Скандал заради предложението на Лозан Панов да намали върховните съдии

Скандал заради предложението на Лозан Панов да намали върховните съдии

Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) категорично не подкрепи искането на Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС), да бъдат намалени с четири бройки незаетите съдийски щатове в съда.

"Бяха проведени гласувания за всяка една от колегиите, за която се предлага намаляване на щатовете. Комисията по атестиране и конкурси (КАК) е предложила да бъде оставено без уважение съкращаването на 2 щата в Гражданската колегия на ВКС, както и на 1 щатна бройка в Наказателната колегия. КАК е одобрила искането за съкращаване само на 1 щатна длъжност в Търговска колегия с 9 "за" и 6"против", докладва резултатите Красимир Шекерджиев.

Панов му отвърна и провокира вълна от негативни коментари от страна на мнозинството от членовете на съдийската колегия към ВСС, оценявайки становището на КАК като безпринципно.

"През 2015 г. говорихме за оптимизация на ВКС, на прокуратурата и на ВСС. Това, което правя сега, е свързано с една тенденция – намаляване населението на България, намалява и броят на делата. Този процес засяга всички съдилища, включително и ВКС. Всичко това е свързано и с темата на съдебната карата, като административен ръководител твърдя, че съда може да работи и с 4 магистрати по-малко. Тази тенденция е очевадна в Наказателна колегия. За 2014 г. са разгледани 2032 дела, за 2015 г. -1969. През 2016 г. са разгледани 1369 наказателни дела. От началото на годината до ноември наказателните дела са 1089. За 4 години е намаляло почти на половина постъплението на дела в Наказателна колегия. В момента имаме над 200 върховни съдии, те са много за малка страна като България. Ако имаме очи да искаме оптимизация от колегите, трябва да започнем от ВКС. Един върховен съдия получава около 6 хил. лв. Тези средства могат да бъдат използвани доста по-рационално и вложени в други съдилища, като Софийски район съд, например.

Относно Гражданската колегия - тя също е работила в намален състав, след като част от нейните членове встъпиха в КАК. Колегите от Гражданска колегия сами предложиха да не се командироват съдии, тъй като те сами могат да се справят.

По отношение на Търговска колегия – за нея е прието предложението, въпреки че в съпоставка с другите колегии тя е най-натоварена. Все пак тенденцията и там е към намаляване на делата", аргументира се Лозан Панов и изказа хипотеза – ако се съкратят средствата за високоплатените магистрати, те биха могли да се влеят в бюджета за увеличаване на пенсиите, например.

"Много добре подготвено изказване, но не знам дали е мястото да го правите тук. Не е подходящо да разделяме съдиите от районните, апелативните и върховните съдилища. Не противопоставяйте ВКС на съдиите в другите съдилища. Знам как сме работели преди – само ако някой да е болен, да има малки деца – закъсваме. Не говорете, че съдът може да работи с по-малко хора. Наказателните дела са изключително тежки", отвърна съдия Севдалин Мавров, който беше редови съдия във ВКС, преди да стане член на ВСС.

"Става дума за това, че ресурсите могат да са много по-разумно разпределени", настоя Панов.

Намеси се Атанаска Дишева, която предложи да бъдат изслушани заместник-председателите на трите колегии във ВКС, тъй като тяхното становище не било особено ясно аргументирано. 

"Не е провеждано Общо събрание на трите колегии, не е обсъждан и въпросът на Пленум на ВКС, на който аз присъствах. Искането за съкращаване на бройки в един съд,  за да бъдат дадени на друг, е много красиво, но предложението не е такова. Искането е просто да бъдат съкратени 4 щата. Не съм против реформата, против съм да се прави с такива методи", заяви Красимир Шекерджиев.

Лозан Панов му отвърна, че не разбира каква е драмата за тези четири бройки.

