Случаят "Брендо" - италианска, румънска и българска версия


Едва ли има човек, който да не се е запитал как едно лице, осъдено в Италия окончателно на цели 20 години затвор, и то по обвинение за нещо като световен организатор на кокаиновия наркотрафик, е на свобода в България и е издирван с червена бюлетина от Интерпол.

Става дума за Евелин Банев, известен и като Брендо. Освен всичко друго той има и първоинстанционна присъда от над 10 години в Румъния и решение на втора инстанция в България за 6 години затвор за пране на пари.

Още през 2013 г. Банев бе осъден на първа инстанция от съда в Милано по т. нар. афера "Кокаинови крале". Присъдата беше потвърдена на втора инстанция от Апелативния съд в Милано година по-късно. Той обжалва пред върховните съдии, които през септември 2015 г. отмениха присъдата и я върнаха за доразглеждане от друг състав на Апелативния съд в Милано. Това стана, докато присъдите на останалите съучастници на Брендо от аферата "Кокаинови крале", сред които има и друг българин, обаче бяха изцяло потвърдени от Касационния съд. Сега

Върховният съд окончателно потвърди и присъдата на Банев

Или казано иначе - той трябва да влезе в затвора. Това обаче ще стане, ако той бъде открит.

Кашата около неговото житейско и процесуално качество и местоположение изглежда пълна. Италия предаде преди време Банев на България, за да бъде съден. Тук той бе пуснат след две години престой в ареста. Междувременно той бе поискан от Румъния, за да бъде съден там, но българските съдебни власти отказаха поръчката. Заради това Румъния от своя страна го пусна за издирване от Интерпол, и то с червена бюлетина.

Веднага след сегашната окончателна присъда в Италия се появиха информации, че Банев дори нямал забрана за пътуване. Това накара Апелативния съд в София да пусне специално съобщение-опровержение-обяснение. В него се твърди, че Апелативният съд в София е наложил забрана за напускане пределите на страната на подсъдимия Евелин Банев на 28 март 2014 г. В хода на делото през годините защитата на Банев е искала вдигане на забраната, но това е било оставено без уважение от АС - София. Веднъж магистратите са разрешили временно напускане на страната от страна на Банев във връзка с влошено здравословно състояние съответно от 21 февруари 2016 г. до 12 март 2016 г.

Банев се е завърнал в страната

и се е явявал на всички съдебни заседания, твърди Апелативният съд. Оттам припомнят и че на 20 март 2017 г. тричленен състав на АС-София е постановил присъда по ВНОХД 478/15, водено и срещу Евелин Банев, като му е определил 6 г. затвор за пране на пари от наркотрафик. Присъдата е четена в присъствието на Банев. В момента делото е във Върховния касационен съд, като присъдата е обжалвана по установения от закона ред в България.

Мярката "забрана за напускане пределите на страната" по отношение на Банев продължава да е в сила, натъртват апелативните съдии. Сега предстои да се види дали той ще се появи, включително и дали ще влезе в затвора в Италия. Както и как ще се разиграят всички процесуални игри между България, Италия и Румъния.

Така или иначе обаче тази история сигурно след време ще се изучава в европейското право, включително и по наказателно, и наказателнопроцесуално право.

А до 2007 г. почти никой не беше чувал за него. Тогава, на 20 април 2007 г., състав на Софийския градски съд налага на Банев мярка за неотклонение "задържане под стража". Само няколко месеца по-късно, пак през 2007 г., Брендо излиза на свобода срещу 20 000 лв. парична гаранция.

Година по-късно в една от малкото си публични прояви - в Нова телевизия,

Банев твърди, че бивш вътрешен министър го убеждавал да свидетелства срещу лидерите на групировката СИК - братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. Те бяха окончателно оправдани през февруари 2012 г. за подготовката на убийствата на ген. Любен Гоцев, финансиста Никола Дамянов и приживе близкия до Амигоса - Иван Тодоров-Доктора. Твърденията на Банев обаче не бяха потвърдени от никого.

