Сийка Милева: Станаха много фалшивите новини за прокуратурата, министър Горанов е разпитан по делото срещу Васил Божков

Сийка Милева: Станаха много фалшивите новини за прокуратурата, министър Горанов е разпитан по делото срещу Васил Божков
Сийка Милева, говорител на главния прокурор, снимка:БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов е бил разпитан още в началото на месец май във връзка с наказателното производство, водено срещу хазартния бос Васил Божков. Това потвърдиха по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева и зам.-ръководителят на Специализираната прокуратурата Ангел Кънев, като по този начин опровергаха поредица от спекулации, произведени от фабриките за фалшиви новини на подсъдимите за тежки престъпления у нас - Иво Прокопиев и Цветан Василев.

Припомняме, че, за да се защити в публичното пространство, преди две седмици обвиняемият Васил Божков, който избяга в Обединените арабски емирства и все още се укрива от българското правосъдие там, публикува в социалните мрежи скрийншоти от есемеси с потребител на име Vladi Goranov, като твърдеше, че именно с тях доказва, че е поддържал контакти с финансовия министър по линия на хазарта, а не с Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Малко след това, в следствие на публикуваните извадки, в определени медии собственост или свързани с цитираните по-горе подсъдими се появиха анализи и интерпретации, които ясно очертаваха тезата, че Горанов няма да бъде повикан за разпит по случая, внушавайки неговата недосегаемост.

Подобни твърдения обаче се оказват фалшива новина, стана ясно от официалното изявление на държавното обвинение.

„По наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков и още доста обвиняеми лица са разпитани няколко министри, включително министър Горанов, разпитвани са и зам.-министри и председатели на държавни комисии, и държавни агенции. Всеки прокурор в Специализираната прокуратура, включително и аз нямеме никакви притеснения от качеството на някой свидетел или обвиняем в което и да е наказателно производство. Свидетелят Горанов беше разпитан изключително подробно, лично от мен в наказателното производство. Събират се доказателства изключително интензивно, проверяваст се всички изложени от обвиняемия Божков и останалите обвиняеми факти и обстоятелства. Прокуратурата по закон не длъжна да изясни всички факти и обстоятелства и не работи едностранчиво. Министър Горанов е разпитан преди да стане тема в публичното пространство дали той трябва или не трябва да бъде разпитан. Много по-рано бяха разпитани и други зам.-министри и министри“, посочи Кънев.

От своя страна говорителят на главния прокурор Сийка Милева подчерта, че, ако се наложи, Горанов ще бъде разпитан повторно във връзка с делото срещу Божков. „Станаха много фалшивите новини за прокуратурата и това една от фалшивите новини, която се тиражира. Доколкото си спомням, още преди две седмици главният прокурор посети едно село, мисля, че се казваше Ореховица, където лично той каза, че, ако постъпи сигнал в прокуратурата, то той ще бъде незабавно изпратен към компетентната прокуратура за вземане на отношение. Доколкото знам в прокуратурата са постъпили три такива сигнала от организации, които са близки до подсъдимия Цветан Василев и подсъдимия Прокопиев и тези сигнали са изпратени до компетентните прокуратури. Министър Горанов е разпитан още преди да постъпят сигналите в прокуратурата. Виждате, че ние не се притесняваме да повдигнем обвинения на действащ министър, зам.-министър – защо мислите, че ние не можем да разпитаме в качеството на свидетел министър Горанов. Дори, ако наблюдаващият прокурор прецени, може да го преразпита отново“, заяви Сийка Милева.

Снимка и биография на наблюдаващия прокурор по делото срещу Божков изплуваха по разследването срещу "Боклукгейт"

Предишна новина

Румънският премиер бе глобен с над 600 евро, пушил на закрито и бил без маска

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  ВЪТЮ | нерегистриран
  1
  0

  ФАЛШИВА НОВИНА Е ЗАГЛАВИЕ В ПИК ОТ ДНЕЕС/02.06.20 Г./,ЧЕ КАТЕВ ВЛИЗАЛ В ЗАТВОРА. КАТО ЧЕТЕШ СТАТИЯТА/ В ПИК/ СТАВА ЯСНО,ЧЕ ВКС Е ПРИЛОЖИЛ ЧЛ.66 НК ЗА ПТП С ДВАМА УБИТИ И ЕДИН С ТЕЛ.ПОВРЕДА. ЩОМ Е УСЛОВНА,НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ПАНДЕЛАТА,НАЛИ ТАКА??! ТОГАВА ЗАГЛАВИЕТО Е МЕНТЕ

 2. 2
  До 1 | нерегистриран
  5
  -8

  Супер революционно!!! Мисля, че трябва да се заявите като новия Че 😁

 3. 1
  Damnatio memoriae | нерегистриран
  13
  -5

  Обслужване на едни корпоративни и финансови интереси, заради други такива. ПРБ. Досега при тези "предварителни данни" Vladi Goranov трябваше да последва съдбата на Нено Димов, но нали е "наш човек". В комплект с друго - пълната некадърност, комплексарщина и неадекватност на прокурорите като цяло се ражда това което гледаме ежедневно заради поръчкаджийство и тежки зависимости на прокурорите и прокуратурата като цяло.

  ps. Само нова К и пълна изборност и мандатност на всички съдии, прокурори и следователи. И без ВСС и ИВСС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.