А Вероника Имова обясни каква е драмата: "Ще взема отношение за Наказателна колегия, тъй като бях съдия във ВКС. Цифрите действително са такива, но през целия си трудов стаж, който не бе малък във ВКС, мога да кажа, че Наказателна колегия е работела при свръх натовареност – психологична, фактическа и т.н., всичко това е било за сметка на нашето свободно време, на нашите семейства. Всеки върховен съдия може да потвърди това. Наказателна колегия на ВКС е трета инстанция за всички обжалваеми актове на седемте апелативни съдилища и по новите присъди на всички окръжни съдилища. С промените в НПК част от делата на районните съдилища вече ще се разглеждат от специализираните съдилища, което също ще увеличи работата и на ВКС. Съдът през последните 4-5 години усили и тълкувателната си дейност. Имаме 6 висящи такива дела. Имаме 27 заети щатни длъжности в Наказателна колегия. Не може да се измерва в количествено отношение работата на върховните съдии, а трябва да се оценява фактическата им и правна сложност. Винаги сме се справяли с делата, но с цената на нашето здраве".

"Шокирана съм от това, което чух. Щом мислите това за върховните съдии, кой знае какво мислите за окръжните съдии. Излиза, че в този съд има скъпоплатена безработица. Не чухме нищо за качеството на правосъдието, което е основна задача на върховните съдилища. Има какво да се работи в тази посока и в трите колегии", опита се да прекрати дебата Боряна Димитрова, но безуспешно.

И в тази връзка Панов изложи аргумент - колкото повече магистрати има, толкова повече различни мнения, което според него е предпоставка за противоречиви практики.

След близо двучасов дебат, съдебните кадровици категорично решиха да не отправят въпроса до Пленума на ВСС, с което окончателно отказаха да съкращават щатове, в която и да е колегия на ВКС. "За" предложението бяха единствено Панов и Атанаска Дишева.

Предстои да бъде обявен конкурс за 4-те свободни бройки за съдии във ВКС.

 

Още по темата

Помислете още върху условията за засекретяване на присъдите

Предишна новина

Съветът на ЕС одобри регламента за нова система за борба с незаконната миграция

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 22
  браво браво ама | нерегистриран
  11
  -1

  Любимката на всички съдии Цв. Пашкунова да е казала нещо по тоя въпрос? Или не.

 2. 21
  | нерегистриран
  15
  0

  "Това, което правя сега, е свързано с една тенденция – намаляване населението на България, намалява и броят на делата."  Напълно неподготвен и неадекватен към ситуацията в страната - както винаги! Факта, че населението намалява не означава автоматично намаляване на делата. Първо, защото отишлите в чужбина остават български граждани с имущество в България и право да пребивават тук, тъй че могат да бъдат търсени или да търсят българските съдилища. На второ място огромен брой чужди граждани се сдобиха с убежище, имоти и бизнес в България. Това, че те самите не са целогодишно в България не означава, че не ангажират българските съдилища.  Ще рече, че първо работата на съдилищата не намалява, защото броя на хората, които ангажират съдилищата расте, а на второ място работата на съдебната система се усложнява, тъй като тези хора периодично отсъстват.  Ако в закона пишеше, че към българските съдилища може да се обръщат само лица, които поне 260 дни пребивават на територията на българската държава и са български граждани е друг въпрос.  Но няма спор, че във ВКС има една бройка, дето е очевидно, че просто плаче за смяна!

 3. 20
  | нерегистриран
  20
  -1

  Тоя човек наистина ли вярва, че ако съкратят 4 бройки от ВКС-то, парите ще ги раздадат на пенсионери?! Яко са го зомбирали, честна дума! Не виждам обаче след като се обърна срещу съда, който ръководи, какво прави още там? Да заминава при брадаткото при новата дясна сила и при мъжа на буля дишевица.

 4. 19
  | нерегистриран
  11
  -28

  Браво на Лозан Панов!Най-после някой да каже какви скъпоплатени търтеи и корумпета има във ВКС.Били им много сложни делата , ами нали за да дойдат при вас са били преди това по долните инстанции , на тях не са ли им били сложни и тежки.За тълкувателната ви практика въобще не ми се говори-еднакви казуси , различни решения -според човека , наш , дал пари и т.н.Малко са ви 4 ри съкратени бройки , трябва да изринат с лопата тая сган!

