Служител на ВКС дал достъп на фирмата, градила компрометираната система за случайно разпределение на дела и до новата Единна информационна система?

Служител на ВКС дал достъп на фирмата, градила компрометираната система за случайно разпределение на дела и до новата Единна информационна система?

Служител на администрацията на Върховния касационен съд (ВКС) е дал достъп на фирмата, градила компрометираната вече от 5 години система за случайно разпределение на дела "Смарт системс" и до новата Единна информационна система на съдилищата, която се очаква да заработи до края на годината. Подобно подозрение възникна по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), след въпрос от главния прокурор Иван Гешев към председателя на ВКС дали това е вярно. Сигнал за това е постъпил до "обвинител № 1" в последните дни.

Напълно очаквано обаче главният прокурор не бе удостоен с отговор.

А самото заседание на Пленума бе именно по повод констатациите в доклада на проверката на сигурността на сега действащата система за случайно разпределение на дела.

Пръв думата взе Лозан Панов, за да направи поредната си политическа реч и да поиска докладът да бъде публикуван на страницата на ВСС, макар че е наясно, че във връзка с него вече тече досъдебно производство."От петък по отношение на този доклад чухме всевъзможни интерпретации и за да не се манипулира общественото мнение е най-добре този доклад да бъде публикуван. Може да се стигне до манипулиране на мненията чрез интерпретации. Освен това с всяко едно от изказванията се руши авторитетът на съдебната система. Затова настоявам за публичност", изказа се Лозан Панов, като настоя и да бъдат изслушани пред Пленума одиторите на системата, както и специалистите, изготвили продукта.

Калина Чапкънова от Прокурорската колегия, която е и председател на Комисия "Професионална квалификация и информационни технологии", посочи, че есперти от фирмата одитор имат готовност да бъдат изслушани, като с тях вече е говорено за това. Тя посочи, че експертите Любомир Тулев и Борис Гончаров вече се намират в сградата на ВСС, но поиска с тях да се разговаря при закрити врата, тъй като във връзка с доклада вече има стартирало досъдебно производство и той е част от материалите по него. Разрешение от наблюдаващия делото прокурор обаче не е било изискано дали може данните от него да се разгласяват.

Конфиденциалността на доклада вече е нарушена, настоя от своя страна и Олга Керелска и поиска докладът да бъде обсъден публично. "Публичността увеличи риска за системата", каза Керелска.

Боян Магдалинчев обясни, че в договора с фирмата изрично е посочено, че одитът представлява конфиденциална информация и не следва да се разгласяват детайлите от него. "Мисля, че е време този евтин популизъм малко да спре. Не може да се разнася докладът наляво-надясно при образувано досъдебно производство. Този, който го направи – да си носи своята отговорност", заяви Магдалинчев в отговор на поредното настояване на Лозан Панов, подкрепен единодушно от Олга Керелска и Атанаска Дишева, докладът да бъде публикуван на страницата на ВСС.

"Опитите на г-жа Дишева и този път да се направи на специалист по всичко този път няма да проработят. В докладът се съдържат механизмите за пробив на системата. Спрете с евтиния популизъм, застрашаваме цялата система", допълни представляващият.

Георги Кузманов се присъедини, че, ако до момента конкретните слабости на системата са били ясни на определени хора, то оповестяването на доклада публично би направило тези уязвимости явни за всички. Даниела Марчева пък предложи публично да се публикува резюме на доклада, в който да не се съдържат технически детайли от него, но все пак да се оповестят общите изводи с цел задоволяване на публичния интерес.

Севдалин Мавров пък посочи, че и компютърните специалисти от самия ВСС са подготвени с доклад по въпроса и настоя също да бъдат изслушани.

