Системата за случайно разпределение на делата е без поддръжка

Системата за случайно разпределение на делата е без поддръжка
Лозан Панов само посрещна в Съдебната палата Данаил Кирилов, след което се прибра в кабинета си във ВКС, снимка: Lupa.bg

Системата за случайно разпределение на делата продължава да е без поддръжка. Този факт бе потвърден при посещението на правосъдния министър Данаил Кирилов във Върховния касационен съд (ВКС). Министърът се възползва от поканата на председателя на най-висшата съдебна инстанция Лозан Панов, за да се запознае на място с разпределението на делата "на случаен принцип". До посещението на Кирилов в Съдебната палата се стигна след като в рамките на публична дискусия по предложените поправки, посветени на търсенето на отговорност на "тримата първи" в съдебната власт, министърът изрази негативно отношение към начина, по който делата се разпределят. Коментарът на Кирилов изглежда се стори уязвителен за Панов, който побърза да покани министъра, който на десетия ден посети ВКС, за да стане свидетел на разпределението на дела в Търговска колегия.

Кирилов констатира няколко технически дефекти, но преди всичко подчерта, че системата за случайно разпределение на делата няма ангажирана поддръжка, която към настоящия момент се осъществява на "напълно доброволен принцип" от фирмата, която я е внедрила в периода 2014-2015 г. Кирилов даде и примери за такива слабости, които работата на системата многократно е пораждала сред магистрати, адвокати и медии. "Дори между вас журналистите се ширят тези, аз лично съм чувал за няколко сценария как: да се режисира списъкът от съдиите между които се избират, да се заличават данни, свързани с временната невъзможност даден съдия да участва в "джуркането" (както често магистрати наричат случайното разпределение на делата-бел.ред.). Министърът не назова конкретен казус, въпреки многобройните призиви да посочи такъв случай. "Целта на посещението ми беше да отворя темата, да поискам и да ангажирам вашето внимание към скорошното извършване на независим одит на тази система и съобразно препоръките по този одит за сигурност и за неманипулируемост, така, че тази система да бъде подобрена. Тази система все пак е факт и ние се съобразяваме. Тя към момента е без гаранция и се поддържа на доброволен принцип. Не знаем списъкът на лицата, които имат достъп до тази система", изтъкна Кирилов пред журналисти.

Председателят на ВКС Лозан Панов, който посрещна министъра при пристигането му, не пожела да присъства на инспекцията и се качи в кабинета си, така, че констатацията за липсата на поддръжка остана без коментар от висшия магистрат, който председателства и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Именно кадровият орган на съдебната власт е компетентната институция, която трябва да осъществява контрол върху системата за случайно разпределение на делата.

Кирилов съобщи, че за момента няма кандидат по обявената преди месеци обществена поръчка за извършването на външен одит на сигурността на системата, което вероятно ще доведе до необходимостта от стартирането на нова процедура от възложителя ВСС. Още през февруари месец т.г. мнозинството от кадровиците приеха, че е необходима инспекция на системата, която да установи дали е възможна външна намеса. По време на дебатите по темата направи впечатление, че Лозан Панов и част от малцинството подкрепящи го членове на ВСС, не проявяват типичната активност и по скоро демонстрираха нежелание външни наблюдатели да проверяват сървъра на системата, който се намира в Съдебния съвет.

Демонстрацията във ВКС по-скоро не удовлетвори Данаил Кирилов и макар, че той предпочете да е любезен от думите му се разбра, че въпросите пред сигурнността на системата са повече от отговорите, които би трябвало да даде именно един външен одит. "Не искам да се уповавам на слухове и да разигравам сценарии, но нито аз или някой от колегите, които ми домакинстваха, могат да извършат проверка и тестове на системата, с оглед на различни рискове, както и да приключим със заключения и препоръки. Всяка система може да бъде манипулирана. Ще искам във всеки един дебат да се одитират тези системи. В момента във ВСС се изпълняват повече от 10 проекта, които касаят и системите за разпределение на делата", заяви в края на посещението си в деловодството на ВКС правосъдният министър. Той подчерта, че когато е коментирал темата, не е имал за цел да адресира съмненията си към председателя на ВКС. Кирилов отдаде на медийни интерпретации реакцията на Лозан Панов по темата. "Ще продължа да пазя доверието в системата. Към момента имаме основание да твърдим, че това е една нелоша система, която обаче се нуждае от грижа, нуждае се от верификация, от поддръжка, нуждае се от одитиране", заяви още Кирилов, който благодари на служителите на ВКС за осигурения достъп и извършената демонстрация сред купищата от папки. По-късно министърът се отправи към кабинета на Лозан Панов.

