Скандал с Клеър Дейли в Поморие, вкарала личен интерес в резолюцията срещу България


Скандал с евродепутатката Клеър Дейли, която стана един от най-яростните обвинители на България в ЕП, се разигра в най-големия затворен комплекс в Поморие - Сънсет ризорт, предава Флагман.бг.

Там в 09:00 ч. трябваше да започне експертна среща по способа "Медиаторство" за разрешаване на частно-правния спор между собственици на апартаменти от Ирландия и инвеститорите на комплекса. Курортното селище се състои от хотелска част и апартаменти, които са разпродадени на собственици от най-различни държави.

Единствените, които създават проблеми от години, са ирландци, обединени в специфична общност, която от известно време се оглавява именно от евродепутата Клеър Дейли - от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, която изготви критичната резолюция срещу България в ЕП.

Клеър Дейли  днес е в България, за да се включи довечера в протестните действия в столицата "за свалянето на българското правителство, което според нея било проядено от корупция".

Преди време представителката на Европейска обединена левица/Северна зелена левица каза публично, че приема премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев за "бандити".

Клеър Дейли включи в резолюцията за България в ЕП миналата седмица будещата недоумение констатация, че върховенството на закона у нас не е на нужното ниво в Поморие. Това постави кмета на града Иван Алексиев в ситуация вече седмица да пита защо Поморие се дава като пример в негативен план в един частен имотен спор. От години именно ирландците, които са останали около 300 души, не искат да заплащат годишната такса за поддръжка на общата инфраструктура, те са в режим на етажна собственост и отлично знаят какви са законите у нас - още с покупката им на имотите.

Дейли отказа да отговаря на журналисти, защото не очакваше да ѝ бъде поставен въпроса за конкретика на обвиненията ѝ към България, в частност в Поморие. Тя напусна залата, където я очакваха експерти от EVN, ВиК, МРРБ, Общината и ръководството на Сънсет ризорт.

В 09:00 ч. пристигна и кметът Иван Алексиев, който от вчера бе подготвил за нея въпроса дали самата тя или неин близък роднина има имот в Сънсет ризорт. В това време обаче Клеър се намираше в апартамент на един от ирландците, обидена за това, че журналистите ѝ задават въпроси и отказваше да влезе на срещата. Това притесни силно медиатора, който изказа опасения, че ирландците може изобщо да не се включат в разговорите.

Около 09:30 ч. медиаторът се качи в един от апартаментите и след около 10 минути увещаване успя да доведе г-жа Дейли. Тя склони да слезе във фоайето, след като ѝ бе обяснено, че кметът на Поморие иска да я посрещне официално като гост от висок политически ранг.

Във фоайето обаче се разрази нов скандал, в който вече главен герой бе Иван Алексиев, настояващ за отговори в какво качество е тук евродепутатът и чии интереси идва да защити - частни или обществени? Разговорът протече около 15 минути, след което Дейли, Алексиев и медиаторът влязоха в заседателната зала.

Евродепутатката пристигна в Поморие с прозрачни шалвари и по джапанки, за да брани правата на сънародниците си по време на среща чрез между засегнатите страни от комплекс „Сънсет Ризорт“ с медиатор.

Изразява загриженост във връзка с по-малко известни примери за недостатъци на върховенството на закона в България, като например отношението към собствениците на апартаменти в Сънсет ризорт, Поморие.“ Този текст влезе в резолюцията за върховенство на закона в България в Европейския парламент, благодарение на евродепутатката.

Въпросът на Флагман.бг какво не му е наред на върховенството на закона в Поморие видимо смути Клер Дейли и я накара да напусне залата, без да обели и дума по темата.

„Това е частна среща, а не пресконференция. Случващото се тук е цирк“, отсече тя и се изниза, но журналистите я затрупаха с въпроси, без да чуят отговор на каквото и да било.

На въпрос на Флагман.бг дали има апартамент в комплекса тя категорично отрече и обяви, че това е абсурдно, имот тук нямали и нейни близки. Клер Дейли обяви, че изписаното в последните дни по неин адрес в местни медии са лъжи и юристите й ще се разправят оттук нататък.

