Сийка Милева: Ще стане ясно как обвиняеми си партнират с журналисти и политици

Сийка Милева: Ще стане ясно как обвиняеми си партнират с журналисти и политици
снимка: БГНЕС

"Съдилищата и разследващите власти трябва да останат свободни от политически натиск, а днес българската прокуратура е подложена на безпрецедентен натиск“. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева в изявление от Съдебната палата, като уточни, че "в този момент наблюдаващите прокурори от Спецпрокуратурата издават разрешение по чл 198 от Наказателно-процесуалния кодекс, което ще позволи в следващите часове на българската общественост да станат достояние доказателства за опити на обвиняеми лица за организирана престъпност".

Милева определи опитите като "безпрецендентни" и с цел избягване на наказателна отговорност и добави, че в следващите часове на българската общественост ща станат достояние доказателства за опити за организирана престъпност.

"Ще станат ясни оказателства срещу представители на организирана престъпност, действащи политици и някои журналисти, които действат в пълен синхрон срещу правосъдната система. Българската общественост има правото да знае как обвиняемият Васил Божков и подсъдимият Цветан Василев си партнират с "честни" политици и "свободни" журналисти. Трябва да се разберете истината и всеки български град да направи своя информиран избор и да избере на коя страна да застане. На страната на извършителите на престъпления или на страната на закона", заяви в изявлението си Сийка Милева.

По думите й целта е представители на организираната пресъпност да си "запазят присвоеното в годините". 

"Знаем срещу кого се изправяме. Наясно бяхме и тогава, и сега, с това което ще се случи и атаките, на които ще бъде пофложена прокуратурата, магистратите, дори и техните семейства. Лица, привлечени към наказателна отговорност, имат за цел да бъде унищожена прокуратурата, за да си запазят присвоените средства. Българската прокуратура ще направи отредената и от Конституцията на страната роля на пазител на общото на върховенството на закона и ще бъде публикувано съобщение за образувано разследване по глава първа от Наказателния кодекс на Република България", каза още говорителят на главния прокурор.

"Ще си отговорите на въпроса: Преплитат ли се интереси на лица с власт и пари? Ще станете свидетели на това как си партнират с журналисти и политици, за да защитят открадното от българския народ.  Българските граждани трябва да са наясно, че всичката тази кампания се финансира с откраднатото от тях в милиони и милиарди дори. Прокуратурата на Република България подкрепя правото на всички да изразят с мирни средства своите възгледи за по-добър живот, европейска България и това е сред основните принципи на съвременните демокрации. Наясно сме че прокуратурата като част от съдебната власт, е длъжник на обществото в осигуряването на чувство за справедливост и постигането на тази справедливост е сред водещите приоритети на главния прокурор Иван Гешв", заяви още Милева. 

Припомняме, че по-рано днес главният прокурор Иван Гешев също даде заявка за нови разкрития. "Наистина - никой от нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!", написа Гешев в Twitter, а поубликацията му беше в отговор на позицията на посолството на САЩ у нас по повод протестите в страната. 

 

Още по темата

Бойко Рашков влиза в Правния съвет на президента

Предишна новина

Отложиха делото за смъртта на Милен Цветков, заради болен адвокат

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 9
  Адвокат Елена Гунчева | нерегистриран
  1
  0

  Прокуратурата се опитва да внуши, че всеки, който е обект на нейното внимание, е доказан престъпник
  14.07.2020
  Всъщност в изявлението на как“Сийка се съдържа нарушение на Конституцията, защото Божков, дори с повдигнати обвинения, не е осъден, още повече за участие в ОПГ. В този смисъл тя грубо нарушава презумпцията за невиновност, залегнала не само в Конституцията, но и в редица международни актове.
  Прокуратурата се опитва да внуши, че всеки, който е обект на нейното внимание, е доказан престъпник, преди да има осъдителна присъда. И вместо с необходимото уважение към всеки, прокуратурата си позволява епитети, квалификации и обиди спрямо български граждани, които още не са осъдени.
  Това може и да не е Божков, това може и да не е Василев, това може и да не е Узунов. Това може утре да е всеки един от нас.

 2. 8
  Конферансийка | нерегистриран
  4
  -1

  Сега ще чуете, Ще станете свидетели, Ще покажем - думи на конферансие, а не на говорител на сериозна институция

 3. 7
  RRR | нерегистриран
  7
  -2

  Стана ясно, че нищо в НК не Ви е ясно.

 4. 6
  Сийке, | нерегистриран
  9
  -3

  Хич не е добре предварително да се изхвърляш.Създаваш очаквания, които НЕ ОПРАВДАВАШ ОЧЕВИДНО поради драстичното разминаване на собствените ти представи и КРИТЕРИИТЕ на ОБЩЕСТВОТО!

 5. 1
  USA | нерегистриран
  6
  -2

  И С ХЕРО ЛИ СИ ПАРТНИРАТ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.