Синът на кмета на Панагюрище отива на съд за провинения от 2019г., малко след като причини катастрофа и бе арестуван

Синът на кмета на Панагюрище отива на съд за провинения от 2019г., малко след като причини катастрофа и бе арестуван
Кметът на Панагюрище Никола Белишки, снимка: в-к "Труд"

Проверяват полицаите задържали Иван Белишки, след бягството му от мястото на катастрофата

Междувременно, от държавното обвинение съобщиха, че във връзка с катастрофата причинена от Иван Белишки във вторник, Районна прокуратура-Пазарджик е разпоредила да бъде извършена проверка за действията на полицейските служители от РУ-Панагюрище във връзка с издирването и установяването му.

Дадени са указания да се снемат обяснения от служителите на МВР, посетили произшествието, включили се в издирването на извършителя и техните действия за установяване на местонахождението му. Проверката ще бъде извършена от отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР.

Установено е, че на 30 март 2021 г,. около 2 часа, в гр. Панагюрище, И.Б. причинил катастрофа с управлявания от него лек автомобил, марка „Субару“, като ударил три автомобила, врязал се във витринно стъкло на магазин и офис. Водачът напуснал местопроизшествието и се укрил. Няколко часа по-късно автомобилът му е бил намерен изоставен край близкото село Панагюрски колонии. Започнало е издирване на сина на кмета, който е установен и задържан.

Досъдебното производство за пътното произшествие ще бъде взето под специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив. 

21-годишният син на кмета на Панагюрище Иван Белишки се замеси в поредица от проблеми с органите на реда и прокуратурата.

След като предизвика катастрофа в 2:00ч. през нощта във вторник и избяга от местопроизшествието, в сряда стана ясно, че срещу него е внесен обвинителен акт, но за други негови предишни провинения.

През м. юни 2019 г. в СДВР постъпил сигнал за лице, което предлага за продажба движими културни ценности. В хода на проверката по случая продавачът им бил установен - 21-годишният Иван Белишки.

С разрешение на съда били предприети действия по претърсване и изземване на обитаваните от него адреси в София, Панагюрище и Перник.

На 09 юли 2019 г. била проведена специализирана полицейска операция в обитаваното от него жилище в столицата. Той не се подчинил на разпорежданията на служителите на реда, като при задържането му им нанесъл телесни повреди.

В апартамента били намерени и иззети оръжия и боеприпас, в това число еднозаряден пистолет и револвер, м. „Колт“, представляващ движима културна ценност. Такова качество имат и откритите на място фибули, монети и автентична богослужебна книга на църковнославянски език, отпечатана през XIX век.

Вещи, представляващи движими културни ценности, както и боеприпаси и огнестрелни оръжия, били установени и на адреса в гр. Панагюрище - пушка м. „Крнка“, с монтиран адаптер и поставен боеприпас, тип „Калашников“, еднозарядни пистолети, пушка, м. „Пийбоди – Мартини“, саби.

Обвиняемият не е подавал документи за идентификация и регистрация по надлежния ред, утвърден от Министерството на културата. Той нямал и разрешителни за държаните от него огнестрелни оръжия и боеприпаси, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото. А работата по производството за причинената от него катастрофа този вторник продължава – предстои да му бъде повдигнато обвинение и в тази връзка.

Още по темата

Окръжна прокуратура-Бургас е на второ място по общ брой постановени актове, свързани с цялостната дейност

Предишна новина

Ваксинираните с втора доза в Сърбия ще имат намаление на билети за театър и фестивали

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.