Скандални помилвания в САЩ

Скандални помилвания в САЩ
Американският президент Ричард Никсън е подписал няколко скандални помилвания

През 2007 г. президентът Джордж Буш се намеси в делото срещу Луис Либи, бивш съветник на неговото вице – Дик Чейни. Буш отмени постановлението за влизането му в затвора, но глобата и пробацията останаха. Либи бе признат за виновен за това, че е съобщил пред обществото името на таен агент на ЦРУ и бе осъден на 30 месеца затвор, които президентът Буш описа като "прекалени". Демократите определиха действията на държавния глава като "позорни". Аналогиите с казуса "Алексей Петров" у нас и оправдателната присъда на бившия вътрешен министър Румен Петков за осветляването му "по непредпазливост" се налагат от само себе си.
Покрай скандала с Луис Либи, авторитетното американско списание "Тайм" публикува класация на някои от най-скандалните помилвания отвъд океана, сред които бе и това на Марк Рич през 2001 година.

Производителите на уиски, 1794 г.

Конгресът приема през 1791 г. закон, с който се облага с данъци производството на уиски. Това е удар за малките производители, които започват протести и излизат по улиците на Западна Пенсилвания. Те бързо успяват да привлекат въоръжени съмишленици от всички щати и вдигат въстание. Правителството обвинява водачите на бунта в държавна измяна. От името на президента губернаторът на Вирджиния Хенри Лий издава заповед за помилване на тези, които са участвали "в безобразните и злополучни метежи и безредиците, избухнали след това". Само няколко мъже са изправени пред съда, а двама са осъдени за държавна измяна (по това време се наказва с обесване). По-късно Вашингтон обявява амнистия и за тези, които са признати за виновни.

Жителите на конфедеративните щати, 1865 г.

Седемнадесетият президент Андрю Джонсън поема поста в деня, в който Линкълн умира. Джонсън се ползва с противоречива репутация, тъй като остава в Сената, след като родният му щат Тенеси се отцепва през 1861 г. Той помилва южняците от конфедеративните щати, при условие че ще положат клетва за вярност към Съюза.

Джими Хофа, 1971 г.

Синдикалният лидер излежава 15-годишна присъда за опит да подкупи съдебните заседатели и за измами, когато президентът Ричард Никсън го помилва на 23 декември 1971 година. Никсън поставя едно условие: "Хофа не трябва да участва пряко или непряко в управлението на нито едно обединение на работници" поне до март 1980 г.

Ричард Никсън, 1974 г.

Година след като се оттегля от президентския пост в разгара на скандала "Уотъргейт", Ричард Никсън е помилван от президента Джералд Форд. Според някои помилването е част от споразумение, постигнато между Форд и Никсън, когато напуска Белия дом. Други просто го определят като неразумна и несправедлива постъпка. Форд, който обявява помилването на живо по телевизията на 8 септември 1974 г., описва ситуацията в семейството на Никсън като "американска трагедия, в която всички ние сме изиграли роля".

Не участвалите във войната във Виетнам, 1978 г.

Още в първия ден от своя мандат Джими Картър помилва тези, които не са участвали във войната с Виетнам, защото са избягали от САЩ или не са се записали. Преди това президентът Джералд Форд предлага условна амнистия, но Картър, като се надява да излекува раните от войната, не поставя никакви условия. Въпреки това помилването не се отнася за всички и от него не могат да се възползват дезертьорите.

Марк Фелт (Дълбокото гърло) и Едуард Милър, 1981 г.

Бившият високопоставен служител на ФБР Фелт, който почина тази седмица, а през 2005 г. призна, че е анонимният източник "Дълбокото гърло", и Милър са признати за виновни през 1978 г. за влизане в домовете на протестиращите срещу войната във Виетнам, без да са имали заповеди за обиск. Това става по времето на президента Никсън. Президентът Роналд Рейгън помилва двамата мъже.

Джордж Стайнбренър, 1989 г.

Обвинен в извършването на 14 криминални престъпления, на 5 април 1974 г. собственикът на бейзболния клуб "Ню Йорк Янкис" е признат за виновен във възпрепятстване на правосъдието и събирането на нелегални дарения за кампанията за преизбирането на президента Ричард Никсън. Стайнбренър е основен дарител на Републиканската партия. Президентът Роналд Рейгън казва, че ще помилва Стайнбренър само ако той признае за извършените престъпления.

Каспър Уайнбъргър, 1992 г.

Бившият министър на отбраната Каспър Уайнбъргър и още шестима обвиняеми са критикувани за участието им в трансфер на американски противотанкови снаряди в Иран. Аферата е известна под името "Иран контри". Уайнбъргър е обвинен, че е излъгал разследващите органи, след като се оттегля от поста си през 1987 година. Помилването, направено от президента Джордж Буш, слага край на съдебното преследване срещу Уайнбъргър и другите обвиняеми, както и срещу самия Буш, който можеше да бъде извикан като свидетел като бивш член на администрацията на Роналд Рейгън.

Пати Хърст, 2001 г.

Внучката на известния издател Уилям Рандолф Хърст е на първите страници на вестниците през 1974 г., когато е отвлечена от дома си в Бъркли, Калифорния. Два месеца по-късно 19-годишното момиче е заснето как обира банка в Сан Франциско, как размахва оръжие - очевидно приела каузата на похитителите си. По време на процеса нейният защитник набляга не само на престъплението, извършено от нея, но и на факта, че похитителите й са я принудили да участва в обира. Защитата обаче не проработва и Хърст е призната за виновна за банков обир на 20 март 1976 г. и осъдена на 7 години. В последния си ден в Белия дом, 20 януари 2001 г., президентът Бил Клинтън я помилва. В същия ден, в който е оневинен и Марк Рич.

 


 

 


 

 


Европейска заповед за арест за Таки

Предишна новина

Почина агентът "Дълбокото гърло"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.