Скандални чатове на Пламен Бобоков с бившия служебен министър Пламен Узунов и русенския прокурор Николай Николов излязоха наяве по аферата „Боклукгейт“

Скандални чатове на Пламен Бобоков с бившия служебен министър Пламен Узунов и русенския прокурор Николай Николов излязоха наяве по аферата „Боклукгейт“
Част от чат разговорите на Пламен Бобоков с Пламен Узунов, снимки:Специализирана прокуратура

Специализирана прокуратура разследва бившия служебен министър и настоящ секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов и русенския прокурор Николай Николов за престъпно сдружение с цел търговия с влияние във връзка с аферата „Биклукгейт“.

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, в което са приложени и разпечатки от чатове между единия от обвиняемите по делото за италианския боклук – Пламен Бобоков – с Узунов и Николов.

Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. Спрямо него е определена мярка за неотклонение – гаранция в размер на 1 млн. лв., която е бил длъжен да внесе до 14 юни 2020 г., включително. Поради непостъпване на паричната сума по сметката на Специализирана прокуратура и непредставяне на платежен документ в указания срок, както и след събрани нови доказателства, спрямо обвиняемия е постановено „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Предстои до края на петъчния ден Специализирания наказателен съд да се произнесе относно мярката за неотклонение на Пламен Бобоков и да прецени дали той ще остане в ареста, както настояват от прокуратурата.

От държавното обвинение уточняват, че в хода на досъдебното производство по аферата „Боклукгейт“ е назначена и изготвена компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите по делото. Информацията, анализирана в хода на същата, надхвърля 200 GB.

От анализ на съдържанието на комуникация от изследвания мобилен телефонен и мобилна компютърно-информационна система, ползвани от Пламен Бобоков се установява, че той е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност, съобщават от Специализираната прокуратура.

Установена е и комуникация, осъществявана чрез различни мобилни приложения на Бобоков със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента както и с действащия магистрат – Николов, който бе и кандидат през 2019 г. за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

След извършен наказателно-правен анализ на заключението на експертизата и приложенията към нея, наблюдаващите прокурори са констатирали доказателства за извършено престъпление по чл. 321, ал. 6 НК. В тази връзка в петък след разрешение на съдия се извършват лични обиски на Узунов и Николов, както и претърсвания и изземвания. Изземват се веществени доказателства, относими към предмета на доказване, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали са налице достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност на същите.

Специализирана прокуратура публикува и част от комуникацията на Бобоков и Узунов.

Първият случай на чатове, който касае размяна на текстови съобщения между бизнесмена и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на 27 декември 2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор П.Б. пише: „Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.

На 03 януари 2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на Бобоков линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г. (първият работен ден на годината). Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27 декември  2018 г.

Съдебно решение касае либийския танкер „Бадр“,с което бе отменен престоя на кораба в пристанище Бургас.Секретарят го пратил на бизнесмена 6 дни, преди решението да бъде публикувано в сайта на Върховния административен съд.

Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между Бобоков и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Комуникацията между двамата е проведена в края на ноември и началото декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04 декември 2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали, в случая, че са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор Иван Гешев.

„Специализирана прокуратура заявява, че ще продължи действията си по разследване и ангажиране на наказателна отговорност на лица, осъществяващи престъпления, независимо от тяхното служебно положение, социален статус и политическа принадлежност. Съзнаваме, че това е единственият начин за възстановяване доверието на българските граждани в правосъдието и опровергаването на наложеното погрешно разбиране за недосегаемост от наказателни преследвания на определена група лица“, съобщават от обвинението.

Разговорите между Пламен Бобоков и прокурор Николов, разпространени от държавното обвинение:

Кореспонденцията на Пламен Бобоков с Пламен Узунов, публикувана от прокуратурата:

 

Шест години Комисията по хазарта е утвърждавала правила за игри в разрез със закона

Предишна новина

Пламен Бобоков и президентът Румен Радев кореспондирали за посланик в Нигерия и концесия в Либерия

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  | нерегистриран
  11
  -1
  До коментар #9 от "?? | нерегистриран":
  Прокуратурата защо се изживява като жълт сайт? Ако има основателно съмнение за търговия с влияние, се изисква сериозно и задълбочено разследване, а не публикуване на първоначалните материали. Толкова ли е далече от ума, че по този начин се дава възможност на заподозрените да изградят защитни тези, а и да ги обезпечат доказателствено. Явно, че не се цели разкриването на истината и провеждане на успешно разследване с практиката за огласяване на материали от досъдебното производство.