"Съгласявам се, че експертите трябва да бъдат изслушани при закрити врата, за да не станем смешни и някой 7-класник да влезе и да разпредели някое дело. Това, което чета в доклада, е, че всеки в 7-8 клас може да направи това. Не ни е работа да учим цяла България как да влиза в системата. Колкото и да е странно и изненадващо за мен се съгласявам с тезата на г-жа Дишева и г-н Панов. Повярвайте, странно и за мен. Но съм съгласен да се публикува докладът, но след като уязвимостите бъдат отстранени. Ако г-н Лозан Панов беше искрен в желанието си обществото да е информирано и в исканията си за справедливост – нямам отговор защо от момента на встъпването си в длъжност като председател на ВКС не е поискал одит на тази система, внедрена на тъмно, пожарно и срещу 12 000 лв., колкото е заплатата на един средно-статистически специалист. Моята задача още като станах главен прокурор беше да поискам проверка за компютърната система в прокуратурата. Въпросът защо г-н Лозан Панов не искаше одит на собствената си система е реторичен. Прокуратурата няма какво да крие и това е в интерес на цялото общество, но нека докладът бъде публикуван след отстраняване на всички слабости", заяви и главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор обаче продължи, като даде информация, че в предходните дни е получил още един сигнал, този път по отношение на сигурността на новата Единна информационна система на съдилищата, която се очаква да заработи до края на годината. "Дал ли е служителят на ВКС Павел Андреев достъп до новата разработвана Единна информационна система на съдилищата на фирмата "Смарт системс"?", попита Гешев.

Лозан Панов обаче изпадна в паника от последния въпрос и тотално избяга от отговора, залагайки на личностни нападки към главния прокурор.

"Главният прокурор може да ме попита защо не съм гласувал за него при избора му. Какво се прави сега – задаване на въпроси, отговори на въпроси. Най-важното е публичността и това, което е написала фирмата да стигне до публичността. Трябва да се отнесем със снисхождение към най-новите членове на ВСС по отношение на твърденията как е внедрена системата за случайно разпределние на дела. Всичко това се съдържа в протоколите от заседанията, когато системата е била внедрена. Другото не е темата на дебата", измъкна се Панов.

"Оттеглям си въпроса дали г-н Андреев е дал достъп на "Смарт систем" до новата Единна система. Оттеглям си въпроса и как е гласувал г-н Лозан Панов през 2019 година и защо не се е поинтересувал от системата досега. Съгласявам се, че проблемите на системата трябва да бъдат решени обаче. Възникват въпроси относно натиска от един бивш правосъден министър, мисля, че беше Христо Иванов. Възникват въпроси относно едни експерти, които впоследствие се оказва, че са били на консултантски договори в МС. Но едва ли някой ще ми отговори на тези въпроси. Мисля, че цялото българско общество знае какво е станало в тези 5 години и кой носи отговорност", каза накрая Иван Гешев.

Мавров подкрепи главния прокурор, че докладът може да бъде публикуван едва след като всички проблеми, визирани в него бъдат решени.

След което тежките дебати дали докладът да бъде обсъден публично или при закрити врата продължиха сред кадровиците. 

"Ние трябва да поискаме съгласието на наблюдаващия прокурор, за да направим доклада публичен", категоричен бе и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Цветинка Пашкунова също посочи, че изслушването на одиторте трябва да е при закрити врата. "Апелирам да преустановим дискусията, нека вървим по дневния ред. Съгласна съм с колегата Чолаков. Но нека да изслушаме изготвилите одитния доклад, като искам да кажа, че по мое мнение, доколкото отговорите могат да засегнат уязвимостите на системата и опасности за данните, които системата съхранява и обработва, аз също смятам, че въпросите към одиторите трябва да са в закрито заседание. След като излушаме одиторите обаче, с което ще удовлетворим клаузата с конфиденционалността, ние можем да вземем решение по въпроса дали докладът може да стане публично достояние. Не можем да правим публично достояние техническите параметри на доклада, но дължим на обществото общите констатации, както предложи г-жа Марчева", заяви и Пашкунова.

В крайна сметка мнозинството в Пленума реши, че всички дебати по темата с одитния доклад оттук нататък ще продължат при закрити монитори, в това число и изслушването на експертите, които са го изготвили. Кадровиците не се съгласиха да изслушват експертите от ВСС и разработчиците на системата от "Смарт системс". След това, мониторите изгаснаха.

