Сигурна ли е системата за случайно разпределение на дела

Сигурна ли е системата за случайно разпределение на дела

Да се извърши техническа експертиза на сигурността на Централизираната система за случайно разпределение на делата, която предстои да стане част от Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), каквото решение е взел Пленумът на ВСС още през 2014 година, предложиха кадровиците Боян Новански, Георги Кузманов, Боряна Димитрова, Огнян Дамянов, Стефан Гроздев и Пламена Цветанова. За целта ще се избере и външен одитор чрез обявяването на обществена поръчка с прогнозна стойност до 20 хил. лв.

Решението бе взето, но едва след разгорещен дебат, при който се разбра, че част от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са резервирани към извършването на одит на случайното разпределение на делата. Веднага, след като Боян Новански докладва точката, Олга Керелска побърза да се възпротиви на предложението, като го определи като "меко казано" странно. В опит да попречи на решението за извършване на проверката, Керелска изрази мнение, че прогнозната стойност за разхода не била достатъчно добре обоснована. Керелска, която е сред малцината членове на ВСС, които плътно подкрепят председателя на ВКС, настоя да се извърши подробен опис на това - как точно ще бъдат изхарчени въпросните до 20 хил. лв. Друг от аргументите, с които Керелска се противопостави на предложението, бе, че през февруари месец Пленумът вече е решил да възложи на външна фирма да извърши проверка на сигурността на системата в рамките на извънгаранционната й поддръжка. 

"Това са две различни неща. Така проверка не е извършена от 2014 година. Не може толкова години да не се извършва одит на една толкова важна система. Тя действа от 5 години", възрази Боян Новански. Той настоя да не се губи повече време в безмислени дебати, още повече, че в проекта за изготвяне на ЕИСС е заложен модул за случайно разпределение на дела и въпросът за сигурността на системата трябва да бъде изчистен в най-кратки срокове. "Въпросът за извънгаранционната поддръжка, който обсъждахме на Пленума през февруари, се отнася до извънгаранционната поддръжка на системата. Това няма няма нищо общо с проверката на сигурността на самата система отвътре", посочи и друг от кадровиците - Пламена Цветанова.

Калина Чапкънова, която е ръководител на Комисията професионална квалификация и инфромационни технологии, не се съгласи с тази теза и сподели мнение, че предложението на колегите й ще доведе до дублиране на дейности и изразходване на ненужен ресурс. "Вие всички знаете, че няма система, която да е напълно сигурна. Такъв одит трябва да се извърши, но идеята е да не се дублират дейности", посочи Чапкънова.

Вероника Имова отново припомни на колегите си и постави акцент, че един от модулите, който ще бъде заложен в новата ЕИСС, при това един от най-важните, ще бъде именно този за случайното разпределение на делата. "Предложението, което правят колегите, може само да спомогне да се избегнат грешки и пропуски при изработването на бъдещата информационна система. Един тест, една проверка в съществуващите алгоритми само би надградил и би спомогнал да не се допускат съществуващи в момента опасности", подчерта Имова.

Освен Керелска, друг от традиционно защитаващите тезите на Лозан Панов кадровик - Атанаска Дишева, също поиска одит на системата за случайно разпределение на делата да не бъде извършван. "Трябва да има обосновка за това защо се предлага такъв разход", повтори още веднъж тезата си Керелска. "Не получих отговор на въпроса каква е полезността на тази проверка, след като ние сме в процедура за изработка на нов програмен продукт, който ще бъде изработен от изпълнителя на обществената поръчка. Това предложение ми се струва меко казано необосновано. Трябва да бъде изслушан ръководителят на проекта – г-жа Гергана Мутафова", наястоя и Дишева.

Предложението за отлагане обаче бе отхвърлено, а това за извършването на одит на сигурността на системата бе прието с 13 на 4 гласа "за". Против бяха Атанаска Дишева, Лозан Панов, Калина Чапкънова и Светлана Бошнакова. 