Още по темата

Районният прокурор на Видин стана окръжен

Предишна новина

Назначиха нови 28 обвинители в районните прокуратури в страната

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 26
  до 23 | нерегистриран
  5
  -3

  А защо някой не провери дали мъжът на Карагьозова или видна адвокатска кантора нямат участие във фирмата спечелила софтуера за случайното разпределение. Говоря за Новия софтуер, след което и ЕК, и всички красавци вкупом млъкнаха, а боде очите как точно някои дела пак се падат при определени хора. Вече, при ПРАВИЛНИТЕ.

 2. 25
  до 20 | нерегистриран
  3
  -4

  да, скромен съм, но съм от грозните и глупавите и не мога да се похваля с ВАШЕТО СЪВЪРШНЕСТВО НА КРАСИВИ И УМНИ. Вижда се, че красивите и умните сте около 30-тина -няма е ЕдИн автобус хора, за съжаление основно във ВКС и в Апелативния съд София. Мноооооого красота и мнооооого ум, та от време на време да правя корекции с истината, въпреки, че този сайт се чете от тези 30-тина души и от време на време такива като мен-СКРОМНИ, ГРОЗНИ И ГЛУПАВИ.

 3. 24
  Дилема | нерегистриран
  13
  -4

  След посещението на Дани във ВКС съм в сериозно затруднение да определя дали от кое не разбира повече - от право или от ИТ... Изказванията му бяха потресаващи.

 4. 23
  Наблюдателен | нерегистриран
  6
  -3
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Всички тролещи тук платени или доброволни хейтърчета, удобно пропускат да споменат мнозинството от кой ВСС, кога и по каква причина въведоха тази програма за разпределение на делата, пренебрегвайки добре действащи и сигурни програми в много от съдилищата. Същите тези, сега удобно забравят, че развихрилите се скандали по повод доказани манипулации при разпределянето на дела в един Софийски съд, доведоха тихомълком до смяна на програмата с тази, която пък трябваше да се усъвършенства, но си остана такава, каквато я виждаме всички. И вината за това, неуважаеми, не е нито на Калин Калпакчиев, Галя Карагьозова, Юлия Ковачева, Соня Найденова, които бяха малцинство в онзи ВСС, а още по-малко на Панов, а на тези които наложиха тази програма. Ама вие си рупайте...Да си заслужите бонусите.

  Естествено, че Данито Ръбъла има фирма, която да спечели поръчката за нова система.... Той е особено активен именно там, където ще се прилага ЗОП по негови правила и наставления!

 5. 22
  | нерегистриран
  6
  -2

  Не се кахъри Даниелчо! Мониторинга ще остане и евродокладчиците да му мислят как ще проверяват системата за случайно разпределение. Казано под секрет програмни умения изобщо не трябват - родените началници са го ударили на пълен произвол и е достатъчно да се съберат заповедите им и ще си останем с мониторинг за дълги години напред. И затворени кранчета за еврофондовете разбира се.

  Тъй че не се кахъри! Случайното разпределение не е твоя грижа, а на новия правосъден министър и ВСС, които ще бъдат сложени догодина след лошия мониторингов доклад.

 6. 21
  Някой | нерегистриран
  14
  -2

  Видях с очите си, отблизо, цялото "ппосещение" на министъра във ВКС. Запознат съм и със почти всичко свързано със сегашната и предишните системи за рапределение на делата. Жялкото е, че нито във статията, нито в коментарите по-долу има дори пет процента истина или доближаване до нея. Жалко е как една система (в случая БГ Правосъдната система) може така безславно да се разлага и разпада пред очите на всички. Мисля, че това става и с дъжавата България - по същата технология ...

 7. 20
  | нерегистриран
  5
  -5
  До коментар #19 от "не съм учуден | нерегистриран":
  Не съм учуден, че само красивите четат редовно този сайт, защото те хейтехя нон стоп и по времето на предишния редактор Ралица Петрова, която може и да им е плащала. Грозните и глупавите/голямо мнозинство/ и преди и сега, си пишат делата, имат си личен живот и не си губят времето да пишат и четат глупостите ви.  Искаш да кажеш, че си от красивите и работливите, защото очевидно четеш и пишеш в този сайт.