Държавен вестник публикува новите мерки в извънредно положение и актуализацията на бюджета

Предишна новина

Италия може да премахне някои антивирусни мерки до края на април

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 28
  Незапознат | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #24 от "до 23 | нерегистриран":
  Не проявявайте манталитет на защитаващ се! Дори само да предположим, че системата е пробита, това поражда един голям въпрос. Кой носи отговорността за това. Въобще не е обходимо, този акт на пробиване да съставлява престъпление, извършено от ръководител, било то във вкс или всс. А ако извършителя остане неизвестен?  Ако има досъдебно производство ,то е интересно с каква стойност за наблюдаващия прокурор ще е това прогнозирано изслушване при закрити врати/ако е нужно и при затворени прозорци/,но въпросът остава да виси със страшна сила.

  Какво пише в този доклад дори не е и важно.Да допуснем ,че това е най-секретния документ на света и въпреки това определени хора/които са го виждали/ разтръбиха по медиите колко е "заразен" той и оприличиха неща в него с коронавируса.Секретен , секретен , колко да е секретен този пуст доклад, щом се търси публичност с неговото наличие.

  Каква процесуална стойност има този доклад /извън научно-теоретичното/,след като има досъдебно производство ? Той,в собствен смисъл, доказателство ли е или е доказателствено средство ? А най-вероятно е и току-виж единствения материал в това ДП. След като това разследването трябва да отговори на редица въпроси,ще е нужна ли експертиза ? Ще е нужна и още как.Сега мисля става ясно дали има значение доклада и субективните мнения на автора/авторите/му.Важна ще е експертизата , а не доклада.

  Между другото , ако това изслушване се проведе/при закрити врати,затворени прозорци и при спуснати пердета/съм вече обнадежден ,че наблюдаващият прокурор ще разполага вече и с потенциални свидетели,които да разпита.И то какви свидетели - от кадровия орган на съдебната система.

 2. 27
  Защото Бонян Нжовански не прави разлика между хделоводна система на ВСС и ситема за разпределение на делата | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #7 от "гешев защо пита | нерегистриран":
  как е гласувал Панов през 2014 като той е във ВКС от 2015  Проверете ако не им вярвате!Статията е от 7 април в Правен свят под формата на интервю с адвоката член на ВСС ....този анонс е дори в заглавието.

  Може ли да се посмеем ?!!Разрешава ли ни ВСС?!

  Вземете решение,че СЪДИИТЕ СА ЧАСТ ОТ СВЕТА ,А СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ И ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА "БОЖЕСТВЕНИТЕ КРАВИ" И "ШОГУНИТЕ"/ЦИТАТ ОТ ПРЕДХОДНО ИНТЕРВЮ НА Г-Н НОВАНСКИ В ПРАВЕН СВЯТ/ ИМАТ НУЖДА ОТ СМЯХ!!!

  Благодарим! 3. 26
  Факти | нерегистриран
  9
  -3

  Колкото и да триете, не може да изтриете факта, че "Смарт Системс" е подизпълнител по проекта на ВСС за Единната информационна система. В този смисъл въпросът на Гешев към Панов е абсолютно безсмислен, а освен това е и неотносимо да пита него за действие на друг човек. Все едно Панов да пита Гешев защо Цацаров е подписвал анекси със Смарт Системс за развитието на използваната в прокуратурата система за разпределение на преписките.

  http://www.vss.justice.bg/page/view/10030

 4. 24
  до 23 | нерегистриран
  7
  -2

  Не проявявайте манталитет на защитаващ се! Дори само да предположим, че системата е пробита, това поражда един голям въпрос. Кой носи отговорността за това. Въобще не е обходимо, този акт на пробиване да съставлява престъпление, извършено от ръководител, било то във вкс или всс. А ако извършителя остане неизвестен?

 5. 23
  | нерегистриран
  13
  -3
  До коментар #20 от "До 12 | нерегистриран":
  Уважаема вероятно съдия Младенова,

  никой не иска да се чувствате обезценена. Съдийската професия има стойност и е високо ценена както навсякъде по света. Да си съдия означава дори да си по умен от останалите индивиди в обществото защото си призван да даваш и мъдрост. Но не затова иде реч тука. Тука иде реч за това, че има изнесени данни за извършен нерегламентиран достъп до система, която трябва да е достатъчно надеждна. И въз основа на тези данни е образувана съответна проверка от компетентни органи.