Панов скри вилата си за 26 хил. лв. с нова мрежа

Предишна новина

Съдът в Кърджали отмени паричната гаранция на Местан

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  | нерегистриран
  1
  -1

  Най после да се провери това случайно"неслучайно"разпределение. Например в управлявания от Лозан Панов ВКС няма случайно разпределение. Разпределението на делата се извършва от служители, които не носят никаква отговорност, някои дела отиват при съдиите, които трябва да ги решат, най напред там да се направи одита. След това във ВАС, но там поне председателите на отделенията разпределят и там ако някое дело е отишло при точния човек, поне отговорност и обяснение следва да даде този който го е разпределил. Какво направи Панов, когато стана председател на ВКС, веднага си изтегли своя ай ти специалист от АССГ. Така се прави.Съгласно единната методика само председателите или определени от тях съдии, са задължени да извършват случайното разпределение, да ама това за ВКС не се прилага.

 2. 7
  До Пак и пак | нерегистриран
  4
  -1

  Има две решения на ВСС в годините:1. Да се проведе незабавно обществена поръчка за изработване на такава система. Такава ОП никога не е провеждана! Незнайно как се промъква настоящата и се внедрява в съдилищата като врвменно решение, но уви вече 4 години е постоянно. Това какво е? 2. Да се направи експертиза за сигурността на системата. За тия години откак е “внедрена” няма направена никаква експертиза! Това какво е? 3. Да се изработи методология за контрол, мониторинг и анализ на системата. Сещаш ли се, че и това никога не е правено! Това какво е? Хайде сега поумувай ми пак! Докато се внедри нова такава система ще мине поне още година., а старата ще я закрие, затвори и изтрие програмиста и ще ми видиш опинците какви са се вършили тия пет години! И така ли ще я караме? Ако това е целта, то какво ми го усукваш?

 3. 6
  До Пак | нерегистриран
  0
  -1

  Пак не си разбрал. Въобще не е едно и също.

 4. 5
  Пак | нерегистриран
  2
  0

  Ще искат пари за едно и също нещо. Тази алчност ще ни погуби!

 5. 4
  | нерегистриран
  1
  -1

  Разбора се, че не е сигурна системата! Тя е пробита и това се видя от тежкия отпор във ВСС! “ ... Разровиш ли го - ще мирише...”

 6. 3
  | нерегистриран
  8
  -2

  Е, може ли 4 години да не си инспектирал такава програма? Някои ги спукаха от проверки... нещо намирисва тука!

 7. 2
  | нерегистриран
  8
  -3

  Всички в България добре знаят, че "случайно" разпределени в България съществува само на хартия.  Продукта има много "опции", благодарение на които "случайното" винаги на 100% съвпада с желаното.  1. Функция "Групата на шефа" - програмният продукт дава неограничени опции разпределянето да се прави по групи: група: "любимци", група "шерпи" и група: "шефа не ви обича".  2. Функция "компютърен отпуск" - шефът може да изключва претоварени. Претоварените обаче всяка година са едни и същи - по случайност винаги сред любимците на шефа.  3. Функция "Втасване" - ако по стечение на обстоятелствата дадено дело не може в момента да бъде разпределено на определен човек, то се дава на друг, но след като втаса под някакъв предлог (напр. че този, на който е дадено е в отпуск за 1 ден) се дава на желания.  4. Функция "Ванга" - компютърът може да познае едно още непостъпило дело на кой ще се падне, когато бъде входирано и пуснато за "случайно" разпределение.  Ами как ще искат. Много добре знаят, че "компютърът" не решава нищо, а разпределението зависи изцяло от шефа на човека до компютъра.

 8. 1
  Някой | нерегистриран
  14
  0

  Ей,хора леко смешни, това се прави преди да внедрите системата...Не сте знаели това преди и не сте се интересували все едно не сте от гилдията... или сега косвено имате предвид, че предишните са били немарливи ?

  Жалка псевдо държава населена с роби...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.