  Целта си я постигна. Да се разкара Машева. Сега като си сложи на нейно място пръскачката и на мястото на цветанова сийчето, няма да има никакви проблеми.

 2. 12
  | нерегистриран
  14
  0
  До коментар #11 от "мнение | нерегистриран":
  Отдавна ви казвам,че в прокуратурата заплати не трябва да има. Инсталираните в прокуратурата следва да внасят ежемесечна такса към държавата, твърда сума плюс процент от законното ДМС.
  Същото се отнася и за милицията.

  Т.нар. "спецове" са много далеч от истинската работа, в нормалните прокуратури. Ама, те такива - "спЕцове", си ги създадоха, подбраха и назначиха. Сега, заради техни шизофренно - истерични изцепки, го отнасят всички.

 3. 11
  мнение | нерегистриран
  12
  -12

  Отдавна ви казвам,че в прокуратурата заплати не трябва да има. Инсталираните в прокуратурата следва да внасят ежемесечна такса към държавата, твърда сума плюс процент от законното ДМС.
  Същото се отнася и за милицията.

 4. 10
  | нерегистриран
  19
  0

  ”установява, че той е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност, съобщават от Специализираната прокуратура.”

  С уговорката, че какво още има по делата си знаят тези дето ги водят или им се водят, ако критерият е комуникация с така очертания кръг лица, чл .11 от НПК изключва всякакъв подбор,основан на „ раса, пол, занятие:)”

 5. 9
  ?? | нерегистриран
  37
  -1

  Прокуратурата защо се изживява като жълт сайт? Ако има основателно съмнение за търговия с влияние, се изисква сериозно и задълбочено разследване, а не публикуване на първоначалните материали. Толкова ли е далече от ума, че по този начин се дава възможност на заподозрените да изградят защитни тези, а и да ги обезпечат доказателствено. Явно, че не се цели разкриването на истината и провеждане на успешно разследване с практиката за огласяване на материали от досъдебното производство.

 6. 8
  Като е тръгнало | нерегистриран
  17
  -1

  Айде да говорим за настоящия окръжен прокурор на Русе - далеч по - интересна тема от вечния кандидат Николов . Че и дясната му ръчичка - баш интересната тема

 7. 7
  ... | нерегистриран
  39
  -1

  И кое е съставомерното деяние в случая?!
  Или спецковците са измислили нов състав от наказателния кодекс?!
  Това дело изначално е обречено на тежка оправдателна присъда!
  И трябва всички ние, данъкоплатците, внимателно да следим развитието му,защото след време ние ще трябва да плащаме обезщетенията по произнесената оправдателна присъда.

 8. 5
  | нерегистриран
  27
  -1

  Къде е коментар 2? И после, направо ги съжалявам тия двамата, защото са станали жертва на типичен измамник, афиширащ се като брокер на интереси. На трето място, как стават изборите във ВСС? Николов е направо най- безобидното звено в прокуратурата в Русе, а там какво става самоооооо........

 9. 4
  Отговарям | нерегистриран
  18
  -1
  До коментар #1 от "питащ | нерегистриран":
  Браво г-н Гешев!Но пак ще питам/за пореден път/,кога ще арестуваш пловдивски прокурори и съдии?Това не се отнася до скромните,честни и принципни магистрати в Пловдив.Те не са малко.Отнася се се до корумпираните, и срастнали ли се помежду си пловдивски прокурори,съдии,полицаи и техни приятели-адвокати/някои бивши магистрати/?Само питам г-н Гешев.

  Никога, щото са наши!

 10. 3
  Знайко | нерегистриран
  40
  -4

  Който има ум и понятие от материята, не вижда състав по НК.Само специално осенени гении виждат подобни неща в тази кореспонденция.

 11. 1
  питащ | нерегистриран
  7
  -29

  Браво г-н Гешев!Но пак ще питам/за пореден път/,кога ще арестуваш пловдивски прокурори и съдии?Това не се отнася до скромните,честни и принципни магистрати в Пловдив.Те не са малко.Отнася се се до корумпираните, и срастнали ли се помежду си пловдивски прокурори,съдии,полицаи и техни приятели-адвокати/някои бивши магистрати/?Само питам г-н Гешев.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.