с върбишкaтa диригенткa,

 4. 8
  Лилипут | нерегистриран
  5
  -2

  -Ехо Георгиева-Блажева, може ли да поръчам !

  -Две мастики до Стижерово!

 5. 7
  Идея!!! | нерегистриран
  10
  -7

  Сега ако някой се сети да провери назад в годините делата на Радев в които защитник на бандитите е бил Спартански ще лъснат много интересни неща от които могат да се направят още по-интересни изводи.После да няма тичане по тъча с викове "Не бях аз , не си спомням".

 6. 6
  | нерегистриран
  5
  -1

  В състава на престъплението трябва да се включи списък на лица, които нямат право да подават жалби, каквото и да им се случва :)

 7. 5
  тъъъ | нерегистриран
  4
  -6

  Тези дето взимaт лихви от бaнките от спестени от покупи пaри кaкви сa?Г-н трол прочети прaвнaтa квaлификaция зa лихвaрство.Смешни без прaвми познaния.Тaкивa сa хпрaтa около Рaдев.

 8. 4
  | нерегистриран
  7
  0

  За сетен път доказано - когато се посяга на недосегаеми смесването на политическите бои, в случая Реформаторски блок и АБВ, е неминуемо...

 9. 3
  | нерегистриран
  5
  0

  За сетен път доказано - когато се посяга на недосегаеми смесването на политическите бои, в случая Реформаторски блок и АБВ, е неминуемо...

 10. 2
  | нерегистриран
  14
  -2

  За морала на Георгиева - от лихварството до наши дни знаят всички в Плевен.С оглед правните й познания, възнокват основателни съмнения дали може да бъде субект в процесуални отношения, а от там и налице ли е годен обект на посегателство в казуса Радев

 11. 1
  пишман реформатор | нерегистриран
  7
  -18

  Спартански , измисли нещо по-умно , защото вече изглеждаш доста глупаво в положението в което сам се натресе с тая защита.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.