Синът на експулсиран в Турция уличи МВР в лъжа


Поне един от седмината гюленисти, които МВР върна в родината им тихомълком без съдебна санкция преди няколко дни, е искал да получи политическо убежище в България.

Това обяви синът му в телефонно интервю пред бТВ в сряда, уличавайки в лъжа зам.-шефа на "Гранична полиция" Светослав Манолов, който само рпеди ден декларира пред медиите, че нито един от експулсираните турци не е поискал нито закрила, нито адвокат, след като са били заловени при опит да преминат Дунав мост в посока Румъния.

"Моят баща е отговорен гражданин. Служил е на страната ни с години. Преди 2-3 месеца той спря да контактува с нас. Не знаехме какво прави. В петък вечер в 7.30 ни изпрати съобщение, че е в България и че там ще се изправи пред съда. (…) Обади се отново тази сутрин (във вторник – бел.ред.) и каза: "Аз съм в Истанбул и ще ме съдят там. България ме изпрати тук". Бяхме шокирани. Оттогава не сме го чували и не знаем какво прави", разказа мъжът.

Той предположи, че баща му най-вероятно е затворен в полицейско управление и въобще няма да има достъп до съда. Мъжът пожела анонимността му да бъде запазена и затова името му не бе съобщено, а гласът му бе премодулиран.

"Не мога и да си представя, че баща ми е екстрадиран обратно в Турция, която вече е противозаконна държава. Държава, която дори все още иска да стане член на Европейския съюз. Това, което ме ядосва повече от абсолютното противозаконие и нетолерантност е фактът, че ми беше забранено да виждам баща ми. Какво се случи с всеобщата доктрина за правата на човека? Мислех, че България няма да приключи случая с баща ми по този начин – без съдебен процес", недоумяваше турският гражданин.

По този повод бившият главен редактор на българското издание на затворения опозиционен в. "Заман" Мехмед Юмер отбеляза в студиото на бТВ, че е важно да се разбере публично какво е записано в протоколите от разпитите на седмината турци в МВР. Самият Юмер твърди, че задържаните и експулсирани впоследствие трима бивши полицейски комисари, университетски преподавател, учител, журналист от "Заман" и търговец, са поискали убежище и са били излъгани, че ги водят към центъра за настаняване на мигранти в Любимец.

"МВР действа като мутринска бригада за пореден път, за пореден път игнорира Европейската конвенция за правата на човека, това е най-висшият нормативен акт в света. Работата на МВР не е да хваща някой и да го натирва през границата – не само, че не може да се осигури справедлив процес, но ги заплашват и смъртна присъда и мъчения", коментира и адвокат Николай Хаджигенов, който неведнъж се е ангажирал със случаи на полицейски произвол.

Междувременно турският в. "Хюриет" съобщи в сряда за случаи на още двама върнати от България противници на режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Става въпрос за двама души, заподозрени за връзка с предизвикалия политически скандали в Турция Tуитър профил "Фуат Авни". Изданието се позовава на информация от бившия вътрешен министър Ефкан Ала.

Чрез профила "Фуат Авни" – псевдоним на един или няколко души в социалната мрежа Туитър, излязоха данни за корупция на най-високо ниво в Турция. Според управляващите зад профила стои група от хора, които са проучвали правителствени документи и са подслушвали – първо само на членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган, а след това и други политици.

Затворник иска 20 хил. лв. заради хлебарка в ухото

Предишна новина

Съдебните драми на МУ-София продължават във ВАС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.