Системата за случайно разпределение на дела остава на грижите на фирмата разработчик

Системата за случайно разпределение на дела остава на грижите на фирмата разработчик

Системата за случайно разпределение на дела остава на грижите на фирмата "Смарт Системс 2010", която я е разработила и внедрила преди 4 години. Това реши Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС). Точката бе включена в дневния ред на заседанието за четвъртък, когато кадровиците одобриха сключването на договор за извънгаранционна поддръжка на системата.

Въпросът с извънгаранционната поддръжка на Системата е от изключителна важност, тъй като известно време кадровият орган нямаше сключен договор с изпълнител, който да се занимава регламентирано с тази дейност и на няколко пъти отправя покани за подаване на оферти в тази връзка.

Първият път, в който бе обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на извънгаранционната поддръжка на Системата, беше още през март т.г. Тогава обаче постъпи само една оферта, именно от фирмата разработчик "Смарт Системс 2010" ЕООД и Комисия "Професионална квалификация и информационни технологии" реши да удължи с 15 дни срока за кандидатите за изпълнтиели. До изтичането на втория краен срок не бе постъпила нова оферта и процедурата бе удължена за трети път, с 10 дни. На финала, девет месеца по-късно, се оказва, че единствената фирма, която иска да се занимава с извънгаранционната поддръжка остава "Смарт Системс 2010". В тази връзка е и решението на Комисията да изрази положително становище по нейната оферта. Такова е и мнението на Бюджетната комисия към ВСС, която е одобрила финансовите параметри, заложени от фирмата.

Договорът, който бе одобрен от Пленума в четвъртък, ще е за 1 година, а прогнозната стойност на самата обществена поръчка е до 20 000 лв. В него ще има клауза за прекратяване при изработването и внедряването на съответния модул, който трябва да влезе в бъдещата Единна информационна система на съдилищата. 

Извънгаранционното обслужване на системата включва поддържане в експлоатационна годност на базата данни на системата; диагностика на докладваните проблеми с функционалността с цел осигуряване на правилно функциониране на системата; отстраняване на евентуални грешки в работата на системата; консултации за разрешаване на проблеми по предложената от изпълнителя конфигурация на средата (операционна система, база данни, хардуер и мрежи), използвана от приложението на мястото на инсталация; възстановяване на системата и данните при евентуален срив; регулярна проверка на системата по отношение на сигурността, възникнали грешки в работата на системата, измерване на бързодействието, анализ на тенденциите на нарастване на данните и евентуални мерки за избягване на проблеми свързани с това; извършване на процедури свързани с текущи настройки и преконфигурации на мета данни в системата (прехвърляне на профили на съдии между съдилища, промяна на потребителски електронни адреси и други).

Паралелно с обществената поръчка за извънгаранционната поддръжка на системата за случайно разпределение на дела тече и друга – във връзка с извършването на независим одит на сигурността й от външни влияния. Пленумът на ВСС поиска такава външна проверка през април т.г., като се мотивира с решение на предходния състав на Съвета от април 2017 г. за същото, както и с факта, че подобен одит никога не е извършван, откакто Системата функционира. По-късно и правосъдният министър Данаил Кирилов настоя за одит на сигурността на Системата, след посещението си във Върховния касационен съд, където присъства на демонстрация как се разпределят дела в Търговска колегия на съда.

Процедурата за намиране на изпълнител за външния одит на сигурността също е втора поред и не се движи с особено бързи темпове, основно поради липсата на желаещи да го реализират. След откриването на първата обществена поръчка се оказа, че има нередности при подаването на единствената оферта, което наложи разкриването на нова процедура. Крайният срок за кандидатстване по нея изтече на 30 септември т.г., като по инфромация на "Правен свят" отново само една фирма е подала оферта. Все още не е ясно коя е тя и дали отговаря на техническите изисквания към поръчката.

Самият одит на информационната сигурност трябва да отнеме не повече от 45 дни, след като ВСС подпише договор с изпълнителя, и отново е с прогнозна стойност 20 000 лв. Резултатите от него трябва да дадат отговор на въпроса дали системата за случайно разпределение на делата е достатъчно добре подсигурена от външни атаки и манипулация и нуждае ли се от промени преди изработването на модула в Единна информационна система на съдилищата.

Разгневен мъж взривил колата на адвокат в Монтана заради дело за издръжка

Предишна новина

Без съкратено следствие за умишлено убийство

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  112 | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #2 от "... | нерегистриран":
  Ей няма отърване от тия Смарт Системс... При всичките проблеми с продуктите и обслужването им, продължават да ги хранят с поръчки... Накрая случките с НАП и Търговския регистър ще бледнеят пред това, дето ще сътворят с "електронното правосъдие".

  Не забравяй и фиаското с електронните винетки!

 2. 2
  ... | нерегистриран
  5
  0

  Ей няма отърване от тия Смарт Системс... При всичките проблеми с продуктите и обслужването им, продължават да ги хранят с поръчки... Накрая случките с НАП и Търговския регистър ще бледнеят пред това, дето ще сътворят с "електронното правосъдие".

 3. 1
  | нерегистриран
  7
  0

  Т.е.остава под ръководството на Карагьозова и Калпакчиев

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.