След публикация на „Правен свят“: ВКС обяви взетото преди година и половина тълкувателно решение за сроковете на проверките на КПКОНПИ

След публикация на „Правен свят“: ВКС обяви взетото преди година и половина тълкувателно решение за сроковете на проверките на КПКОНПИ
снимка:БГНЕС

Близо година и половина след като Общото събрание на Гражданската колегия (ОСГК) на Върховния касационен съд (ВКС) е взела решение по тълкувателно дело № 1/2018, касаещо сроковете за проверките на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), и около три месеца след изготвянето на мотивите по него, тълкувателното решение бе обявено. С това десетки дела, заведени по искове на Антикорупционния орган, за отнемане на незаконно придобито имущество за над 144 млн. лв. вече ще бъдат отпушени, тъй като до момента те бяха спрени до изчакване на отговора на върховните съдии.

Реакцията от страна на ВКС идва след публикация на „Правен свят“, от която стана ясно, че въпреки наличното решение, неговото публично оповестяване се бавеше подозрително дълго. По-рано през седмицата и ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров изпрати писмо до председателя на ВКС Лозан Панов, в което му напомня, че сроковете за решаване и обявяване на решението са значително прескочени.

Няколко часа след публикацията на „Правен свят“ по темата и след официално запитване до кабинета на Лозан Панов относно причините за неестествено дългата забава по събирането на подписи от върховните съдии под взетото още на 28 февруари 2019 година тълкувателно решение, от пресслужбата на ВКС го обявиха.

А по-същество, то е следното: „Изтичането на срока за проверка по чл. 15, ал. 2 ЗОПДИППД (отм.), съответно по чл. 27, ал. 1 и 2 ЗОДНПИ (отм.) и чл. 112, ал. 1 и 2 ЗПКОНПИ, не е процесуална пречка за надлежното упражняване и съществуването на правото на иск и на материалното право на държавата за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и на незаконно придобито имущество, т. е.  предвиденият в чл. 15, ал. 2 ЗОПДИППД (отм.), съответно по чл. 27, ал. 1 и 2 ЗОДНПИ (отм.) и чл. 112, ал. 1 и 2 ЗПКОНПИ срок за извършване на проверки и събиране на доказателства за установяване на произхода и местонахождението на имущество, за което има данни, че е придобито пряко или косвено от престъпна дейност, е инструктивен и е допустимо образуване на производство по чл. 28 ЗОПДИППД (отм.), чл. 74 ЗОДНПИ (отм.) и чл. 153 ЗПКОНПИ след изтичане на този срок“.

Тълкувателното дело бе образувано, след като с определение по гражданско дело състав на Четвърто гражданско отделение на ВКС е констатирал противоречива практика на състави на ВКС и е спрял производството по делото, като е предложил на ОСГК на ВКС да постанови тълкувателно решение. По поставения за тълкуване правен въпрос са налице две становища, като според първото сроковете са инструктивни, а според второто – преклузивни. Общото събрание на гражданска колегия на ВКС приема за правилно първото становище.

Върховните съдии посочват, че проверката по чл. 15, ал. 2 ЗОПДИППД (отм.) започва с акт на директора на териториалната дирекция на комисията, има за цел да провери имущественото състояние на проверяваното лице, както и това на свързаните с него лица, наличието на данни за придобито имущество от престъпна дейност, произхода на имуществото и да събере доказателства за горните обстоятелства.

