Следователят Бойко Атанасов се похвали във Фейсбук, че искат уволнението му

Следователят Бойко Атанасов се похвали във Фейсбук, че искат уволнението му
Бойко Атанасов, снимка:БГНЕС/архив

Следователят Бойко Атанасов, който е известен с амбициите си да заема всеки овакантен пост в държавното обвинение, се похвали в социалната мрежа Фейсбук, че отново е обект на дисциплинарно производство, този път с искане за неговото уволнение.

Става дума за искане от административния ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова до Висшия съдебен съвет (ВСС) за образуване на дисциплинарка срещу Атанасов за нарушения на Етичния кодекс на българските магистрати, след интервю на Атанасов за телевизия “Евроком”, в което той отправя откровени клевети по адрес на негови колеги магистрати, както и на главния прокурор Иван Гешев.

Атанасов е добре известен с фикцията си към всички личности, които заемат високи постове в системата на държавното обвинение, като името му обвикновено се свързва с организации, близки до подсъдимия банкер-беглец Цветан Василев, които дори бяха издигнали кандидатурата му за бъдещ главен прокурор, на мястото на бившия такъв Сотир Цацаров. Лоша шега във въпросната номинация изигра дипломата на Атанасов, от която стана ясно, че той не притежава дори базови знания за заемането на който и да е отговорен пост в системата. А те не са никак малко.

Припомняме част от професионалния път на следователя от Следствения отдел при Софийската градска прокуратура (СО-СГП): Атанасов започва да се кандидатира за всеки пост за административен ръководител в държавното обвинение на територията на столицата през 2008 г. През 2011 г. Атанасов иска да оглави Софийската районна прокуратура, но кадровиците единодушно избират за втори мандат Александър Налбантов. Следователят получава нула гласа. Непосредствено след това Атанасов се впуска в продължителен маратон – за четири години кандидатства четири пъти за градски прокурор на София. Малко след като не е успял да стане районен прокурор, Атанасов пуска документи за административен ръководител и на Софийската градска прокуратура, но ВСС преизбира Николай Кокинов. След уволнението му през 2013-та година, овакантеният пост отново е атакуван от Бойко Атанасов. Следователят и този път не получава нито един глас от кадровиците – 14 от тях гласуват "против", а 8 "въздържали се". Неизбрани са и другите двама кандидати. Следва нова процедура, на която Атанасов се кандидатира за трети път за градски прокурор. Този път получава цели пет гласа от членове на ВСС, но те далеч не са достатъчни, за да стане ръководител. Две години и половина по-късно Атанасов за четвърти път атакува поста на градски прокурор на София. Този път, заради разделянето на ВСС на две колегии, процедурата се осъществява само от Прокурорската колегия, като Атанасов получава нула гласа в своя подкрепа. Въпреки че за периода 2011-2016 г. два състава на ВСС общо пет пъти дават ясен знак на Атанасов, че няма нужните качества, за да получи ръководен пост, през 2018 г. той се кандидатира за шести път за началник в държавното обвинение. Този път иска да оглави Апелативната специализирана прокуратура, но отново получава нула гласа.

Недоволството на Атанасов от кариерните му неуспехи обаче в последните години ескалира до нива, които сериозно заплашват етичните му и нравстевени качества като магистрат. Свидетелство за последното е и интервюто, станало повод градският прокурор на София да поиска дисциплинарното му уволнение, в което езикът и маниерите на следователя подсказват единствено огорчение и лично отношение към цялата съдебна система.

Самият Атанасов не за първи път е обект на дисциплинарно преследване заради арогантното си и меко казано несериозно отношение към работата си. Преминаването на границата на добрия тон от страна на Атанасов и изложените от прокурор Кирилова основания за образуването на дисциплинарка срещу него, и този път доведоха до стартирането на такава миналата сряда. Тогава Прокурорската колегия откри причина да образува производство срещу Атанасов, а за дисциплинарен състав жребият определи Калина Чапкъвона – председател и докладчик, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.

Етични граници на медийните интервенции на защитата в рамките на наказателния процес

Предишна новина

Съветник на президента се оплаква, че главният секретар го изнудва, Радев го уволнява за 3 дни*

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  2
  -2
  До коментар #6 от "Станчо Панса | нерегистриран":
  Този човек получава атестации от прокурорската колегия на ВСС с оценки "Много добър"... Да, от ВСС. Така че не знам на какво почиват твърденията ти.

  Говоренето на "ти с непознати е признак на лошо възпитание. От лични наблюдения и.горчив опит са ми твърденията. Ако не правиш разлика между основания за спиране и прекратяване на едно дело, ако не си прочел какво има в папките по делото две години и го поискаш пак, означава, че си мързелив и неграмотен и като човек, и като юрист. И не си "Много добър".
  За тези конкретно действия и бездействия не му е търсена отговорност (и няма да бъде).
  А кой, за какво, кога и как го е оценявал-не знам....

 2. 6
  Станчо Панса | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Истината е, че този човек е функционално неграмотен, не само като юрист. Има фундаментални пропасти в познанията му в областта на наказателното право и процес. И е мързелив: той просто нищо не чете. Оттам нататък всичко губи смисъл...

  Този човек получава атестации от прокурорската колегия на ВСС с оценки "Много добър"... Да, от ВСС. Така че не знам на какво почиват твърденията ти.

 3. 5
  Станчо Панса | нерегистриран
  8
  0

  "Атанасов пуска документи за административен ръководител и на Софийската градска прокуратура, но ВСС преизбира Николай Кокинов."

  Да, преизбира Кокинов - а къде е Кокинов сега и какво се случи с него ще напишете ли?

 4. 4
  До 9 | нерегистриран
  9
  -6

  Типично за "умните и красивите"! Големи претенции, а за умствен багаж, личностни качества и ценностна система, е друг въпрос!

 5. 3
  | нерегистриран
  6
  -4

  И освен за пропастите в правните познания, истината е, че има големи такива и като личност и морал. Няма колега, зад чийто гръб да не се е подиграл и да не е злословил, а в лице му се прави на приятел. Коронния му номер е да атакува уязвими женици-колежки, да ги омагьосва докато налапат въдицата и после да ги използва да му работят делата уж като екип, а ако нещо се провали, да хвърли вината върху тях. Изключително непочтен- на младини и сексуално се възползваше от колежки, а после ги плюеше зад гърба и коментираше физиологичните им особености с насмешка. Защо накрая не кажете истината за него и да престанете да занимавате обществото с тази сбъркана персона! Тя това търси внимание!

 6. 2
  | нерегистриран
  18
  -2

  Истината е, че този човек е функционално неграмотен, не само като юрист. Има фундаментални пропасти в познанията му в областта на наказателното право и процес. И е мързелив: той просто нищо не чете. Оттам нататък всичко губи смисъл...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.