 5. 18
  Гарван гарвану око не вади | нерегистриран
  13
  -20

  Популистки ход на Лозан Панов. Но и членовете на ВСС, които идват от ВКС не са стока. Мавров ще говори за натоварване и всеотдайна работа. Този човек всеки ден прави обеди по 3-4 часа. По цял ден пуши в кабинета си и клюкарства. Ами Шекерджиев - не пропусна да предаде Панов, на когото се прави на приятел години наред. Но ме му е за първи път, той си е такъв.

 6. 17
  Стискай Лозане !! | нерегистриран
  13
  -27

  Народа е с теб, не се подавай на гнилите ябълки от ДС!! Ти си надеждата на бг граждани и малкия бизнес.

 7. 16
  ААТанаске | нерегистриран
  15
  -9

  Ндей тъй ма. Един съд съ отърва от тебя, ся ВСС да му мисли. Ко тий мааа? Ся и дела няма да пишиш, само ша пишиш тукъ, ууф.

 8. 15
  !? | нерегистриран
  8
  -7
  До коментар #9 от " | нерегистриран":
  Лозан Панов да надникне в дебрите на съдебната администрация в страната и тогава с ужас ще установи колко много пенсионери работят в нея. Ако освободят пенсионерите, които сега вземат много големи заплати заради високия клас на прослужено време /от около 60-70 %/ плюс пенсии, то наистина би бил полезен. Със зъплатата давана на такъв съдебен служител ще се осигурят средства за двама млади.  Много лош съвет. Ако се освободят пенсионерите, ще се отворят страшно много места за млади съдии, прокурори и следователи! Но управляващите милиционери няма да го позволят никога!

 9. 14
  | нерегистриран
  36
  -15

  За сетен път се уверявам, че Панов не знае къде е попаднал и нищо, ама наистина нищо, не разбира от работата, която би трябвало да върши. Що за елементаризъм е да оценява работата на съдиите във ВКС с празни цифри за делата. Панов, гледай какво има по тези дела, колко са сложни и какви проблеми поставят. Ако не можеш, отиди на обучение във Върховен съд в някоя нормална европейска страна - не ти е било достатъчно това в Австрия. Ако им изложиш тезите си, ще те пратят в първи курс на някой университет. Вероника Имова, а и Севдалин Мавров най-добре са ти казали на какво изпитание са подложени съдиите, за да решават делата си. С намаляване на бройките дела, макар пак да се задушават, са глътнали малко въздух, а ти искаш и това да им отнемеш. За толкова години в системата такова безобразие за оценката на съдийския труд на последна инстанция не бях чувала.

 10. 13
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 12
  Ало ало | нерегистриран
  21
  -28

  Имова, как не те е срам?!

 12. 11
  Стефчо Милия | нерегистриран
  27
  -13
  До коментар #4 от "съдия ВКС | нерегистриран":
  Боже, председателя наш не си познава щатното разписание. Заедно с незаетите бройки числеността на съдиите във ВКС не е повече от 110. Къде видя тия 200?! А заплата от 6 000 лв. са получавали колегите които се пенсионираха, заради липсата на ограничения в процента прослужено време. Нямам думи!!!

  Как може да сте толкова т.п? Панов говори за над 200 върховни съдии общо от ВКС и ВАС. Но то трябва да се чете, слуша и вниква в даден въпрос, преди да се умува.

 13. 10
  бон бон | нерегистриран
  43
  -12

  мдаа, болшевизъм, спонсориран от Америка - няма човек, няма проблем

 14. 9
  | нерегистриран
  38
  -7

  Лозан Панов да надникне в дебрите на съдебната администрация в страната и тогава с ужас ще установи колко много пенсионери работят в нея. Ако освободят пенсионерите, които сега вземат много големи заплати заради високия клас на прослужено време /от около 60-70 %/ плюс пенсии, то наистина би бил полезен. Със зъплатата давана на такъв съдебен служител ще се осигурят средства за двама млади.

 15. 8
  dhg | нерегистриран
  67
  -13

  Панов този път прекали . Може ли с опита си на административен съдия да ми обясни чрез каква транзакция от бюджета на съдебната власт парите за заплати на 4 върховни съдии ще отидат .....в бюджета на НОИ за пенсии. Това е чистокръвен популизъм и пълна глупост от негова страна . ВКС не е районен съд .

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.