Симпатизирам на българските граждани, които протестират срещу корупцията

Симпатизирам на българските граждани, които протестират срещу корупцията

"Симпатиите ми са на страната на българските граждани, които протестират на улицата срещу корупцията. България трябва да ускори реформите. Сега вече е време да се задълбочат усилията за реформа на правосъдната система и за борба срещу корупцията и организираната престъпност". Това заявява еврокомисарят по правосъдие и основни права Вивиан Рединг в интервю за в. "24 часа". В рамките на няколко въпроса Рединг говори непрекъснато за нуждата от промяна и за ускоряване на реформите.

Еврокомисията следи внимателно и с известно безпокойство събитията в България и гледа на тях като на значими за съюза като цяло – това е другото послание, на което много силно е акцентирано в интервюто.

Като зам.-председател на Европейската комисия Вивиан Рединг ще бъде на посещение в България в началото на следващата седмица и ще се срещне с президента Росен Плевнелиев и с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

"Правен свят" препечатва част от интервюто от сайта на "24 часа":

- Пристигате у нас в интересен момент, за втори път тази година хората протестират на улицата. Как оценява Европейската комисия политическата ситуация в страната?

- Комисията следи с известно безпокойство последните събития в България. Ние уважаваме правото на страната ви да решава вътрешни въпроси, но някои ситуации имат отражение в съюза като цяло.

Сегашните политически събития и обществени протести в България рисуват ясна картина и показват нуждата от промяна в страната.

В същото време те сигнализират, че българското общество е много обезпокоено за върховенството на закона. Симпатиите ми са на страната на българските граждани, които протестират на улицата срещу корупцията. България трябва да ускори реформите. Сега вече е време да се задълбочат усилията за реформа на правосъдната система и за борба срещу корупцията и организираната престъпност.

Политическата ситуация в България е поляризирана. Еврокомисията призовава всички политически сили в страната към съгласие в името на стабилността и благоденствието на страната.

- Грешка ли е, че няма доклад за България това лято в областта правосъдие? Председателят на комисията Жозе Барозу изказа опасения заради назначенията в ДАНС.

- Със или без доклад, комисията следи внимателно събитията у вас. Председателят Жозе Барозу заяви това ясно на срещата с премиера Пламен Орешарски преди няколко седмици. Тогава Барозу подчерта, че тези събития предизвикват безпокойство не само в Европейската комисия, но което е най-важното, в самото българско общество.

Комисията категорично ще продължи да помага на България, за да проведе необходимите реформи и да постигне напредък. И Механизмът за сътрудничество и проверка е един ефикасен инструмент в тази посока.

Българските граждани протестираха срещу това противоречиво назначение и на висок глас заявиха, че искат да бъдат чути. За мен това е обещаващо за предстоящия граждански диалог в София. В по-общ план този случай подчертава колко е важно за ЕС като цяло да работи за върховенството на закона.

- Има опасения, че след събитията у нас вече няма вероятност скоро да бъде прекратен механизмът за наблюдение на страната ни?

- Нека да обърна внимание на думата "сътрудничество" в името му - "Механизъм за сътрудничество и проверка". Механизмът отрежда специфична роля на Еврокомисията в подкрепата и наблюдението на напредъка на България в реформата на правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпност. Това беше едно от условията при приемането на страната ви в ЕС и механизмът ще остане в действие, докато целите, набелязани през 2006 г., не бъдат изпълнени.

Сътрудничеството е двупосочна улица. Ние помагаме, но необходимите реформи трябва да бъдат направени от България. Силната и независима правосъдна система не е лукс, а необходима съставна част от обществения живот на една страна. Едно ефикасно и надеждно правосъдие ще подобри легитимността на системата в очите на обществото и ще донесе икономически ползи за страната.

- Може ли събитията у нас да се използват като нов аргумент срещу приемането ни в Шенген?

- Решението за премахването на вътрешните граници в съюза зависи от страните членки. Европейската комисия смята, че и България, и Румъния изпълняват необходимите критерии за вдигане на граничния контрол и присъединяване изцяло към Шенген. Останалите страни членки се съгласиха миналата година по време на юнския Европейски съвет, че България и Румъния изпълняват критериите. Сега е необходимо само едно: да се вземе политическо решение и то да бъде подкрепено от всички страни членки в съвета с единодушие.

- Жозе Барозу предупреди европейските лидери да внимават с популизма. До каква степен политиците трябва да говорят това, което хората искат да чуят?

- Редица страни преминават през мъчителни реформи. Популизмът и повърхностният национализъм не са решение за който и да е проблем. Нека ви дам пример. Знам, че българите са наясно за дебата, който се води в други членки за евентуални отрицателни последствия от свободното движение на гражданите в ЕС.

Ако трябва да наречем нещата с истинското им име - за предполагаемите отрицателни последствия от това, че българите и румънците ще упражнят правото си на свободно пътуване. Някои политици се опитват да експлоатират тези страхове по много популистки начин. Това е погрешно и аз ще се боря да защитя основното право на свободно придвижване в съюза - на българи, румънци и всички други европейски граждани.

