След близо 6 години: Обявиха два конкурса за административните съдилища

След близо 6 години: Обявиха два конкурса за административните съдилища

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви два конкурса – за повишаване и за първоначално назначаване – в административните съдилища, след като това не беше правено от 2015 година насам.

На заседанието си във вторник кадровиците обявиха 50 свободни длъжности „съдия“ в административните съдилища и 4 длъжности, които предстои да се овакантят.

От тях 23 места ще бъдат заети след конкурс за повишаване в длъжност, а 31 - след първоначално назначаване.

В конкурса за повишаване местата са в: София-град – 3 длъжности; София-област – 1 длъжност; Благоевград – 1 длъжност; Враца – 1 длъжност; Кюстендил – 1 длъжност; Перник – 1 длъжност; Пловдив – 1 длъжност; Пазарджик – 1 длъжност; Смолян – 1 длъжност ; Стара Загора – 1 длъжност; Хасково – 1 длъжност ; Бургас – 2 длъжности; Варна – 1 длъжност; Добрич – 1 длъжност; Разград – 1 длъжност ; Силистра – 1 длъжност ; Шумен – 1 длъжност ; Плевен – 1 длъжност ; Русе – 2 длъжности.

В 14-дневен срок от датата на обнародване на решението, кандидатите подават лично или чрез писмено упълномощен представител в администрацията на ВСС заявление за участие в конкурса. Предвид въведените противоепидемични мерки, и в случай, че същите се запазят, е препоръчително документи да се подават по електронен път, с квалифициран електронен подпис или по пощата.

В случаите на преминаване на прокурор или следовател на длъжност „съдия“, съгласно чл. 189, ал. 4 от ЗСВ, конкурсната комисия задължително проверява познанията на кандидата за заемане на длъжност в друг по вид орган на съдебната власт чрез полагане на писмен изпит по реда, определен в Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и избор на административни ръководители в органите на съдебната власт.

В конкурса за първоначално назначаване длъжностите, които бяха обявени, са в следните административни съдилища: София-град – 10 длъжности; София-област – 1 длъжност; Благоевград – 3 длъжности; Кюстендил – 1 длъжност; Перник – 3 длъжности; Пловдив – 1 длъжност; Пазарджик – 3 длъжности; Хасково – 1 длъжност; Бургас – 3 длъжности; Варна – 2 длъжности; Плевен – 1 длъжност; Русе – 2 длъжности.

Заради пандемията от кадровия орган призовават заявления за участие в конкурса за първоначално назначаване да се подават само чрез лицензиран пощенски оператор, с известие за доставяне (обратна разписка). Конкурсът ще се проведе на два етапа – писмен и устен изпит по реда на  чл. 184 от ЗСВ.

Още по темата

Българските съдилища разгледаха близо 700 000 дела в пандемичната 2020 г.

Предишна новина

Мъж скри 10-годишно дете в багажник на кола в опит да го изведе от България

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  2
  0

  Защо се разбързаха?
  Наистина първо трябваше да се обявят вътрешните размествания. Това са съдии, работещи в същата система - тази, на административните съдилища.
  Иначе за останалите свободни бройки - конкурс за всички на равна нога - вътрешни и външни. Всеки да си доказва знанията и компетентността.

 2. 3
  конкурс за Повишаване | нерегистриран
  9
  0

  А конкурс за преместване кога? Значи съдия от административен съд гр.Х ще си стои там до пенсия, и няма да може да се премести в административен съд гр. У. Единствената му възможнот да с епремести е да обявят конкурс за ВАС, който да спечели, иначе няма местене от съда в който работи, така ли?

 3. 2
  | нерегистриран
  6
  0

  Като ви гледам резултатите от проведените конкурси, - виж ВАС, страшна и за страх - буквално, реколта.
  Абсолютна посредственост !

 4. 1
  Да даваш повече пари на съдебната система е все едно куче да плашиш с наденица-не се постига търсения ефект. | нерегистриран
  2
  -6

  Станахме съдийско прокурорска държава. Огромни субсидии за нереформираната, и опасна за правовия ред * съдебна система, вместо съкращения-нови назначения. Малка ни е държавата, малко са хората, има демографски срив, икономически спад-но не-отговорът на държавата е нови субсидии за съдебната система, вместо неизбежните съкращения.

  * Посланик Ван Кестерен говореше за корупцията в съдебната система, като причина да не сме в Шенген, а посланик Уорлик говореше за двете съдебни системи -за бедни и за богати. Отговорът на държавата-вместо-съкращения, лустрация, реформи-замеряне с пачки в пари чрез огромна субсидия за съдебната система. Да даваш повече пари на съдебната система е все едно куче да плашиш с наденица-не се постига търсения ефект.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.