Евродепутатката настоя медиите да бъдат отпратени и срещата да се проведе между нея, ръководството на „Сънсет Ризорт“ и собствениците на апартаменти. Наложи ѝ се обаче да се срещне очи в очи и с кмета на Поморие Иван Алексиев, който дойде лично да й потърси сметка за обидата, която нанесе над общината, която ръководи.

Най-големият собственик на имоти в комплекса Боян Бонев очакваше Клер Дейли пред залата, за да ѝ съобщи, че нейните обвинения са безпочвени клевети и ще бъде заведен иск срещу нея.

Медиаторът Елиза Николова, която видимо се чувстваше като в небрано лозе, помоли медиите да напуснат залата по време на кръглата маса. „Потърсиха ме ирландците, след което се срещнах със „Сънсет Ризорт“ и двете страни се съгласиха. Нашите разговори с Клер Дейли започнаха през януари. На среща в Брюксел обсъждахме проблемите и решихме, че е хубаво да се направи среща на място в България, заедно с институциите“, каза Николова.

Кметът Иван Алексиев остро осъди поведението на Клер Дейли, която, по думите му, пристигнала в Поморие, за да брани частни интереси, използвайки политическото си влияние.

Като кмет на Поморие съм длъжен да защитя града и жителите му. Клер Дейли има две запитвания до Община Поморие, на които е отговорено официално, че поставеният проблем касае отношения на собственици на апартаменти в сгради в режим на етажна собственост, но въпреки това ние сме отговорили, защото собствениците са уведомили Община Поморие, че са изпълнили изискванията на Закона за етажната собственост. „Сънсет Ризорт Мениджмънт 2“ единодушно е избран от всички собственици на всички сгради да управлява този комплекс. Той е от затворен тип, изграден е в едно УПИ, ограден е отвсякъде, има пропускателен режим, така че всичко по закон е изпълнено. Отделно е избрана и фирма, която да управлява комплекса. Оттук нататък отговорът е ясен – тук става въпрос за частно-правни отношения. Къде е върховенството на закона в България, което е ощетило нейните сънародници, къде е Поморие в цялата ситуация и къде е България в тази резолюция. Тези въпроси ще задам на г-жа Клер, но преди да започне да отговаря, ще ѝ задам много важен – тя, неин родственик или роднина има ли собственост в този комплекс. Много е важно какво ще отговори“, каза Иван Алексиев.

Няколко минути след изявлението на кмета на Поморие Клер Дейли благоволи да слезе от апартамента на горните етажи, където се беше затворила, за да продължат медиите да я обстрелват с неудобни въпроси.

Кметът Иван Алексиев първи се обърна към нея с думите: „Надявам се макар и за малко тук да сте с добри впечатления от нашия град. По какъв повод сте тук, вие сте политик от висок ранг, редно е да ви посрещнем, а не да научаваме по друг начин за тази визита.“

Клер Дейли върна комплимента и обяви, че Поморие е прекрасно място.

Но искам да подчертая, че съм тук като представител на граждани от моя избирателен район в Дъблин и бях поканена на частна среща, на което не считам за нужно, че трябва да се обръща такова внимание. Кметът е направил публични изявления срещу мен, повечето от тях са фалшиви и моите юристи ме посъветваха да не отговарям нищо. Проблемът е много преди да стана член на Европейския парламент, аз съм тук за разрешаването на този спор, където мои избиратели остават без ток и вода“, каза евродепутатът.

„Като кмет не съм обсъждал г-жа Дейли, а нейните думи, че в град Поморие не се спазва върховенството на закона. Г-жа Дейли да отговори има ли личен интерес в този комплекс“, попита за пореден път Иван Алексиев, но не получи отговор и бе заплашен с юридическите съветници на евродепутатката. Тя и заинтересованите страни влязоха в залата и започна закритата среща за медиите.

Травестит преби жестоко младо момиче в София, бил влюбен в приятеля й

Предишна новина

Правят ЕИСС по-гъвкава и с по-малко кликове

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.