След 71 години Швеция обяви Раул Валенберг за мъртъв


Шведската данъчна служба реши официално да обяви за мъртъв дипломата Раул Валенберг, спасил по време на втората световна война хиляди евреи, на които издавал шведски паспорти.

След освобождението на Будапеща от съветските войски през януари 1945 година Валенберг е задържан и откаран в Москва, където се предполага, че умира в затвора.

До днес той се водеше безследно изчезнал.

"Отбелязали сме, че официалната дата на смъртта му е 31 юли 1952 година. Получихме декларация от назначено от съда лице, която се основава на документите на руско-шведската работна група, както и на официални заключения на сайта на министерството на вътрешните работи", посочи служителката в юридическия отдел на данъчната служба Пия Густафсон.

В края на март данъчните власти, както изисква законът, призоваха всички, които разполагат със сведения за живота и смъртта на Валенберг, де се свържат с ведомството до 14 октомври 2016 година. След тази дата делото на шведския дипломат беше официално и окончателно закрито.

През декември 2000 година главната прокуратура на Русия реши да реабилитира Валенберг и неговия шофьор Вилмош Лангфелдер.

Причините и обстоятелствата за ареста на Валенберг през януари 1945 година в Будапеща се остават неизвестни.

През септември 1991 година руската страна предаде на шведската пет намерени в архивите на КГБ документи, свързани с дипломата. Създадена беше и руско-шведска работна група за изясняването на съдбата му.

Така стана ясно, че шведският дипломат, арестуван на 17 януари 1945 година, на 6 февруари е въдворен в затвора на Лубянка със статут на "военнопленник".

В запазен доклад на затворническия лекар пише, че Валенберг е починал на 17 юли 1947 година, вероятно от инфаркт.

По сведения на редица лица, включително и чужденци, които са били в същия затвор тогава, се разбрало, че подозирали Валенберг "в шпионаж в полза на Германия".

Руските специалисти обаче отбелязват, че не са запазени никакви протоколи от разпити, нито други документи. Всичко, което е било открито, вече е било разсекретено и предадено на следователите.

ЦИК разчита задължителният вот да отпадне

Предишна новина

10 години затвор за шофьор заради катастрофа с жертви, загледал се в телефона си

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.