СЮБ със становище: Държавната измяна може да бъде основание за търсене на наказателна отговорност, когато деянията имат и криминален елемент

СЮБ със становище: Държавната измяна може да бъде основание за търсене на наказателна отговорност, когато деянията имат и криминален елемент

„За да се търси политическа отговорност от президента или вицепрезидента, Конституцията на Република България в чл. 103, ал. 1 посочва изричните основания - държавна измяна и нарушение на Конституцията. Държавната измяна може да се извърши като се измени или се направи опит да се измени формата на държавно устройство или държавното управление и само в отделни случаи държавната измяна може да бъде основание и за търсене на наказателна отговорност, когато деянията, чрез които се осъществява, съдържат и криминален елемент“. Това гласи становище на Съюза на юристите в България (СЮБ) по конституционно дело 1/2020 г., образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев.

Както „Правен свят“ писа, в края на януари т.н. Гешев отправи първо искане до Конституционния съд (КС) за задължително тълкуване на основния закон в качеството си на главен прокурор, като поиска от конституционните съдии да изтълкуват разпоредбата на чл. 103 от Конституцията, която касае имунитета на държавния глава и вицепрезидента. Основните въпроси, които се съдържат в питането на Гешев са дали може държавният глава и вицепрезидентът да бъдат разследвани за престъпления от общ характер, както и каква е разликата между понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията".

В становището си СЮБ дава подробна дефиниция на двете понятия, като посочва още, че: „когато деецът е с имунитет - президент или вицепрезидент преди да е привлечен като обвиняем, наказателното производство не се прекратява, тъй като този имунитет е функционален, а производството се спира, до отпадане на имунитета, ако не са налице други пречки затова“.

„Конституционната уредба установява пълна наказателна неприкосновеност на президента и вицепрезидента. Докато осъществяват мандата си, те не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да се възбужда наказателно преследване за допуснати нарушения. След приключване на мандата или след предсрочното му прекратяване с решение на Конституционния съд може да им бъде търсена наказателна отговорност, както за престъпления, за които са освободени от длъжност, така и за всяко друго престъпление, ако са извършили такова. Действащото законодателство въвежда забрана за възбуждане на наказателно преследване срещу лица с имунитет, каквито са президентът и вицепрезидентът. Възможността за провеждане на наказателно преследване се възобновява след отпадане на техния имунитет, ако не са налице други пречки за това. В. този случай възобновяването на наказателното преследване може да се осъществи чрез привличане като обвиняем на лицето, което вече няма имунитет. Началото на наказателното преследване съвпада с момента на привличане на лицата към наказателна отговорност“, пишат още от Съюза.

Още по темата

Министър Ананиев: Искането за ПСР-тест за приемане в болница е незаконосъобразно

Предишна новина

Румен Радев: Има риск за живота на премиера Борисов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.