Скандален документ уволнил Кьовеши*

Скандален документ уволнил Кьовеши*
Лаура Кьовеши при гостуването й у нас през март 2017 г. Посещението й бе по покана на председателя на ВКС, снимка: БГНЕС

Подслушвали втория човек в държавата

 

На 3 октомври Европейският парламент ще разглежда и ще излезе с официално становище относно секретните протоколи, подписани в Румъния между СРИ и съдебната система, както и техните ефекти. Само преди дни излязоха данни, че вторият човек в държавата – председателят на румънския Сенат Калин Попеску-Търичану, е подслушван, включително и в дома му, откакто е на тази длъжност. Самият Търичану изнесе данните на специална пресконференция в Сената.

Последните скандални разкрития, свързани с модела за борба с корупцията в Румъния, разтърсиха държавата. Румънците бяха буквално шокирани от няколко потресаващи документа, доказващи злоупотреби в съдебната система, поръчкови съдебни дела и грубо погазване на човешките права. Оказва се, че хиляди са осъдени след манипулирани съдебни процеси, изфабрикувани доказателства и на базата на секретни протоколи между Румънската разузнавателна служба (СРИ), Националната дирекция "Антикорупция" (ДНА) и съдебната власт.

Няма съмнение, че борбата с корупцията там беше стигнала невиждани размери. Но след 13 години се видя и другата страна на медала. Освен престъпници, в затворите и арестите се оказваха и много невинни хора, на които с изфабрикувани обвинения бе съсипан живота им, бе иззет бизнеса им. Колкото и да звучи невероятно, но мнозина от румънците са живеели като в книга на Оруел. Да, не бива да се забравя и факта, че държавата има и своите успехи. Но с много от тях се оправдаваше нарушаването на човешките права.

След като от години се говори за свързаността между съда, прокуратурата и службите, един шестстраничен секретен документ – декласифициран неотдавна, доведе до истинска революция. Оказа се, че точно заради него президентът Клаус Йоханис, въпреки нежеланието си, ще трябва да се съобрази с искането на министъра на правосъдието и да уволни най-влиятелната жена в съседна Румъния г-жа Лаура Кьовеши, шефката на ДНА. Този протокол е един от многото, подписани между Румънската разузнавателна служба, Върховната касационна прокуратура и Върховния съд на Румъния. Документът разкри мащаба на овладяване и поставяне под контрол на съдебната система в Румъния от новото "Секуритате" в лицето на СРИ, както я наричат. В резултат на този протокол, подписан през 2009 г. в грубо нарушаване на Конституцията и разделението на властите са били незаконно подслушвани или следени над 6 милиона румънски граждани (това са над 60 процента от активното население на Румъния), изфабрикувани са наказателни дела срещу 3420 магистрати само за последните три години, от общо около 7000, с цел те да бъдат контролирани и шантажирани да вземат решения по нареждане на СРИ.

Тези стресиращи факти бяха оповестени съвсем скоро от Инспектората към ВСС на Румъния. В следствие на този секретен протокол са били създадени смесени екипи от офицери на СРИ, прокурори и съдии, които в нарушение на законите и Конституцията са контролирали изцяло съдебния процес от изготвяне на обвинителният акт до окончателното произнасяне на съда. Този престъпен "правораздавателен" механизъм беше потвърден дори от юридическия директор на СРИ – генерал Думитру Думбрава, който само преди няколко дни беше пенсиониран по спешност заради разрастващия се огромен скандал в обществото около съществуването на тези секретни протоколи. Благодарение на тези документи са осъдени хиляди невинни румънски граждани, както и български физически и юридически лица, неудобни за интересите на Румънските разузнавателни служби.

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер в момента декларира открито, че след тези разкрития в Румъния не може да се говори за независима съдебна система и честен съдебен процес. Министърът внесе в парламента искане за спешно разглеждане на всички съдебни дела, в които имат участие агентите на СРИ, както и незабавно да бъдат анулирани от парламента всички действащи секретни протоколи между СРИ и съдебната власт.

Какво е вписано в този секретен протокол, довел до отстраняването на Кьовеши? Оказва се, че подписалите го три институции на няколко места са посочили, че могат взаимно да предприемат мерки за събиране на оперативна информация чрез временно ограничаване на човешките права и свободи, гарантирани от Конституцията на Румъния (чл. 2, чл.3, чл. 15).

И трите страни по протокола се задължават взаимно да изискват и да получават информация, данни и документи относно делата в съдебна фаза (гл.II, чл. 3) Също така по взаимно съгласие трите институции могат да си сътрудничат и в други сфери от съдебната система при необходимост (гл. VII, чл. 16). Този протокол е подписан от Джордже-Кристиян Майор, в качеството му на директор на СРИ, Лаура Кодруца Кьовеши в качеството си на Главен прокурор на Румъния и Николае Попа като председател на ВКС.

