Словакия иска отрицателен PCR-тест и за излизане от вкъщи

Словакия иска отрицателен PCR-тест и за излизане от вкъщи

Словакия затяга ограничителните мерки срешу COVID-19. Oтрицателни резултати от тест за коронавирус вече ще се изисква и за излизане от вкъщи в условията на скок в броя на заразените, предаде Франс прес.

Изключение се прави за лица под 15 и над 65 години. Останалите трябва да имат отрицателен PCR - тест или антигенен тест, независимо къде отиват - на работа, при лекар или в магазин за хранителни стоки.

Новото изискване ще се прилага до 7 февруари в страната с 5,4 милиона души население, където миналата седмица бяха направени над 2,5 милиона тестове за COVID-19, 30 000 от които бяха положителни. Полицията обяви, че хората на улицата ще бъдат обект на контрол и ще подлежат на големи глоби при нарушаване на правилата.

"Ще извършваме строги проверки на случаен принцип на документите за отрицателен тест. Глобите ще достигат до 1000 евро", заяви за АФП говорителката на полицията Дениса Бардьова.

Словашкият премиер Игор Матович каза пред журналисти, че процентът на положителните тестове в Словакия като цяло е 1,18 процента. 

"Ако ограничителните мерки бяха по-строги в подходящия момент, тези тестове нямаше да бъдат необходими", смята Ана, жителка на Братислава, интервюирана от АФП.

Българката Ивета Чижняр, която живее в Братислава разказа пред Нова телевизия как се извършва тестването и как се справя семейството й. 

„Излизането от дома е като цяло забранено. Има определени изключения – може да отидете до дрогерия, на лекар или да си правите тест. Изисква се тест дори и за отиване на работа. На случаен принцип полицията прави проверки”, сподели тя.

В началото на следващия месец районите в страната с най-високо ниво на зараза, ще бъдат подложени на масирано тестване. Към днешна дата само два процента от словаците са ваксинирани, съобщи здравното министерство.

Още по темата

Окончателно: Главният прокурор вече ще има надзорник

Предишна новина

Дело за средна телесна повреда заради 22 агнета продължило 19 години

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    хэяофятоБ | нерегистриран
    2
    0

    Откачалки, сър.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.