  И за това, като има данни, разследвайте, установете, обосновете, внесете ОА и когато има влязъл в сила осъдителен съдебен акт, тръбете, разпнете и пр. !

 6. 22
  Панически | нерегистриран
  18
  -3

  Не знам дали Панов панически е избягал от отговор на въпрос на Гешев, но някой панически трие тук коментари. Страх голям

 7. 21
  | нерегистриран
  5
  -7
  До коментар #3 от "Да заметем темата със заплатите | нерегистриран":
  Нали?

  В момента сте единствените бюджетни, които са затворени. Най-добре замълчи за заплатите.

 8. 20
  До 12 | нерегистриран
  8
  -14

  Уважаема вероятно съдия Младенова,

  никой не иска да се чувствате обезценена. Съдийската професия има стойност и е високо ценена както навсякъде по света. Да си съдия означава дори да си по умен от останалите индивиди в обществото защото си призван да даваш и мъдрост. Но не затова иде реч тука. Тука иде реч за това, че има изнесени данни за извършен нерегламентиран достъп до система, която трябва да е достатъчно надеждна. И въз основа на тези данни е образувана съответна проверка от компетентни органи.

 9. 18
  Плямпаници | нерегистриран
  26
  -5

  И като седмокласникът разпредели делото, той ли ще подпише протокола за това. Или майка му и баща му, или класният ръководител? Господин Гешев държал ли е скоро в ръцете си съдебно дело и може ли да направи разлика между такова и ученически бележник?

 10. 17
  | нерегистриран
  12
  -11

  Изведнъж се оказва , че прокуратурата /която е по низше звено от съда / ще трябва да разследва реално вишестояща структура.Все едно чистачката да разследва директора.Има нещо много сбъркано в тази работа.И никой не казва кой ще откъсне топките на каскета при нужда

 11. 13
  911 | нерегистриран
  13
  -11
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Само да ви кажа, че ако един съдия от вкс иска да изземе едно дело той може да го направи 100 процента

  Крайно време е някои съдии от ВКС да ги настъпят. Достатъчен е един анализ на имуществото.

 12. 12
  | нерегистриран
  29
  -5

  Така й не можах да разбера защо един - разбирай господин Гешев, може да тръби, не обвинения, а ИСТИНИ, макар и неустановени по реда за това, пред обществото, а когато се иска публикация на самия източник на истините - доклада, по инициатива на друг, се застъпва тезата за невъзможност, поради наличието на досъдебно производство !

  Изявленията на гл.прокурор уронват престижа на съдебната власт, която не се упражнява единствено от ВКС и СГС.

  Аз работя в провинциален първоинстанционен съд, не се ползвам от анонимността на съдиите в София, и не съм съгласна да ме срещат хора и едни притеснено, а други ехидно, да ме питат ще доведе ли установеното от Гешев до отмяна на всички решения и присъди от предходните 5 години.

  Изобщо, господина дава ли си сметка за отзвука на хвърлените в публичното пространство авансово думи у хората !

  Хайде, трийте сега мнението ми, което поради цитирането на светлото му име, ще приемете за обидно и не знам какво още си

  Не ми е хубав деня с всички тези ангро обвинения и разправии

 13. 10
  Мда | нерегистриран
  16
  -4

  Според мен освен дежурните санитари на форума, тук пишат и треторазрядни изкукали адвокати с нула спечелени дела поради врапираща некадърност

 14. 9
  | нерегистриран
  7
  -9
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Само да ви кажа, че ако един съдия от вкс иска да изземе едно дело той може да го направи 100 процента

  Не само искат, но ги й взимат.Особено за ТК имам големи съмнения, като виждам как често се пада "удобен" за страната съдия.

 15. 8
  | нерегистриран
  25
  -2

  защо Цацаров е наел "Смарт Системс 2010" да надграждат УИС3? Защо Гешев не е направил нищо, за да го прекрати след като казва, че фирмата е пробита. Ще има ли проверка кой и защо е влизал в УИС и имало ли е атаки?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.