След като документът излезе наяве, обществото бе изненадано с неочаквано признание. На Николае Попа, който публично заяви, че никога не е виждал този протокол и това не е неговия подпис. Думите му веднага събудиха огромни съмнения, че "Кьовеши и Майор може да са го фалшифицирали". След внесен сигнал от Попа в момента се води разследване.

През декември 2016 г. този протокол е бил заменен с нов, като миналия месец също бе публично заявено съществуването му и това естествено провокира поредния скандал в Румъния.

В крайна сметка разкритието за съществуването на тези протоколи принуди президента на Румъния Йоханис да подпише указа за освобождаването от длъжността главен прокурор на ДНА на Лаура Кьовеши. Което доведе и до друга шокираща стъпка – срещу бившия директор на СРИ Джордже-Кристиян Майор, който в момента е румънски посланик в САЩ, Външно министерство задвижи процедура по неговото отзоваване.

Скандалите в съседна Румъния, не стихват, а следват един след друг. И както се вижда, ще продължат с нови разкрития.

*Статията препечатваме от в-к "Труд".

 

Още по темата

Доживотен затвор за Караджов, предумишлено убил родителите си

Предишна новина

Пилот, но по-млад може да кацне в неродената партия на президента

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  Кокобанана21 | нерегистриран
  0
  0

  Защо не публикуват смаия доклад като такъв, а ни занимават с журналистически интерпретации, и то на български вестник?! Ако скандалът беше толкова голям, никога нямаше Кьовеши да бъде фаворит за Европейски гл. прокурор.

 2. 13
  Скандалното е участието на ВКсъд в това , | нерегистриран
  0
  0

  решение № 166 от 10 май 2000г. по н.д. №50/2000г.ВКсъд,1 н.о.е поръчково, произнесено след манипулиран съдебен процес във Враца ,чрез негодни свидетели и изфабрикувани обвинения, в нарушение на законите и мафиотски контрол на целия съдебния процес, от изготвяне на обвинителният акт до окончателното произнасяне на ВКсъд,Произнесъл се без права и след обнародвания с ДВ,бр.21 от 17 март 2000г, Закон ,защото срещу мен докладчика умишлено прилага стария не актуален й изпразнен от фактическо съдържание отменен закон, в конфликт с новия действащ Закон .,с който деянието е обявено за наказуемо с Глоба,а не ЛОС.Целта на докладчика от ВКсъд е : да бетонира присъда ЛОС № 245 от 9.7.99г.по нох.д. №522/98г.рай. съд Враца, на която дата присъдата ЛОС влиза в сила за престъпление по чл.148 ал.2 НК,

  Вместо докладчика от ВКсъд да ме освободи от наказателна отговорност й наложи административно наказание глоба .

  Докладчика не е взел в предвид , че след 2000г., престъпленията по чл.148 от Наказателния кодекс от Общ характер са трансформирани в престъпления от Частен характер, подсъдни само на Окръжните съдилища,чието решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Но не е подсъдно на ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД. .Й въпреки , ,че в преходите и Заключителни разпоредби на новия закон и параграф.26, пише,че"" ВИСЯЩИТЕ ПРОИЗВОДСТВА КЪМ ДЕНЯ НА ВЛИЗАНЕ В СИЛА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ по чл.146-148 а СЕ ДОВЪРШВАТ ПО ДОСЕГАШНИЯ РЕД,АКО В ТРИМЕСЕЧЕН СРОК ОТ ВЛИЗАНЕ В СИЛА пострадалия ПОИСКА ТОВА .А, решението на ВКсъд ,е прието , на 10 май 2000г., в този тримесечен срок,БЕЗ адвоката на пострадалия да се възползва от правата посочения в параграф. 26. ,С което н.д. №50/2000г.ВКсъд е било недопустимо да се гледа по досегашния стар ред .Умишлено новия Закон ,не е отразен в решение № 166/10.май 2000г. за да не рефлектира върху фактическите и правни изводи в мотивите.

  За да се прикрие горното докладчика , НЕ ОГЛАСЯВА решението си ПУБЛИЧНО ,,съгласно протокола, в с.з.на 10 март 2000г..по н.д. №50/2000г.,,с което процеса ,вместо публичен се превръща в таен при закритите врати..А, диспозитива на решението е произнесен тайно след два месеца на 10 май 2000г.заедно с мотивите при доказана злоупотреба с процесуални права,й извън пределите на правораздавателната власт на ВК"с,при явна пристрастност, зависимост, и преследване на интереси,вероятно заради обещана услуга.,или заради обещана му слава,въпреки ,поради което съм и невинно осъден.на ЛОС,вместо глоба.Виж искане № 1377/08г. на гл. прокурор за възобновяване на осн. чл.78 а НК.