Съд в Русия освободи опозиционния лидер Алексей Навални

Предишна новина

Прокуратурата е възобновила разследването "Мишо Бирата"

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  --- | нерегистриран
  1
  -1

  А защо тя смята , че протестиращите са наистина борци срещу корупцията ? И по какво го познава ? По думите им - по кои ? По делата им - кои ? По имената им - кои?

 2. 7
  Eй,г-жо | нерегистриран
  2
  0

  Рединг,българите може да сме прекалено търпеливи,но нямаме излишно свободно време,за да слушаме баналните приказки,които са Ви поднесли наготово написаниm

 3. 6
  Негостоприемен | нерегистриран
  1
  0

  ЕС да замрази членството на страната ни до отстраняване на "дефектите" с които бяхме приети.Да се спре всякакво финансиране.Спасението на давещите е дело на самите тях.

 4. 5
  Монди | нерегистриран
  2
  -2

  Уважаема,то не е само да симпатизираш,но и да помагаш в неравната битка с корумпираните.Известно ли ти е ,че българското правораздаване иска да докажеш корупцията,а не корумпирания да докаже ,че не е такъв ,но даже и да я докажеш пак ще те осъдят за обида и клевета.Е,кои е луд да се бори с корумпираните. Мен например ме осъдиха на затвор,заради публикация, мое открито писмо до главния прокурор срещу корумпиран чиновник и върховния съд остави в сила присъдата,а чиновника го повишиха в служба.

 5. 4
  C’ EST LA VIE | нерегистриран
  1
  -2

  ЛЕТНИТЕ ПРОТЕСТИ (Или SEX AND THE CITY) … За аматьорите - приличен повод да поглезят егото си, като драснат някоя и друга страница „улично творчество в стойностния жанр - „кръчмарски героизъм”"?!... За „професионалистите” – халтура, от която може да се вземе някой лев?… Но в действителност, напъните на „ЩАСТЛИВИТЕ УЛИЧНИЦИ”, са поредната (спонсорирана от заинтересованите) „Бригада за капиталистически труд” на терена, на манипулативната пропаганда, изграждаща поредната „интелектуална разделителна стена” (от типа на халтурните „Харта за…” и „Писма до…” на над*пени интелектуалци с хуманитарен уклон), за скриване на корпоративните печалбарски идиотизми на богатите и свръхбогатите от „НЕЩАСТНИТЕ УЛИЧНИЦИ” (обикновените български граждани) - от клошарате, просяците и болните, през „работещите бедни” и опоскания от спекулантите „бостан” на дребните производители, та чак до нерадостната карма на инженерно-техническата интелигенция и феодалните старци… SORRY, не съм фен на ценностите на повсеместната четвъртвековна чалга, шестваща и ШФСТВАЩА по българската земя!

 6. 3
  | нерегистриран
  4
  0

  Г-жо Рединг, а как си обяснявате това, че ЕС вече 6 години не успява да намери подходящи механизми да наложи борбата с корупцията у нас. Дали част от присвояваните у нас европейски пари не се връщат като щедри дарения при някои чиновници от ЕС.

 7. 2
  Разведена, пропаднала, с 3 деца - Viviane Reding. | нерегистриран
  2
  -3

  До коментар [#1] от "До еврокомисарят по правосъдие и основни права Вивиан Рединг ":Боклука - журналист Вивиан Рединг е представител на Европейската народна партия (ЕНП)

 8. 1
  До еврокомисарят по правосъдие и основни права Вивиан Рединг | нерегистриран
  5
  -1

  Уважаема г-жо Рединг, Благодаря Ви за симпатиите, но те са толко неефективни, колкото са тъпи неверните доклади на вашите подчинени за българската правосъдна система. не само мен, но и много хора вече ни е срам не само от нашите политици, но и от ВАС - управляващите в ЕС, поради Вашето безхаберие, ленивост, малодушие, поради това, че със забавените си и неефективни действия Вие ни предавате на корупцията. Предавате и останалите граждани на ЕС и сачмата ЕС, тъй като е ясно ,че светът е прекалено малък и взаимозависим, а заразите не признават граници. българската правосъдна система е болна от СПИН който не може да се излекува с аспирин, както Вие си мислите. И докато бездействате заразата на мръсните пари, корупцията в политическата и съдебната власт, промиването на мозъци ще стигне и до други страни и тогава ще е късно! Вземете нужните ефикасни мерки! Вземете пример от посланиците на САЩ които пряко в ефир открито казаха "Българската прокуратура е с краката нагоре!" Н.Пр Дж Пардю и "Българската правосъдна система е с двоен стандарт-една за богатите и друга за бедните!" Нпр. Уорлик! Хвала на тези мъже! Хвала на правителството на САЩ! Те не се страхуваха да кажат истината в очите и не писаха тъпанарски неверни доклади! Преди да се предприемат мерки за решаването на даден проблем той трябва да се разбере и да се приеме истината за него! Вие от ЕС още не сте осъзнали истината , камо ли да говорим за ефективни мерки! Вие дремете ли дремете, а заразата се разраства.....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.