След сравнително дълго затишие около него дойде и арестът му на 16 май 2012 г. Тогава и службите, и МВР се активизираха. Именно по онова време тогавашният вътрешен министър и настоящ депутат и втори в партията ГЕРБ Цветан Цветанов го обяви за "кокаинов крал", замесвайки го с международен трафик на дрога в големи мащаби. По онова време МВР предостави на съда записан със специални разузнавателни средства (СРС) телефонен разговор между него и бившата му съпруга Моника, в който той казвал: "Ще минаваме границата незаконно и т'ва е. Ако ни хванат - хванат", добавяйки "ако ни хване Интерпол, хване". Неговата защита твърдеше, че той се шегувал.

Последва и екстрадирането му в Италия в момента, в който там той бе осъден на първа инстанция. И после дойдоха мистериите с неговото връщане у нас. И до този момент не е ясно как точно Италия го даде на България и кой и какво е представил в Рим и Милано.

Така или иначе след връщането му в България той полежа в ареста и после бе пуснат в очакване да бъде съден.

В България Брендо е подсъдим за пране на пари

от близо 7 години, но и до момента делото не е приключило - нито с осъдителна, нито с оправдателна присъда. След седмица, другия понеделник, се очаква то за втори път да бъде гледано от Върховния касационен съд (ВКС). Преди 4 години Софийският градски съд го осъди на 7 години и половина затвор за участие в организирана престъпна група за пране на пари от трафик на наркотици. Подсъдими с него бяха доведеният му брат, бившата му съпруга и сестра й. След това всички бяха оправдани от САС, но ВКС върна делото за ново разглеждане. През март т.г. друг състав на Апелативния съд призна Брендо за виновен за участие в престъпна група за пране на пари и го осъди на 6 години затвор.

Интересно е да се отбележи, че

когато Банев бе арестуван в Созопол през 2012 г., бе обявено, че

задържането е станало в неговия автомобил, докато пътувал около морето. Колата била оборудвана като суперлуксозен офис - с всичко необходимо като сателитни връзки, телефони, факс, лаптопи... Пак там били открити и документи, представляващи части от международна оперативна полицейска разработка срещу самия него. Така поне твърдяха от МВР. И ако е така, то тогава, а и сега е странно как се обяснява, че той е на свобода, когато му стига телефон, факс и лаптоп, за да върти бизнес за стотици милиони. И как така през годините едни съдии го смятат за суперопасен, а пък други - за напълно безопасен?

Всъщност и легалният бизнес на Брендо е огромен, включително и в България - той включва хотели, собственост на стотици недвижими имоти, търговия с луксозни стоки, финансови и консултантски услуги и още много неща.

Банев изобщо не е случаен човек

и който го подценява дори и за секунда, просто се лъже или е объркал периода.

Определено той стои зад много хора и зад него стоят немалко фактори. Все неща, които с годините стават все по-очевидни. Сега постоянно го спрягат като човек, който разкривал кокаинови канали, и затова властите били по-снизходителни. В същото време обаче в мотивите към италианската му присъда изрично е отбелязано, че той е единственият, който категорично отказал всякакво съдействие. И затова законът трябвало да бъде най-суров към него. Това се вижда и по тежката, двайсетгодишна присъда.

Определено нов момент бе и отвличането през 2013 г. на 10-годишната му дъщеря Лара. След близо 50 дни в плен тя изненадващо бе освободена, като така и не стана ясно дали е платен откуп за свободата й. Извършителите на отвличането, естествено, не са открити до този момент. Както и кой уби Дишлиев, Запрянова, Бретона и т.н. Не е открита и "къртицата" на Брендо, за която МВР твърдеше, че е бивш служител на вътрешното министерство и все още действащ държавен служител.

Очевидно освен въпроси около Брендо направо си има мистерии, и то доста взривоопасни. То не бяха убийства, отвличания, обвинения за пране на пари за десетки и стотици милиони, замесване на магистрати, политици, присъди, процесуални игри, междудържавни напрежения.

Едно е сигурно - тази история изобщо не е приключила.

Жената, която поръча убийство на брат си, получи 3 години условна присъда

Предишна новина

Съдът ще опита отново да започне делото за атентата в Сарафово през 2012 г.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.