След акцията: Красимир Живков и още петима са задържани като част от престъпна група

След акцията: Красимир Живков и още петима са задържани като част от престъпна група
Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите, снимка: БГНЕС

Проверяват РИОСВ и завод „Монбат“ в Монтана по разпореждане на спецпрокуратурата

По разпореждане на специализираната прокуратура днес се прави проверка в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана и в завода за акумулатори "Монбат" в града, съобщиха от полицията.

От сутринта пред сградите на екоинспекцията и на завода за акумулаторни батерии в Монтана има полиция и жандармерия, а икономически полицаи и експерти проверяват документите в офисите. Работата в завода не е спирала и той продължава своето производство.

Директорът на РИОСВ в Монтана Деница Славкова неочаквано вчера беше сменена с Любомир Иванов, който е бивш областен управител на Монтана, бивш директор на РИОСВ от времето на правителството на Пламен Орешарски и настоящ общински съветник от "Воля".

Заводът за акумулатори "Монбат" е собственост на братята Атанас и Пламен Бобокови. Той е едно от най-големите предприятия в Монтана и в него работят много местни хора. До сега около него не е имало скандали и полицейски акции, припомниха местни наблюдатели.

Заместник-министърът на околната среда и водите е задържан, а заедно с него в ареста са още пет лица. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя уточни, че Специализираната прокуратура наблюдава досъдебно производство, образувано през януари тази година за организирана престъпна група с користна, в която участват длъжностни лица, както и заместник-министър Живков и бивш директор на РИОСВ- Плевен. При акциите през днешния ден са претърсени над 40 адреса в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села в област Кюстендил. В действията са участвали прокурори и следователи, както и служители на ДАНС и жандармерията.

„Събрани са множество писмени и гласни доказателства и средства от които се установява, че заместник-министърът на околната среда и водите е съдействал за издаването на нотификация за внос на отпадъци от Италия. Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификация и за дружества, които не отговарят на изискванията. Служителите, които отказвали да съдействат били освобождавани или принуждавани да напуснат“, заяви още Сийка Милева.

Тя посочи, че всяко дружество, генериращо опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка.

"За да изнесе опасния отпадък извън България, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ. Заместник-министърът на МОСВ е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, койнтролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България. От тази схема се е възползвало и дружество за акумулатори от Монтана. Дружеството е спестявало голямо част от разходите си, като прехвърляло отпадъците си на дъщерни фирми и спестявало голяма сума от плащане на данъците", допълни говорителят на главния прокурор.

По-рано днес заместник-министърът на екологията отрече да е арестуван.

“Не съм задържан, оказвам пълно съдействие”, заяви Красимир Живков, съобщи „24 часа“. "Специализираната прокуратура отново са в МОСВ. След водите темата е отпадъци - рециклиране, изгаряне. От два месеца дирекцията ни отговаряме за отпадъците. Всичко, което е необходимо, ще го предоставим", добави още Живков.

По-рано днес разследващи са влезли в дома на Живков в Ботевград, а служители на ДАНС и прокуратурата са влезли и в сградата на самото министерство в столицата. Претърсвания и изземвания на документи се извършват и в Плевен и Монтана. 

Същевременно прокурори, следователи и жандармерия влязоха тази сутрин в административната сграда на "Приста ойл" на братята Атанас и Пламен Бобокови на ул."Борисова" в Русе, където се намира и почетното консулство на Украйна, както и в къщата на Пламен Бобоков, която се намира на ул."Хан Аспарух", съобщиха местните медии, предаде Dir.bg.

По неофициална информация са извършени претърсвания и изземвания, като от къщата са изнесени вещи и документи. Тя е запечатана - както външната врата на оградата, така и вътрешната на самата сграда. И двата обекта се охраняват и в момента от екипи на жандармерията.

Засега не е ясно дали операцията в Русе е свързана с акцията в Ботевград срещу зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Една от компаниите на братя Бобокови обаче има отношение към работата на МОСВ по отношението на рециклирането на боклук.

Бизнесът на Бобокови е в две основни направления - производство на масла чрез "Приста ойл" и производство на акумулатори в "Монбат". Бизнесът с масла излезе и извън България с продобиването на Заводи в Турция и Узбекистан. Към групата е и заводът "Верила лубрикантс" до София. Братята имат и бизнес с рециклиране - не само у нас, а и в Узбекистан, както и малка рафинерия за преработка на масла в Украйна.

Според "24 часа" прокуратурата е влязла и в софийската централа на "Приста ойл" в кв. "Лозенец", като от офисите се изземват документи.

Служители на ДАНС и държавното обвинение проверяват и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив. От прокуратурата в града под тепетата засега не дават официална информация за разследването в пловдивската екоинспекция.

снимки: БГНЕС

Още по темата

И ВКС потвърди свободата на убиеца Джок Полфрийман, но е време съставът на Калин Калпакчиев сам да поеме отговорност

Предишна новина

Правосъдният министър пита: Командировал ли е Лозан Панов преимуществено съдии от ССБ в гражданските и търговските колегии на съдилищата

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Re: | нерегистриран
  2
  -2
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Айде чакаме оставки по прокуратурите в прованса

  В България със сигурност има ПОНЕ една ОПГ - Гешев и с-ие. Това е сигурно и за невъоръжената публика на зрелищата за това колко много работят, как си го изкарват и най-вече - какъв е резултата. Важното е да има отвличане на вниманието от последните 10 години пълен застой, далавери и евтини жилища за богоизбраните, пък другото е време да мине и тъй до пладне ... заплатката висока, тече, а вече мислим за ... море. Що е милиционер и тъпо все е трудоустроено в Герберунгелия. А за Пашата има и бонуси - манекенки и пр. И за доверените бизнеси имаше по 800 млн. несъбрани такси, ама ... ех Канада, ех Канада, та до Дубай.

 2. 1
  | нерегистриран
  6
  -2

  Айде чакаме оставки по прокуратурите в прованса

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.