„Проверката по чл. 15, ал. 2 ЗОПДИППД (отм.) приключва или с акт на директора за прекратяване или с доклад на териториалния директор с предложение до комисията за вземане на решение за образуване на производство по установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Комисията взима решение въз основа на доклад на директора на териториалната дирекция за прекратяване на производството или за внасяне на искане за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Влизането в сила на присъдата на наказателния съд е абсолютна процесуална предпоставка за предявяването на искането по чл. 28, ал. 1 ЗОПДИППД (отм.), като това е началният момент за подаване до съда на искането по чл. 28, ал. 1 ЗОПДИППД (отм.). В тълкувателното решение се казва: „Срокът за проверката по чл. 15, ал. 2 ЗОПДИППД (отм.) е инструктивен, тъй като с неговото изтичане не се погасява правото на комисията да предяви искането по чл. 28, ал. 1 ЗОПДИППД (отм.), напротив, самият закон допуска това да се извърши след изтичането на срока за проверката. Обратното би означавало да се погаси едно право, което все още не е възникнало, предвид липсата на абсолютна процесуална предпоставка“, смятат върховните съдии

Върховните съдии пишат още, че при действието на ЗОПДНПИ (отм.) и ЗПКОНПИ проверката започва с акт на директора на териториалната дирекция, като продължава в рамките на една година, като може да се удължи еднократно, за срок от шест месеца. Проверката завършва с доклад с предложение за прекратяване или за образуване на производство, който се представя в едномесечен срок от приключването ú, като комисията може да върне преписката за събиране на нови доказателства, като това правомощие е изрично предвидено в разпоредите на чл. 37, ал. 5, пр. второ от ЗОПДНПИ (отм.) и чл. 116, ал. 5 от ЗКОНПИ. В мотивите на тълкувателното решение се казва: „Предвидената в закона възможност за извършване на нови действия и тези действия да са законосъобразно извършени, след изтичане на срока, посочен по-горе, води до извод, че този срок е инструктивен, а не преклузивен. Безпротиворечива е съдебната практика за това, че при извършване на проверката и по трите закона, комисията действа като административен орган, както и че сроковете за произнасяне на административния орган в различните случаи могат да бъдат както преклузивни, така и инструктивни. Сроковете за проверка по чл. 15 ал. 2 ЗОПДИППД (отм.), съответно по чл. 27, ал. 1 и 2 ЗОДНПИ (отм.) и чл. 112, ал. 1 и 2 ЗПКОНПИ, не са крайни, след тяхното изтичане могат да се извършват нови действия по проверката, същите могат да се продължават по преценка на административния орган, като в цитираните по-горе закони не се предвижда изрично прекратяване на проверката и на производството след тяхното изтичане, поради което следва изводът, че същите са инструктивни“.

Решението е подписано с особено мнение от Борислав Белазелков, Албена Бонева, Жива Декова, Светлана Калинова, Камелия Маринова, Емилия Донкова, Даниела Стоянова.

Още по темата

Варненският свободен университет обяви прием в „Право“ само с матура

Предишна новина

И ВАС отказа на Мая Манолова касиране на кметските изборите в София

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  въпрос | нерегистриран
  0
  -1

  Може ли да върнете бутонът за сигнали до модератора при спам коментари на читателите?

 2. 4
  Е, тотално прекарилихте вече | нерегистриран
  4
  -8

  Не знам нормален списвач остана ли в този тежко зависим сайт. Нека хората видят движението по Тълкувателно дело № 1/2018 г. ОСГК - Срокове за извършване на проверки по законите за гражданската конфискация: http://www.vks.bg/talkuvatelni-dela-osgk.html. Дори Вие не може да лъжете толкова нагло!

 3. 3
  | нерегистриран
  2
  -10
  До коментар #2 от "До 1 | нерегистриран":
  Напротив! Взето е преди повече от година....file:///C:/Users/User/Downloads/1591113143814278.pdf

  Как се "взема решение" по тълкувателно дело?

 4. 2
  До 1 | нерегистриран
  12
  -7

  Напротив! Взето е преди повече от година....file:///C:/Users/User/Downloads/1591113143814278.pdf

 5. 1
  "Правен" свят | нерегистриран
  14
  -11

  Откровени лъжи, които всеки юрист може да види:
  - решението не е "взето" преди година и половина
  - решението не е обявено днес, поради вчерашната манипулативна публикация на този сайт

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.