  оставено без разглеждане с “решение”302 от 10.7.2008г по н.д. №258/08г.ВКсъд,2 н.о.,въпреки че са били налице кумулативно предвидените предпоставки в чл.78а от НК/ДВ бр.21/2000г./ за освобожаването ми от наказателна отговорност-лишаване от свобода.,и налагане на глоба. 3. 12
  До предния | нерегистриран
  1
  0

  Скандалното е участието на съда в това "взаимодействие",умнико

 4. 11
  | нерегистриран
  1
  -4

  Само не разбрах какво е толкова скандално. Нормални протоколи за междуинституционално и междуведомствено сътрудничество - консституцията и законът на всяка държава урежда хипотезите на обществено оправдано ограничаване на права. Без тях правото е кръгла нула откакто свят светува. И като са манипулирани хиляди процеси, как са минали през инстанциите и предприело ли е левашкото правителство мерки за преразглеждане?!

 5. 10
  СеСеБейски смешки | нерегистриран
  12
  -3

  Значи, нали Лизан я доведе Кьовеши и искаше румънски модел? Е сега онзи мракобесник Цацата да му предложи споразумение между ПРБ, ДАНС и ВКС, по румънския модел...Направо тройки на НКВД - съдия, прокурор и агент по всяко дело. И Лизан с какви очи ще откаже - най-много после да каже, че подписът не бил негов, като румънския му колега.

 6. 9
  съдията-рушветчия | нерегистриран
  13
  -4

  пак се е активизирал.За колко възобновени дела и отменени присъди в Румъния след оставката на Кьовеши си чувал?Или да върви далаверата, като тука-печелиш поръчки-даваш рушвети, ако се обърка нещо-даваш рушвети в полицията, ако пак се обърка-даваш в прокуратурата, ако и там се обърка-идва ред на съда.А румънците, кой знае защо, са взели да съдят по веригата.Не било демократично, казва съдията-рушветчия, грантаджии били.Явно не са вземали подкупи, щом има присъди.Или работата на съдията е да взема подкупи?Това ли ни казваш с поста си?Дай ги тези решения на съда в Страсбург, да ги видим що за решения са.

 7. 8
  съдия | нерегистриран
  8
  -9

  Грантаджиите пак се активизираха.Хубаво би било да се запознаят с някое от делата в Страсбург, предполагам добре знаят,но това е информация само за наши хора

 8. 7
  преди | нерегистриран
  14
  -1

  50 години Хана Аренд определяРумъния като най-корумпираната страна в Европа.И сега е така.Който поне малко познава Румъния знае, че е така.Тези, осъдените, в никакъв случай не са били невинни.Просто румънците се оказаха народ, в който хората с държавническо мислене не са единици, като у нас.Намерили са начин да си сътрудничат институционално и да съдят и вкарват в затвора корумпирани, а не да вземат подкупи от тях и да ги оставят да си възстановяват загубите.Дали не са им предлагали подкупи, за да се спасят?Какво са спечелили, като са ги съдили?Нещо повече от рушветите, които са им предлагали? Под формата на слава?Не можеха ли да си спестят нервите?Според мен нещо по-силно от парите и славата ги е мотивирало,нещо, което у нас отдавна е забравено и е даже срамно да се споменава-нещо съвест, нещо дълг пред миналите, днешните и бъдещите поколения.За сега не съм чул да посочат имена на невинно осъдени, оплакванията са твърде общи.

 9. 6
  112 | нерегистриран
  17
  -12

  Нищо скандално не виждам в този документ - само декларирано намерение за сътрудничество между три институции. Разделението на властите изключва субординацията между тях, но държавническият подход налага те да си сътрудничат. Много ясно, че куп министри, депутати, кметове и пр. ще ги тресе параноята - защото са потенциални кленти. Интересите на обществото и интересите на политическата класа се сблъскаха лошо.

 10. 5
  анонимен | нерегистриран
  16
  -6

  разлика в подходите и манталитетите няма, все някога, надявам се по-скоро, ще стане ясно, че и у нас е така, независимо кой е на власт.

 11. 4
  Румънците поне се опитаха да борят корупцията | нерегистриран
  14
  -10

  Ние я насърчаваме.

 12. 3
  | нерегистриран
  22
  -9

  А то в България сигурно е различно? Има ли разлика между МВР и ПРБ? Разбира се НЕ.

 13. 2
  Адвокат | нерегистриран
  24
  -2

  Не е за вярване да съществуват подобни документи!

 14. 1
  Eta | нерегистриран
  25
  -17

  Румънският антикорупционен модел,а?

  Лизане,това ли готвеше и тук, боклук такъв!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.