След 13 май: Кабинетът ще обявява извънредна епидемична обстановка

След 13 май: Кабинетът ще обявява извънредна епидемична обстановка

Извънредна епидемична обстановка ще се обявява единствено с решение на Министерския съвет (МС). Решението дойде от Народното събрание (НС) с одобрените на второ четене на такава промяна в Закона за здравето.

Новите законови разпоредби разписват мерките за ограничение на заразата от COVID-19 след края на извънредното положение, което приключва на 13 май 2020 година и няма да бъде удължавано.

От 14 май - извънредна епидемична обстановка ще може да се обявява за определен период от време с решение на правителството, по предложение на министъра на здравеопазването и на основа на извършен анализ на риска от държавния здравен инспектор.

Първоначалното предложение бе това да става с решение на здравния министър, но управляващите се отказаха от него. Отговорността да се носи от Министерския съвет като колективен орган бе и настояването на опозицията от БСП. В хода на разискванията по текстовете Георги Михайлов от левицата коментира, че е удовлетворен от това, че управляващите са възприели тяхното предложение, отговорността да се носи от Министерски съвет. 

„Ние разчетохме вашето искане като искане за ясно поемане на политическата отговорност”, заяви по време на днешните дебати правосъдният министър Данаил Кирилов.

Депутатите одобриха и 8 критерия, част от които трябва да бъдат налице, за да се обяви извънредна епидемична обстановка в страната или на територията на отделен регион. Предложението за тях е направено от ГЕРБ.

На задължителна изолация ще подлежат всички болни от заразни заболявания. Остава и карантината за доказаните контактни на тях лица.

"Преценихме, че трябва изрично да запишем така вече обществено известното и популяризирано заболяване Covid-19, което се предизвиква от нов щам коронавируси, за да може да очертаем мерките, които гарантират справянето на България с това ново епидемично разпространение на вирус, който досега наистина не е предизвиквал заболяване у човека", обясни д-р Даниела Дариткова.

"Да сезират Конституционния съд за мерките в Закона за здравето - не обръщам внимание на БСП". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание във връзка с критиките на БСП, че има текстове в Закона за здравето, които са противоконституционни.

"Ако нещо сте видели в това извънредно положение извън санитарните действия да се случи? Франция удължи до юни до юли. Ние исаме психически да освободим хората от мисълта за извънредност. Затова оставаме тези мерки, без които не може", изтъкна още министър-председателят.

А часове преди края на извънредното положение - депутатите решиха всички санкции за неспазване на противоепидемичните мерки да останат и след 13 май. Размерите на глобите остават същите от 300 до 1000 лева при първо провинение и от 1000 до 2000 лева при повторно нарушение. Остава и санкцията за неспазване на задължителната изолация на болни и доказани контактни на тях лица – 5000 лева. Предполага се, че тези санкции ще останат до 2 месеца след изтичането на срока на извънредното положение.

Още по темата

Министерство на правосъдието осигури видеоконферентна връзка за 20 съдилища и 6 места за лишаване от свобода

Предишна новина

Лозан Панов се спотайва из коридорите на ВСС, докато колегите му градят мерки за след извънредното положение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.