Синът на Миню Стайков поиска да сътрудничи на прокуратурата

Синът на Миню Стайков поиска да сътрудничи на прокуратурата
Стайко Стайков бе обявен за издирване от Интерпол

Издирваният син на бизнесмена Миню Стайков - Стайко е поискал да сътрудничи на прокуратурата. Това стана ясно в понеделник, малко след като медии изненадващо съобщиха, че 29-годишният мъж мистериозно се е появил в "Пирогов". Стайко Стайков твърдял, че бил отвлечен и пребит, след което е изоставен край София. 
 
Стайков е закаран до "Пирогов" от екип на Спешна помощ, който го е взел от паркинг в "Бояна", съобщи пред Канал 3 говорителката на ЦСМП-София Катя Сунгарска. "Сигналът за Стайко Стайков постъпи от системата 112 в 9,14 ч. Слава Богу е имало линейка наблизо, който се освободила от друг сигнал и за 5-6 минути е била на мястото - става дума за паркинг в Бояна", поясни още Сунгарска. "Подадено ни е, че момчето е с травма на главата след падане и не е в съзнание. Когато екипът е отишъл на място момчето е било в съзнание, но с лека дезориентация. Екипът ни е имал съмнения за комоцио и по най-бързия начин го е транспортирал и хоспитализирал в "Пирогов". Това е всичко, което мога да кажа от страна на Спешна помощ", допълни още говорителката на Спешна помощ.
 
Адвокатът на Стайко Стайков - Любомир Таков коментира в понеделник по обяд пред бТВ, че сутринта е депозирал молба в Специализираната прокуратура за сътрудничество по случая "Стайков" и едва след това е разбрал, че клиентът му се намира в "Пирогов". По думите на Таков близки на Стайков са го открили в безпомощно състояние, след като той сам им се е обадил и е поискал помощ.
 
Мистериозното отвличане и нанасянето на побой над Стайко Стайков се оказа повече от заплетено. Това се разбра от специалния брифинг, който дадоха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев. Оказа се, че още в 21.00 часа в неделя Стайков е бил откаран на един от адресите си от такси, където е бил поет от негови охранители и още в неделя вечерта е прегледан от лекар в дома си. МВР обаче не е било информирано за това.
 
"Сутринта около 9.00 часа е получен сигнал за мъж в безпомощно състояние на паркинг в София. На място се установява, че е синът на Миню Стайков - Стайко, като е въведен в близка къща, а там е прегледан от екип на "Спешна помощ". След това е закаран в "Пирогов", от където по негови думи се разбира, че е бил отвлечен преди неопределен период от време. Нямахме информация за неговото отвличане и данни за откуп", заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов във връзка със случая. "Нямаме информация да е изхвърлен от таксиметров шофьор - бил е оставен пред дома си от такси. Стайков е имал рана на главата, другите травми по него са синини", допълни Иванов.
 
И докато полицията изяснява – дали, кога, как и от кого е пребит Стайков-син, става ясно, че той писмено е поискал да сътрудничи на прокуратурата. В писмена молба, входирана до Спецпрокуратурата, Стайков чрез адвоката си твърди, че едва в неделя е разбрал, че е обявен за издирване. През цялото време никой от близките му не е съобщавал, че той е изчезнал или отвлечен."Лицето заявява в писмена молба, че не е знаел, че се издирва, като е готов да съдейства на службите. Според молбата той разбира на 27 януари, че е издирван", заяви прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура, който наблюдава делото, във връзка с което Стайко Стайков бе обявен за международно издирване. "Адвокатът му (на Стайко Стайков - бел.ред.) се обади на стационарния телефон в кабинета ми, в Специализираната прокуратура сутринта, в 9 и нещо и заяви, че той ще се яви с клиента си и желае да им се предяви обвинението. Въобще адвокатът му не е споменавал, че клиентът му е бил обект на отвличане, че клиентът му е в болница или, че се лекува или, че клиентът му не е с него. Той заяви, че ще се явят с г-н Стайко Стайков в Специализирана прокуратура, за да се извършат с тях действия по разследване. Впоследствие научих от МВР и от директора на СДВР, че те имат сигнал за отвличане и че работят по такъв сигнал", заяви още прокурор Кънев и уточни, че е възложил да бъде извършена медицинска експертиза на здравословното състояние на Стайко Стайков, която да покаже дали то позволява да участва в производство за взимане на мярка за неотклонение. "Иначе по отношение на него има издадено постановление за 72-часово задържане и съответно, ако здравословното му състояние позволява той да участва в производство за мярка за неотклонение, ние ще поискаме мярка "задържане под стража" от Специализирания наказателен съд", допълни спецпрокурорът.
 

Стайко Стайков бе обявен официално за издирване с червена бюлетина от Интерпол в началото на октомври. Още след акцията срещу баща му Миню Стайков в началото на септември 2018 г. той беше обявен за издирване с международна заповед за арест по обвинението, че е член на престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и нелегално производство на цигари.
 

Още по темата

Съдиите искат нов, балансиран подход към изчисляването на натовареността им

Предишна новина

Руският арбитражен съдия Марина Пак идва у нас, за да обучава български юристи

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Нерегистриран | нерегистриран
  6
  -1

  Сега мога да се обзаложа, че ще откаже детектор на лъжата

 2. 4
  | нерегистриран
  10
  -1

  Боже, Боже! Само в България правосъдието може да търпи такава гавра със себе си! Чак пък спецпрокуратурата ще му проверява здравословното състояние! На този гангстер, келелшче и бандит, който няма и ден общополезен труд или действие в живота си! Известен само с побойща над жени и победи над щракалки и широко харчене на бащини пари!

 3. 3
  | нерегистриран
  8
  -1

  Познавайки работата на полицая-адвокат Таков, 100 % е негова идея псевдо отвличането.

 4. 2
  Лъчко | нерегистриран
  10
  -1

  Тоя Таков какви ги е измислил, ама то ъгъл трее...

 5. 1
  Нагъл | нерегистриран
  14
  -2

  Малкия апаш се е самоотвлякъл!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.