След спор в Съдийска колегия: Любомир Гайдов е новият зам.-председател на ВАС

След спор в Съдийска колегия: Любомир Гайдов е новият зам.-председател на ВАС
Съдия Любомир Гайдов, снимка:БГНЕС

Върховният съдия Любомир Гайдов стана зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС). Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) по предложение на председателя на съда Георги Чолаков и след одобрението на мнозинството от върховните съдии. Постът за зам.-председател на съда и ръководител на Втора колегия е вакантен от лятото на 2020 г., когато Съдийската колегия пенсионира съдия Милка Панчева.

Назначаването на Гайдов обаче не мина безоблачно. Против неговата номинация се обявиха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и колежките му Атанаска Дишева и Олга Керелска. Сред основните им аргументи бе фактът, че по време на професионалната си кариера е бил и в изпълнителната власт, както и че имал твърде кратък стаж като върховен магистрат. Въпреки личностните нападки на тримата кадровици към професионалните качества и достойнството на съдия Гайдов, те не успяха да убедят колегите си в тезите си, че предложеният от Чолаков и одобрен от колегите си магистрат няма достойствата да поеме поста на зам.-председател на ВАС.

„Във ВАС има достатъчно професионалисти, но ние говорим за администратори. Има голяма разлика между добър професионалист и добър администратор. Затова се спрях на съдия Гайдов. Освен това аз го познавам и преди да дойде във ВАС, когато работехме в АССГ. Отделно, кандидатурата на съдия Гайдов получи огромна подкрепа от ВАС. Инпонира на начина ми на администриране, а всеки председател следва и може да си избере заместници, така че да се провеждат адекватно политиките в съответния съд“, обясни позицията си Чолаков.

Севдалин Мавров пък постави дебел удивителен върху това, че съдиите от ВАС са подкрепили съдия Гайдов и по негово мнение Съдийската колегия е длъжна да се съобрази с този вот, както и с желанието и предложението на Георги Чолаков. „Съдия Гайдов е натрупал огромен опит. Това, че от съдия е станал министър или зам.-министър не значи, че той се е политизирал. Той винаги се е отзовавал на колеги в нужда и хората, които го познават, ще ме подкрепят. Аз ще уважа волята на председателя на ВАС и на Пленума на съда“, посочи Мавров.

След края на спора има ли отношение към професионалните качества на съдия Гайдов фактът, че е бил в изпълнителната власт, кадровиците се обединиха, че отговорът на този въпрос е категорично отрицателен, тъй като примерите за подобни кадрови рокади и за магистрати влизали и излизали, след което пак се връщали в съдебната система, са десетки. „Против“ назначението му гласуваха само Панов, Дишева и Керелска.

Съдия Любомир Гайдов има над 28 години юридически стаж. В областта на административното правораздаване има над 13 години опит, от които повече от четири години във Върховния административен съд, а останалите  - като административен съдия в Административен съд – София област. Последната му месторабота извън съдебната система е била като заместник-министър на здравеопазването в периода 10 февруари - 5 май 2017 г. по времето на служебния кабинет. Съдия Гайдов е роден през 1968 г. Магистър е по право от СУ „Св. Климент Охридски“ и има диплом по „Стопански и финансов мениджмънт“ от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Бил е хоноруван по „Здравен мениджмънт“ в Института по следдипломна квалификация към УНСС. Изнасял е лекции по Административнопроцесуален кодекс в Института за публична администрация.

Към момента Гайдов е председател на Шесто отделение на ВАС. Там се разглеждат административни дела, свързани с актове на Висшия съдебен съвет, общественото осигуряване, пенсионното осигуряване, здравното осигуряване, социалното подпомагане, обезщетенията за временна нетрудоспособност и безработица, оценката на работоспособността, финансовите неустойки по Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България, актове на НЕЛК И ТЕЛК, събиране на вземания по ДОО и ЗО по реда на ДОПК и др.

Още по темата

Вера Найденова оглави Районен съд-Плевен

Предишна новина

ВАС обяви за нищожна методиката за определяне на санкции по подмярка „Инвестиции в земеделски стопанства”

Следваща новина

Коментари

0 Коментара