СИНС не отчита случайното разпределение на делата и обективната натовареност

СИНС не отчита случайното разпределение на делата и обективната натовареност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра временния ръководител на Окръжен съд-Габрово Веселина Топалова за титуляр на поста. Изборът на кадровиците бе единодушен. сички от състава на нашия съд се стремим да намерим неоходимия баланс между качеството и бързината на работата, която обществото очаква. В Габровския окръжен съд би трябвало да работят 11 съдии. В момента реално работят 8 съдии", отчете в началото на изложението си съдия Топалова и подчерта, че въпреки това в съда е постигната максимална организация. "Стараем се да повишаваме постоянно квалификацията си, да участваме в обучения на НИП, иначе ежемесечно се изготвя справка за постъпилите дела, а на шест месеца отчитаме приключилите дела в съдебния район", заяви още и.ф. председател на съда и допълни, че има данни, че делата намаляват, но не драстично, което води и до повишаване на качеството на правосъдието и срочността.

Цветинка Пашкунова я върна на въпроса за незаетите щатове в съда и я попита какъв, според нея, е оптималният брой съдии за ОС-Габрово. Кадровикът я попита и дали смята за обективна настоящата система за изчисляване на натовареността на съдиите, както и каква е визията й за комуникация с медиите. "Мисля, че при тази натовареност сегашният ни щат – 11 плюс 1 – е оптимален и поради това не предлагам промени. За СИНС-а – ние констатирахме, както всички, че двете системи  - за случайно разпределение и СИНС – не са синхронизирани. Когато се разпределят дела не се взима предвид от СИНС този коефициент, което не отразява обективно натовареността на съответния човек. Има и други неща по системата, но въпросът е да поработи и да видим какво може да се направи", отговори временният председател на съда и допълни, че ще се стреми да запази "много добрата комуникация с медиите". "Организирането на общи мероприятия, като Ден на отворените врати, комуникацията с другите органи, трябва да бъдат доразвити, за да може обществото да получи по-пряка представа за нашата работа. Ще продължим да проучваме обществените нагласи по отношение работата на съда и административното обслужване, тъй като това е прекият досег на човек със съдебната система. Защото, ако човек се разочарова от системата още от първия си контакт, после би било много трудно да си върне доверието", подчерта съдия Топалова.

В отговорите си към кадровиците кандидатът подчерта още, че е впечатлена от стартиралата реформа в сферата на заповодното производство и проекта, след чието изпълнение би трябвало този вид дела да преминат в напълно електронен формат по аналогия с Търговския регистър. "Според мен с тази реформа ще се нормализира натовареността", каза още Топалова.

В рамките на дебата кадровикът Олга Керелска посочи, че ще подкрепи кандидатурата на временния ръководител на ОС-Габрово за титуляр на поста. "Тя има над 30 години стаж, ползва се с авторитета на колегите си, освен това има висока атестационна оценка. Тя много добре познава работата на съда, проблемите в него и има ясни идеи за решаването им", мотивира вота си Керелска. Даниела Марчева и Боряна Димитрова също изразиха подкрепа. С 13 гласа "за" съдия Топалова бе избрана за ръководител на съда.

Съдия Топалова постъпва като младши съдия в Габровски окръжен съд през август 1986 г. Впоследствие работи като юрисконсулт, а от 1989 г. е съдия в Районен съд-Габрово. С решение на ВСС от ноември 1992 г. е назначена за съдия в Габровския окръжен съд.

 

Втора жена обвини Байдън в неприлично поведение

Предишна новина

ВСС амнистира съдиите за бавно правосъдие

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Марко | нерегистриран
  2
  0

  Еми то от Калин и приятели ,какво да се очаква?  Вместо да се направи продукт отчиташ индивидуалните натоварености на магистратите са направени пародии за формални статистики,които нямат нищо общо с реалността.  Когато някой неразбиране и не може да направи нещо не следва да го прави,че става още по-зле.

  Нима юристи като проф.В.Ганев,проф.В.Таджар,проф.Ж.Сталев и др. не са могли да направят или да предложат нещо за оценка на съдебната натовареност?  И щом те не са го направили е логично да се мисли,че това не необходимо и реално е невъзможно за осъществяване...

 2. 3
  вечен шеф по рождение | нерегистриран
  1
  0

  Предлагам да се въведе щатна длъжност "изключен от разпределението на дела съдия". Направо се съсипвам от работа - всяка година постоянно трябва да пускам заповеди за изключване от разпределение на дела за едни и същи хора, защото се били претоварили. А те всяка година изключените и неизключените са едни и същи. То ако натоварването имаше някакво значение просто няма начин всяка година с месеци да се изключени все едни и същи хора.

 3. 2
  | нерегистриран
  3
  -3

  Колегата е прав. Разпределението на делата не е много случайно. Продуктът лесно се манипулира, като разпределящият винаги знае на кой съдия "да разпредели" делото и това е този, който председателят е посочил или вече е решил, че делото следва да се разглежда от точно определен съдия. По този начин един и същи съдия гледа сложни казуси, а други съдии, които винаги се оплакват, че са натоварени, гледат само леки дела.

 4. 1
  | нерегистриран
  6
  -9

  Че то случайното разпределение го има само записано на хартия в закона. На практика се ползва един изключително манипулируем програмен продукт и делото случайно винаги се пада на този, който шефа е посочил.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.