  Да беше добавил и че си скромен!

 8. 19
  не съм учуден | нерегистриран
  7
  -10

  Не съм учуден, че само красивите четат редовно този сайт, защото те хейтехя нон стоп и по времето на предишния редактор Ралица Петрова, която може и да им е плащала. Грозните и глупавите/голямо мнозинство/ и преди и сега, си пишат делата, имат си личен живот и не си губят времето да пишат и четат глупостите ви.

 9. 18
  До 16 | нерегистриран
  14
  -3

  Когато си роб по душа, ще позволяващ и да властват над теб хора, които нямат никакви правомощия, освен представителни

 10. 17
  | нерегистриран
  13
  -2
  До коментар #13 от "Dani kirkata | нерегистриран":
  А проверка за това дали се спазва принципа на случайното разпределение в прокуратурата, ще прави ли? Щото там не си играят с джуркане, а действат направо...

  Че то в прокуратурата компютъра не играе никаква роля при разпределението на делата!

  Прокуратурата е обърната на същински ЦУМ. Една част въртят бизнес, печелят, плащат на шефа за да си погасява вноските за назначението към Красьо Черничкия и живеят добре. На другите - тежко им и горко.

  Там със заповед на шефа са направени групи, но така, че всеки е група. Шефа по своя преценка определя групата, в която да се разпредели делото и то отива при конкретния човек. Е, може да са няколко човека. Все пак шефовете не са чак толкова моногамни, че да обичат само един и да мразят само един от подвластните си. Но когато хората са малко, а групите включват по 20% от състава, това означава, че на практика делото се разпределя реално между 2-3души.

  За да се провери това не трябват компютърни учения, а просто да се съберат заповедите и ще се види, че някои участват на 100%, а други в пъти по-малко. Тези дето са с пъти в по-малко не са шефа, дето е с по-нисък процент, а любимци на шефа.

 11. 16
  възмутен | нерегистриран
  19
  -6

  Нещо да кажете за уродливото явление "съдебна аристокрация-вечни началници", пак ли "умните и красивите" го породиха?Какво Ви бърка в очите исканията на една организация?Вероятно това,че е единствения коректив на самозабравилото се ръководство!Забравихте ли за наглото и безотговорно вмешателство на гербаджийската структура в работата на съдебната власт?А кои членове на минал ВСС станаха прави,когато един питек влетя по време на заседание?Забравихте ли го?

 12. 15
  терорът на малцинството | нерегистриран
  10
  -19

  За съжаление шепичка хорица, които се изживяват като умните и красивите, побъркаха системата и изкривиха всичко нормално. Лошотията, злобата, пошлостта, кариераризма взеха връх благодарение на умните, красивите и добрите. Те раздават морал, казват кой е най-учен, най-умен/пр. Милен Василив/, най -демократичен/К.К/, най-принципен/А.Дишева/, най-репресиран/очукан от политиците/Л.П./ ..........няма да ми стигне вечерта. До кога ще ги търпим и позволяваме да се гаврят с нас?????????????????

 13. 14
  до красивите | нерегистриран
  8
  -15

  Много е учудващо нежеланието на красивите, умните и добрите за одит и проверка на системата. Те бяха като диви зверове за промяната на системата и въвеждането на този нов софтуер начело с Калин Калпакчиев, Галя Карагьозова, Юлия Ковачева, Соня Найденова, Христо Иванов и представителите на ЕК. Изведнъж като се въведе софтуера-всичко стана едно голямо ОК-а кой има сорос кода за тях е без значение. Намирисва на това, че най -вероятно достъпът до сорос кода е в техни приближени

 14. 13
  Dani kirkata | нерегистриран
  23
  -3

  А проверка за това дали се спазва принципа на случайното разпределение в прокуратурата, ще прави ли? Щото там не си играят с джуркане, а действат направо...

 15. 12
  | нерегистриран
  13
  -7

  Системата е жив таш"к. Единственото случайно в нея е създателите ѝ, които са излъгани от някой, че разбират нещо от компютри и системи. Дано Данито да въведе по - добра, което не би трябвало да е трудно, предвид качеството на настоящата система, но с оглед неговите особености, надали ще се справи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.